Pagina's

17 maart 2015

50 bericht: 2015-2016-2017-2018-2019 ...Onze projecten


PROJECT 1: RUTH

EEN PASPOORT VOOR RUTH

MAANDAG 26 JANUARI 2015: PASPOORT AANVRAGEN VOOR RUTHVermits Ruth geen paspoort heeft en dus nog nooit in Mozambique is geweest  (ook al woont ze vlak bij de grens) vonden Philip en ik dat we voor haar een paspoort moesten arrangeren. Zondag zei ik dus: Ruth tomorrow we are gonna get you a passport!Ruth: O Mam dan moet ik eerst mijn haar nog laten doen voor de foto!Ik zei :Oké, dan bel je me maar als je naar de kapster bent geweest morgen, dan kom ik je halen!Ze belde me rond half 11, of ik naar het politiebureau wou komen. Ze was er al. Met de foto's in de hand stond ze me al op te wachten. Haar dochter had gezegd dat ze haar pruik gewoon mocht ophouden voor de foto en daarom was ze maar niet naar de kapper geweest. Op de foto stond ze zonder pruik. Natuurlijk had ze ze moeten af doen. Ik troostte haar met te zeggen dat pasfoto's nooit geweldig zijn en dat ze het zich niet moest aantrekken en dat we wel eens een mooie foto zouden trekken om in de living te hangen. We waren klaar voor de volgende etappe: een document bemachtigen om in te vullen om het paspoort aan te vragen. Bij het piepkleine hokje stonden wel honderd mensen te wachten (zo leek het toch in ieder geval). Een aantal van hen zat buiten gewoon op de grasweide te picknicken.Mensen die kwamen voor een identiteitskaart, een paspoort, een geboorteakte, om hun kind te laten registreren ... allemaal stonden of zaten ze te wachten om door 1 ambtenaar gezien te worden. Niet te doen!!! De meeste mensen hadden al een aanvraagformulier in de hand. Ruth nog niet, ik stuurde haar naar binnen om er één te vragen en twee minuten later stond ze alweer buiten. Ze kreeg het niet. Wachten! zei de overwerkte meneer. Even later zagen we een jonge vrouw het kantoortje binnengaan en een minuutje later weer buiten komen, wel met een aanvraagformulier in de hand! Ruth zei: Ja dat komt omdat zij jong is en ik oud. Dat liet ik dus niet gebeuren. Ik naar binnen: Hello, how are you? Fine! Fine! En geef mij dan nu maar eens een formulier om een paspoort aan te vragen! Smile, smile!Was zo gepiept. Formulier met Ruth ingevuld en weer wachten. Zweet, zweet, puf, puf... Dan opeens kwam de man buiten en zei dat alle mensen die een paspoort wilden aanvragen NU eerst mochten komen. Wij snel naar binnen. Je kon verschillende soorten paspoorten aanvragen. Ik vroeg een beetje uitleg want 'k wilde toch dat Ruth het goede kreeg. Normaal paspoort kostte 400 ZAR, een Max paspoort 600 ZAR. We gaan voor de Max Ruth! De man vinkte aan dat Ruth een toeristenpaspoort aanvroeg. No Sir, it has to be the Max one! Mam, it is not your passport! No Sir, it's for my friend. We want a Max! Oké, hij schreef het bovenaan het formulier maar ik was er nog niet gerust in.
Volgende etappe: vingerafdrukken nemen in lokaal nummer 2. Alle paspoortaanvraagmensen hop hop naar buiten en weer naar binnen in het piepkleine lokaaltje daarnaast. Volgende etappe: Alle paspoortaanvragen inbrengen in de computer met nog eens digitale vingerafdrukken en natuurlijk kon dit niet gebeuren in hetzelfde kamertje. Hop, hop alle paspoortaanvraagmensen weer naar buiten en binnen in nog een piepklein lokaaltje daarnaast. Daar moest dan ook betaald worden. 400 ZAR alstublieft. Nee, nee! 600 Rand sir! Wij willen een Max! Een Max? Hoeveel zou een Max kosten? zag ik hem denken. Oké, Max aangevinkt, 600 ZAR betaald. Ik zag hem tellen en kijken: 6 briefjes van 100 ZAR. Nog eens 1,2,3,4,5,6 briefjes van 100 ZAR. wat moet ik daar nu mee doen? 200 ZAR in mijn eigen zak steken? Ik liet mij nog maar eens goed zien en duidelijk merken dat ik bij Ruth hoorde. Zuchtend aanvaardde hij dan toch de 600 ZAR en drukte al kreunend het ticketje af. Wat een pech kan je hebben dat die blanke madam er gewoon blijft bij staan!? Rond één uur was ik weer thuis, paspoort aangevraagd. Ben benieuwd of Ruth over drie weken haar Max ook in de hand zal hebben. Wordt vervolgd.
Volgende etappe: vingerafdrukken nemen in lokaal nummer 2. Alle paspoortaanvraagmensen hop hop naar buiten en weer naar binnen in het piepkleine lokaaltje daarnaast. Volgende etappe: Alle paspoortaanvragen inbrengen in de computer met nog eens digitale vingerafdrukken en natuurlijk kon dit niet gebeuren in hetzelfde kamertje. Hop, hop alle paspoortaanvraagmensen weer naar buiten en binnen in nog een piepklein lokaaltje daarnaast. Daar moest dan ook betaald worden. 400 ZAR alstublieft. Nee, nee! 600 Rand sir! Wij willen een Max! Een Max? Hoeveel zou een Max kosten? zag ik hem denken. Oké, Max aangevinkt, 600 ZAR betaald. Ik zag hem tellen en kijken: 6 briefjes van 100 ZAR. Nog eens 1,2,3,4,5,6 briefjes van 100 ZAR. wat moet ik daar nu mee doen? 200 ZAR in mijn eigen zak steken? Ik liet mij nog maar eens goed zien en duidelijk merken dat ik bij Ruth hoorde. Zuchtend aanvaardde hij dan toch de 600 ZAR en drukte al kreunend het ticketje af. Wat een pech kan je hebben dat die blanke madam er gewoon blijft bij staan!? Rond één uur was ik weer thuis, paspoort aangevraagd. Ben benieuwd of Ruth over drie weken haar Max ook in de hand zal hebben. Wordt vervolgd.Volgende etappe: vingerafdrukken nemen in lokaal nummer 2. Alle paspoortaanvraagmensen hop hop naar buiten en weer naar binnen in het piepkleine lokaaltje daarnaast. Volgende etappe: Alle paspoortaanvragen inbrengen in de computer met nog eens digitale vingerafdrukken en natuurlijk kon dit niet gebeuren in hetzelfde kamertje. Hop, hop alle paspoortaanvraagmensen weer naar buiten en binnen in nog een piepklein lokaaltje daarnaast. Daar moest dan ook betaald worden. 400 ZAR alstublieft. Nee, nee! 600 Rand sir! Wij willen een Max! Een Max? Hoeveel zou een Max kosten? zag ik hem denken. Oké, Max aangevinkt, 600 ZAR betaald. Ik zag hem tellen en kijken: 6 briefjes van 100 ZAR. Nog eens 1,2,3,4,5,6 briefjes van 100 ZAR. wat moet ik daar nu mee doen? 200 ZAR in mijn eigen zak steken? Ik liet mij nog maar eens goed zien en duidelijk merken dat ik bij Ruth hoorde. Zuchtend aanvaardde hij dan toch de 600 ZAR en drukte al kreunend het ticketje af. Wat een pech kan je hebben dat die blanke madam er gewoon blijft bij staan!? Rond één uur was ik weer thuis, paspoort aangevraagd. Ben benieuwd of Ruth over drie weken haar Max ook in de hand zal hebben. Wordt vervolgd.
WOENSDAG 8 APRIL 2015:  PASPOORT NOG STEEDS NIET AANGEKOMEN!Ruth heeft  vandaag een hele dag in de hete zon zitten wachten bij het kantoor, voor de tweede keer al trouwens. Uiteindelijk mocht zij om kwart over 4 haar vraag stellen. Het antwoord was: nee, nog niet aangekomen, kom nog maar eens terug! Fijn!


UPDATE 14 APRIL: EEN BRIL VOOR RUTH: Ons tweede "Ruth" project startte ook al een tijdje geleden, op 5 februari 2015. We merkten dat Ruth last had van haar ogen en we stuurden haar naar de Eye-Nurse. Ze moest een bril. Zowel om ver te zien als voor dichtbij. Na betaling (760 ZAR) moest ze 4 weken wachten.

Vandaag 14 april (meer dan 2 maanden later) is een eerste "Ruth" project eindelijk volledig afgerond.
Ruth kwam hier vanochtend al dansend aan. Met haar bril! Zo fier als een gieter. Eindelijk kan ze haar bijbel weer lezen!





 EEN HUIS VOOR RUTH


Ruth woont in een klein niet waterdicht huisje. Als dak heeft het verroeste ijzeren golfplaten die overal gaten hebben.Telkens als het regent moet Ruth in huis wel een stuk of 5 emmers zetten om het water op te vangen en het druppelt zelfs op haar bed.





Tijd dus om er iets aan te veranderen. Eerst wilden we haar dak vervangen maar we hebben eens rond gehoord hoeveel een stenen huisje voor haar zou kosten als we er een nieuw zouden bouwen.
Voor 1000 à 2000 euro zouden we al heel wat kunnen zetten en zo zijn we er dan maar mee begonnen. Ruth heeft er al zelf voor gezorgd dat op haar erf nu een kraan staat waar water uit komt. (meestal toch).

Al heel wat gemakkelijker dan altijd met water te moeten zeulen als je gaat bouwen. Zeker als je boven op de heuvel woont.



Ook heeft zij een metser aangesproken die voor haar een grondplan heeft getekend. Ik heb het schetske later nog een beetje aangepast.


Ruth heeft  jongens ingehuurd om de blocks te maken. (300 ZAR om 10 zakken te maken)
Dinsdag 3 maart 2015 haalde ik de eerste 10 zakken cement (2 keer 5, om onze auto wat te sparen).
Woensdag 4 maart zijn de mannen dan de eerste 250 blocks komen maken.
Donderdag 5 maart haalde ik weer 10 zakken. Die hebben ze zaterdag afgewerkt.
Maandag 9 maart weer 10 zakken gehaald en dinsdag werden die al afgewerkt.
Dinsdag 10 maart maar meteen de laatste 10 zakken gehaald om de volgende dag mooi op rijtjes klaar te staan. Nu moeten onze 1000 blokken drie weken drogen.

Voorlopig heeft dit 4465 ZAR gekost.( 318 euro)
Vermits Ruth een 100 ZAR verdient per dag (= 7 euro) en 4 dagen per week kan werken, betekent dit 3 maanden loon voor haar.











EVOLUTIE BOUW:

Woensdag 25 maart 2015: Op haar vrije dag haalde ik met Ruth 1 bathroom window (210 ZAR),
 kaders voor 2 buitendeuren (700 ZAR) en kaders voor 2 binnendeuren (400 ZAR) Tijdens het bouwen moeten die blijkbaar meteen geplaatst worden.

Dinsdag 31 maart 2015: De dakplaten waren in reclame dus meteen 22 stuks gehaald! (3958 ZAR + 50 ZAR voor de boys die hielpen bij het afladen)











Woensdag 1 april 2015: Steentjes halen om onder de cement van de fundamenten te doen. 10 WB = wheelbarrows = kruiwagens en in't Zulu zeggen ze wirrebarrow.(20 ZAR voor de lege zakken en 550 voor de steentjes) Ook hebben we ander vervoer geregeld voor de steentjes om onze auto toch een beetje te sparen.(100 ZAR)


UPDATE 14 APRIL: Dinsdag 14 april 2015: 10 zakken cement gehaald voor de fundamenten. 730 ZAR en 20  ZAR voor de afladers.

The builder can start now!

UPDATE 16 APRIL: Hoi, hoi, hoi de werken zijn begonnen!

's morgens:







's avonds: 








UPDATE 17 APRIL: Vandaag nog 6 zakken cement bijgehaald = 438 ZAR en rollen ijzer om de muren te versterken tijdens het bouwen 8 rollen = 400 ZAR en 20 ZAR voor de afladers

  UPDATE 19 APRIL :Yes! Het bouwen is nu wel echt begonnen!





UPDATE 20 APRIL: De cement moet alweer worden aangevuld. 18 zakken gehaald voor 1332 ZAR + 2 rollen versterkend ijzer 100 ZAR en 1 rol zwarte plastiek om er tussen te voegen 45 ZAR. Ondertussen zijn Ruth en ik ook al 3 ramen gaan kopen want die worden er blijkbaar meteen tussen geplaatst (als ik het goed begrepen heb, we zullen wel zien) 3837 ZAR. Ook de afladers hadden nog een fooi nodig 20 ZAR.


UPDATE 29 APRIL: Vorige week hebben we gehaald en betaald: 20 zakken cement 1480 ZAR, vervoer van die 20 zakken 160 ZAR, 4 x versterkende ijzerdraad 200 ZAR, nog 20 zakken cement 1480 ZAR om meer blokken te maken, betonbalken (lintels) om boven ramen en deuren te leggen: 4x 2,1m = 580 ZAR, 1x 2,4m = 170 ZAR, 1x 2,8m = 180 ZAR, 4x 1,2m = 312 ZAR en 1x 1,5m = 95 ZAR. Ook hier weer vervoer 300 ZAR en betaling  afladers 40 ZAR.


Vermits de metser zaterdag gebouwd had tot de hoogte van de betonbalken moest hij ook zijn eerste betaling krijgen: 3000 ZAR


Totale kost tot hiertoe : 25392 ZAR = 1951 EURO pfff Natuurlijk kost bouwen altijd meer dan je denkt! Gelukkig zijn het geen miljoenen zoals in België :-)




View vanuit het raam, schoon toch?

UPDATE 03 MEI : Er is nog erg hard gewerkt deze week. Alle lintels werden geplaatst en er werden nog wat lagen boven op gemetst.






Er werd besproken wat er nog moest gehaald worden :

houten balken voor het dak 3358 ZAR, nog 1 lintel van 3 m voor het afdak 200 ZAR, ijzerdraad om het dak vast te leggen, nagels en vijzen en ventilatieroostertjes 620 ZAR. Al die zware dingen werden weer door Moses thuisgebracht 300 ZAR.
Nieuw totaal: 29870 ZAR


ZATERDAG 2 MEI werd het dak getimmerd en nu ziet het er al uit als een echt huis! 



UPDATE 06 MEI 2015: Vandaag de tweede betaling gedaan aan de metser 3000 ZAR,
20 zakken cement gehaald 1500 ZAR (3 keer met de auto op en af), een voordeur met toebehoren en verf gekocht 1497 ZAR en dan ook nog wat bakstenen om dwars onder de ramen te plaatsen als afwatering 570 ZAR. 'k Heb weer hulp gehad van the boys om de auto telkens uit te laden 45 ZAR. 
Nieuw totaal 36482 ZAR.
De metser werkt de ramen en deuren nog af, doet "bepleistering" van de muren binnen en een betonlaag op de vloer en dan denk ik dat we er ver zullen zijn.










UPDATE 8 MEI 2015: Vandaag toch nog een tweede buitendeur gehaald en 2 binnendeuren met toebehoren 1460 ZAR
Nieuw totaal 37942 ZAR

vooraanzicht


achteraanzicht
 zijaanzicht
 ander zijaanzicht


UPDATE 2 JUNI 2015: Terwijl we in België waren werd het huis van Ruth verder afgewerkt.

Er werden nog 6 zakken cement gehaald 450 ZAR, vloerverf om onder de vloercement te mengen 64 ZAR, puty (plamuur) om het glas in de ramen te zetten 36 ZAR, het glas voor de ramen 1490 ZAR en final payment aan de builder werd gedaan 3500 ZAR. Dit project kunnen we ook als geslaagd en afgewerkt beschouwen.
Totaal ongeveer 43482 ZAR 
Besluit prijs van een huis ruwbouw met ramen en deuren en dak en bepleisterd :3000 à 3500 euro.
De verdere afwerking zal Ruth zelf realiseren.
Wij zij fier op jullie (alle sponsors) en op onszelf!




UPDATE 19 JUNI 2015: Ruth is dit weekend verhuisd. Haar vriendinnen zijn komen helpen en 's avonds werd het huis ingebeden door de menigte anders wilde Ruth er niet in slapen. Het merendeel van de vrouwen is ook blijven slapen. Ze hadden matrassen mee om op de grond te leggen en lakens en dekens. Vanaf nu is het van haar :-). 




  De badkamer is voorlopig nog de slaapkamer van Méné.


PROJECT 2: JABULANI


EEN FIETS VOOR JABULANI

Jabulani woont wel een eindje van hospital grounds en zelfs ook een heel eind van de openbare weg waar de taxibusjes rijden. Vroeger kwam hij met zijn fiets naar hier maar sinds oktober is die kapot en komt hij steeds te voet. Het achterwiel geblokkeerd. Mijn plan is al lang van een nieuw achterwiel voor hem te kopen. Probleem is dat er in Manguzi geen goede achterwielen te krijgen zijn. Alleen bij de Chinezen vind je ze, maar Jabulani wil geen geld betalen voor een Chinees wiel. Hij zegt dat het na 1 keer rijden al krom zal staan. Hij heeft waarschijnlijk gelijk. Ons tweede project is dus uitkijken naar een achterwiel voor Jabulani of misschien ineens een nieuwe fiets van een beetje kwaliteit uit de stad.


DINSDAG 2JUNI 2015:
's Avonds haal in de fiets voor Jabulani uit de doos. De fiets die we in Richardsbay kochten voor we naar België vertrokken. (zie ook bericht 54). Philip kan het als een kwajongen niet laten de buis van het zadel (nog zonder zadel) in het frame te steken. Ze zakt meteen helemaal naar beneden en is er niet meer uit te krijgen. Toch zorgen voor morgen!

WOENSDAG 3 JUNI 2015: 's Morgens rond acht uur staat Jeroen al bij mijn deur voor een vraagje. Ik claim hem om meteen eens naar de fiets te kijken. We halen er ook Ilja bij en allerlei sleutels en materiaal. We zetten samen de fiets in elkaar maar ondanks het gebruik van onze hele trukendoos, krijgen we de zadelbuis er niet meer uit. Tijd dus om andere dingen te proberen. Misschien kunnen we bij de Chinees een nieuwe buis kopen en die er gewoon bij in proppen? De fiets wordt in de Defender geladen en Ilja en ik hopen op de trukendozen in town. Waar zouden we eerst proberen?
Misschien Willy van Skippers, daar verkopen ze ook fietsonderdelen. Ik toon Willy het probleem. Nee ze hebben geen buis die past. Ze zal er dus toch uit moeten. Kunnen we de fiets daar laten? Natuurlijk, we kunnen er zo toch niks mee doen! Ilja en ik profiteren ervan meteen brood te halen en een Sparretje te doen. Een half uurtje later staan we alweer buiten bij de Spar en ik krijg telefoon. Het is Willy. de fiets is al klaar. We halen hem meteen op. Goh, banden opgepompt en alles! Gratis en voor niks. Ik geef de werkman toch maar een fooi. Fier als een gieter rijden we terug naar huis. En ik roep Jabulani bij me. 'k Geef hem eerst een beetje vanonderzijnvoeten omdat ik heb gehoord dat hij overal steeds na de middag pas op zijn werk verschijnt. Ik zeg ook dat ik hem begrijp omdat hij steeds te voet moet komen en dat dat toch wel een heel eind is, en dan maak ik een deal met hem.
Als jij belooft iedere dag ten laatste om 10 uur op je werk te zijn, krijg je van mij een cadeau. Hij belooft het. Ik zeg dat ik een fiets voor hem heb. -Hier? vraagt hij. En zijn ogen kijken ongelofelijk.
-Ja, hier! zeg ik. - Mag ik hem zien? vraagt hij met schitterende blinkende oogjes.
 -Yes, you can take him, it's inside. Hoe blij kan een mens zijn?! Ik kan dat niet met woorden beschrijven. Hij springt een gat in de lucht en zijn ogen spreken boekdelen. ZOOOOOOOOOOOOO gelukkig! Daar doe je het toch voor zeker! Zijn eerste proefritje doet hij zelfs al zonder handen en bijna zonder tanden.









Dus: Jabulani project geslaagd! Dank u aan al de bijdragers!
ps: Hij is de volgende week maar 1 keer te laat geweest. Ik zal hem nog een beetje moeten bijsturen :-)).


PROJECT 3: SIMPHIWE

 EEN HOGE DRUK EN STOFZUIGER VOOR SIMPHIWE

Simphiwe de car-wash boy moet 7 dagen op 7 werken. Alle dagen van 8u. tot 5u. en zondag tot 2u.
Een auto laten wassen van binnen en buiten kost 75 ZAR. Hij krijgt van zijn baas 1600 ZAR per maand. Dat is ongeveer 50 ZAR of 3,5 euro per dag! Wie kan daarvan leven, als je weet dat een brood al 10 ZAR kost? Met een hoge druk reiniger en een fatsoenlijke stofzuiger zou hij zijn eigen zaakje kunnen starten. Zelfs al heeft hij maar 1 klant per dag, dan zou hij al meer verdienen dan hij nu doet. Dit wordt dus ons derde project.

MAANDAG 29 JUNI 2015: Na heel wat besprekingen met Simphiwe, hebben we vandaag zijn materiaal besteld: Een professionele stofzuiger en hogedrukreiniger van Kärcher.
Prijskaartje: 19832 ZAR (Toch een 1500 Euro). Het zal allemaal hier geleverd worden.

DINSDAG 30 JUNI 2015: Ik ontwerp samen met hem het business kaartje.




WOENSDAG 1 JULI 2015 ondernemen we een poging om het te laten drukken (printen). De man vraagt aanvankelijk 14 ZAR per blad papier (A4 met 10 kaartjes).
Eerst print hij er de achterkant ondersteboven tegen, dan print hij de voorkant en daarop ook nog eens de achterkant (wil niet naar mij luisteren!!!) Uiteindelijk komt er dan toch een goede print, alleen... de groene kleur is op! Jongens, jongens!
Dan verandert zijn prijs ook nog eens van 14 ZAR per blad naar 14 ZAR per kaartje.
Ik zeg: "Kom, ik zal het wel zelf doen! Verkoop mij maar 10 vellen dik papier."
"Die zijn niet te koop", antwoordt hij. "Alles is te koop!", zeg ik, "Hoeveel?"
Dan zwicht hij voor mijn strenge ogen en verkoopt 10 blaren voor 30 ZAR (3 ZAR per blad dus) Ik met de hele handel naar huis en print ze zelf in een mum van tijd af.

VRIJDAG 3 JULI 2015:  's Ochtends worden de kaartjes gecut met een cuttermes (GEKREGEN!!! bij de Spar Built It!) Voilà.

Het gereedschap wordt in de namiddag geleverd. Nog geen half uur nadien komt Simphiwe het op halen. Heel blij natuurlijk.








DINSDAG 7 JULI 2015: Simphiwi komt Philip bedanken en we maken afspraken over wanneer hij zal stoppen bij zijn baas, wanneer hij zijn baas gaat inlichten en wanneer hij echt zal starten. Openingsdag wordt bepaald op woensdag 15 juli 2015. We zijn benieuwd. 


 PROJECT 5: DE CRÈCHE

BIC: GKCCBEBB van de Belfius bank België
rekeningnummer : BE61 0836 6327 7717



WAAR WE NU VOOR GAAN:

Een degelijke opvang voor gehandicapte kinderen (vooral met mentale achterstand) die momenteel in een krot net buiten het hospitaal verblijven. 
Ik maakte een presentatie voor de kinderen van mijn school in Sint-Antonius Zoersel Beuk&Noot.
Met hulp van maatje Guy kan je het "boek" hier ook lezen.


Klik hier voor de presentatie van de crèche.


( volg dit op Facebook: Een crèche voor kinderen met een beperking@kristelandphilip)


November 2016

2016 11 20: Nog steeds moeilijkheden om de crèche van de grond te krijgen maar we geven niet op! Dank zij onze eerder vernoemde sponsors + de nieuwe: Monica, Liliane, Eva, Inge, Chris, Jelle en Michelle zitten we al aan 1070 euro. Yes! :-) Thank you very very much! Siyabonga kakhulu!



Klik op deze link voor meer info:department-continues-to-fail-children-with-disabilities

2016 12 29: Dankzij Patrick en Yolanda en mijn allerliefste familie die besloten het geld voor hun kerstcadeautjes allemaal aan de crèche kinderen te doneren, hebben we nu al 1270 euro. Ik ben heel gelukkig! Dank u wel allemaal!
En ons allerliefste Lynn maakt er 1395 euro van! Thank you very much!xxxxxxxx

2017 01 18: Ik denk dat het nieuwe gebouw er niet meteen zal komen. Zonder steun van de overheid kunnen ze niet starten. En tja de overheid... overal ter wereld hetzelfde zeker? Daarom heb ik besloten ons geld eerst en vooral te gebruiken om kasten te kopen die op slot kunnen. Dan kunnen we die vullen met leer- en speelmateriaal zonder dat het na drie dagen verdwenen is. Ook stevige tafels en stevige stoelen op maat van de kinderen zullen we bestellen bij de plaatselijke meubelmaker. Misschien ook wel bedden en matrassen. Ik bespreek het deze week met de plaatselijke verantwoordelijken van de crèche. Mijn voorwaarde is: ze krijgen het geld voor dingen die mee kunnen verhuizen achteraf en die vooral voor de kinderen belangrijk zijn.

2017 01 19: Vanochtend heb ik een meeting gehad met de verantwoordelijken van de crèche. Ze zijn als NGO (Non Profit Organisation) erkend maar kunnen voorlopig nog niet rekenen op overheidssteun. Het starten van de nieuwbouw zal dus nog wel een tijdje duren. We hebben besloten van inderdaad eerst kasten, tafels en stoelen te kopen. Moest iemand me kunnen helpen met de maat van de tafels en stoeltjes? De kinderen zijn tussen 3 en 12 jaar. We denken 3 maten te maken: 5-6 jarigen, 7-8 jarigen, 9-10 jarigen. Iemand een idee hoe hoog de tafels en bijhorende stoelen dan moeten zijn? Volgende week willen we met een plan offertes vragen bij de plaatselijke meubelmakers.Dank u!
(Vincent en Jelle hebben deze vraag al beantwoord :-))

2017 02 08: Vorige week heb ik een ontwerp voor de kasten, tafels en stoelen getekend. Eén van de lokale dames is daarmee naar de plaatselijke meubelmakers getrokken voor prijsaanvraag. Donderdag 16 februari komen we bij elkaar om de offertes te bespreken. Enkele mensen van het team zijn ook het stuk grond gaan bekijken dat ze van de Tembe King toegewezen gekregen hebben. Het zou een mooi stuk zijn: 150m X 150m, gelegen op een heuvel met zicht op het meer. Omdat ik ziek was, kon ik niet met hen mee maar als ik één van de dagen ga kijken, neem ik zeker een paar foto's voor jullie.

2017 02 20: Vandaag samen met Jabu bij 2 verschillende meubelmakers 1 kast en 1 tafel en 4 stoelen gaan bestellen. Als ze goed werk leveren, kunnen ze meer bestellingen verwachten. Ze hebben beiden beloofd dat alles volgende week zal klaar zijn. We zullen zien :-).

2017 02 21: Vandaag zijn we het land gaan afbakenen dat we gekregen hebben van de King: 2 rugbyvelden groot met een geweldig uitzicht.













En Mister Collet, met zelf heel wat beperkingen, zag dat het goed was!

2017 03 03: De eerste 2 kasten, 2 tafels en 5 stoelen zijn geleverd. Aan de volgende 3 kasten, 3 tafels en 15 stoelen wordt ijverig gewerkt. Dank u aan de sponsors! Dank u Stephane dat je ons budget weer wat groter maakte!













Update 08/03/2017: Het totale sponsorgeld tot nu toe bedraagt 1645 euro ofwel 22605 Zar. We kochten hiervan 5 kasten (13400 Zar), 20 stoelen (5300 Zar) en 5 tafels (2725 Zar). We hebben dus nog 1180 Zar over. Onze ergotherapeut Adri kijkt uit naar enkele stevige plastieken stoeltjes en tafeltjes die buiten kunnen gebruikt worden. Met het volgend sponsorgeld zal vooral spelmateriaal aangekocht worden. Dat zal ook door Adri uitgezocht worden omdat zij steeds met de kinderen werkt en zij dus het beste weet welke prikkels en uitdagingen deze kinderen nodig hebben. 

Update 23/03/2017: 3200 Euro from my school in Belgium for the crèche. Thank you very much Beuk&Noot! That's +\- 40000ZAR  From         kids for kids!


Update 31/03/2017:Een dikke 40000 ZAR voor de crèche. Twee tafels voor de keuken (136 euro) zijn al gekocht en geleverd. Ook kocht ik 16 plastieken dozen met deksel (112 euro) die ze kunnen gebruiken om dingen op te bergen in de kasten. Siyabonga Kakhulu!




















Update 11/05/2017: Het was even stilte o.w.v. vakantie in de crèche. Ik ben ook ondertussen al 5 keer naar een meeting geweest die dan toch weer niet doorging. Op 11 april is er dan ook nog eens ingebroken in ons huis. Op klaarlichte dag werd al mijn computergerief gestolen en ook mijn camera. Nu ben ik er stilaan weer klaar voor en ik hoop jullie snel foto's te sturen wanneer het spelmateriaal is aangekomen. Vorige week was mijn broer hier op bezoek met vrienden. We hebben gemerkt dat er toch ook wel nieuwe matrassen moeten komen met goede matrasbeschermers. Het is geen probleem matrassen te kopen in Manguzi. De matrasbeschermers zijn een ander paar mouwen. Misschien moeten we daarvoor wel eens naar Durban. Ik houd jullie op de hoogte. Tot snel. Kristel

UPDATE 26/05/2017: Gisteren hadden we eindelijk nog eens een meeting.Er wordt uitgekeken naar goede matrasbeschermers. Als we die gevonden hebben zullen we er een twintigtal kopen of laten maken. Dan zullen we ze leveren met 11 nieuwe matrassen. Onze allerliefste Zenia die in Kaapstad woont, wordt gevraagd om duurzaam en veilig speelgoed te kopen. Meteen na de meeting ben ik de crèche gaan controleren op mankementen. Ik heb er dan ook maar meteen werk van gemaakt die mankementen weg te werken. Alle 5 deuren werden hersteld of vervangen, ook het toilet heeft nu een deur. Alle deuren kunnen nu ook op slot (1250 ZAR voor deurherstellingen). Ik kocht met jullie geld ook 3 grote kookpotten (25l - 10l -10l) met pootjes voor op het houtvuur (1980 ZAR), een grote emmer met verwarmingselement (150 ZAR), 50 borden (230 ZAR), 24 bekers (150 ZAR),7 ballen (105 ZAR), 4 hangsloten (478 ZAR), 3 kinderwasbadjes (195 ZAR) en een verfspuitbus om alles te markeren (68 ZAR). Vandaag leverde ik ook nog een tros van onze eigen bananen af (gratis :-)).





De mama's en kindjes waren very happy! Ik moet toegeven: me too!😊
Dank zij onze gasten van een paar weken geleden hebben we nu nog steeds 46774 ZAR over voor de rest van onze plannen.
Hartelijk bedankt sponsors!
Groetjes, Kristel en Philip



UPDATE 05/06/2017: Vrijdag maakten een paar jongens de elektriciteit veilig. Elk lokaal heeft nu een stopcontact, lichtknop, licht en fatsoenlijke bedrading. Vandaag herstelden ze ook nog de scharnieren van enkele kasten. Samen maakten we de poort wat gemakkelijker om te bedienen en de afsluiting werd op verschillende plaatsen hersteld. Donderdag is het weer vergaderen geblazen om de volgende stap te bespreken.
Op de foto's kan je zien dat Raël, mijn beste vriendje, heel graag alles wilde showen. Dikke kus voor Raël! En ook voor jullie natuurlijk. Nog 42750 ZAR te gebruiken.













UPDATE 19/07/2017: Philip en ik hebben in Richards Bay wat speelgoed gekocht: een bus rocker en een sunny lion, ook een aantal houten puzzels, ringen en torens. Alles te samen 1500 ZAR. Ik gaf de mama's ook 600 ZAR om een bankrekening te kunnen openen en 700 ZAR om stof te kopen om voor alle vrijwilligers een "werkuniform" te laten maken.We kregen ondertussen nog 750 ZAR via Owain, een student. We hebben nog steeds een bedrag van 40700 ZAR te besteden.



UPDATE 27/08/2017: Opeens heeft het leger echte bedden gebracht! Die staan nu met zijn allen mooi op een rijtje tegen elkaar zodat de kinderen er niet kunnen uitvallen.



UPDATE 31/08/2017: De werkuniformen zijn klaar, uitgezonderd 3 wegens te weinig stof. De mama's zijn er erg blij mee. De vrouw die ze maakte (alleen op de foto) is zelf doof en kan niet praten. Zij zit in het vaardigheden project en leert daar naaien. Haar eerste opdracht is alvast geslaagd! Het maken kostte 1900 ZAR voor 12 uniformen, een zakje knopen en een kleine fooi. Voor stof voor de laatste drie zullen we nog eens naar Durban moeten.




EINDE NIEUWS CRECHE




Update 22/09/2017Ja, er is weer een flinke update nodig. Er werd de laatste maand heel veel gekocht en veel werk verricht:-een naamstempel voor de crèche (ZAR600)- blokken en stempeltjes voor de kinderen (ZAR200)-papier om op te stempelen (ZAR220)-dikke plastiek en tape om de matrassen te beschermen (ZAR779)


-zware niet-wasbare dekens vervangen door 15 fleece dekens (ZAR2039)-elektriciteit in opslagruimte vervangen en buitenlamp gekocht en geïnstalleerd (ZAR1528)-het onderstel van de jojo waterton hersteld en de kraan vervangen en een wasdraad gekocht en geplaatst (ZAR1525)


-keukenhanddoeken (ZAR340)-350 wasspelden (ZAR350)-20 bekers (ZAR500)-8 poppen (ZAR720)




-3 dekentjes met dierenpopje aan vast (ZAR270)-autootjes (ZAR230)-3 werk t-shirts voor de juffen (ZAR240)-10 pakjes kleurpotloden met slijpers (ZAR377)-herstelling van stoelen (ZAR400)De boekhouding zegt dat er nog 27682 ZAR in kas zit.Twee weken geleden is er een klas 16-jarigen uit Pretoria ons komen helpen.Zij hebben schilderwerken uitgevoerd, een speeltuintje gemaakt, en een tuintje klaargemaakt om groenten te kweken.
 Het tuintje ontdaan van gesteente en volgepropt met compost.
Dank je wel aan deze helpers!









UPDATE 05/12/2017: Enkele trouwe sponsors gaven ons vandaag een sinterklaasgeschenk 3000 Zar. Onze allerliefste kleine zwarte deugenietenpietjes zijn even met vakantie tot half januari maar ik zal er voor zorgen dat ze de speelgoedjes krijgen.In oktober kocht ik 12 schriften met harde kaft die moeten dienen als dossiers. Voor de kleine bouwers vond ik 6 pakken “duplo” blokken en een plastieken box om de blokken in te bewaren.Philip en ik kochten ook een radio/cd/usb speler omdat muziek belangrijk is in een leven en een usb stick. Natuurlijk zette ik hem vol muziek alvorens hem af te geven. Iedereen weer blij.


Nu is er nog 30451 Zar in de pot.

Er moet een dringend een nieuw toilet gebouwd worden en de poort vervangen want daar is een auto ingereden. Plan is van die werken te verwezenlijken voor de scholen weer open gaan half januari. 

16 december werken wij weer mee met het project van onze vrienden: Buckets and Bags of Love. Ik denk dat we heel veel gezinnen kunnen blij maken met een emmer.Cameron en Zeen hebben laten weten dat we nog meer emmers dan vorig jaar zullen kunnen bezorgen. Zeer fijn!

Alle Belgische vrienden, sponsoren en familieleden wensen we een heerlijke Kerst en een goede party om het einde van 2017 te vieren. Wel voorzichtig zijn hé! Tot 2018!

Kristel en Philip


UPDATE 16/02/2018: Dinsdag hadden we eindelijk nog eens een meeting. Dat was al van oktober geleden. We hebben besproken wat we met de 30000 ZAR gaan doen die nu nog in kas is.Drie dingen kregen prioriteit: Er moet een put geboord worden voor water, er moet een nieuw toilet komen en de poort moet hersteld worden en een klein voetgangerspoortje geplaatst. Mijn taak: de poort. Ik heb er dan ook meteen werk van gemaakt. Dinsdag nog Simphiwe gecontacteerd en woensdag heeft hij een paar nieuwe palen gezet in cement, het kleine poortje gehangen en de grote poort laten lassen want ze was een beetje kapot. Gisteren was de beton droog en heeft hij de poort er weer aangehangen. So first mission accomplished!
Het heeft ons 650 ZAR gekost. Het organiseren van de putboring en het bouwen van een nieuw toilet is de taak van de anderen. Ik volg het op. Groetjes! Kristel en Philip








UPDATE 05/03/2018: De waterpomp is geïnstalleerd en aangesloten aan de JoJo groene waterton. Prijskaartje 19250 Zar, niet goedkoop maar wel een grote vooruitgang! Iedereen happy! Nog een 9000 Zar in kas






UPDATE 09/05/2019: Na de installatie van de waterpomp gaven we nog 3600 Zar aan de leerkrachten van de crèche om verschillende workshops te volgen.
In augustus kregen Philip en ik nog 22000 Zar als huwelijkscadeau van onze vrienden. Wij wilden dat geld besteden aan onze projecten. Wat deden we er al mee?
Nov 2018: Buckets of love 1800 Zar
Dec 2018: Het waterdicht maken van het dak van Mam Ruths huis 3000 Zar
Maart 2019: Reparatie van de fiets van Jabulani 1200 Zar
Maart 2019: Donatie aan Tinie van Mozambique voor de mensen getroffen door de cycloon
April 2019: Hulp aan Ruth met het bouwen van een dak op haar rondaveltje (bergplaats) 1500 Zar en het leggen van veilige elektriciteit in haar huis 2957 Zar. Toen bleef er nog 12329 Zar over.

Gisteren kreeg ik telefoon van de crèche. Ze zijn eindelijk toe aan een nieuw toilet. Vandaag kochten we het materiaal 3679 Zar. De werkuren zullen 3200 Zar kosten.
Morgen al, beginnen ze met het maken van betonblokken. Die moeten ongeveer drie weken drogen voor ze klaar zijn om te bouwen. We houden jullie op de hoogte met foto's.
Groetjes,
Kristel en Philip.

Nu nog 5450 Zar in kas en meer hulp nog altijd welkom!
Dank u!

UPDATE 05/06/2019: Natuurlijk heeft het toilet meer gekost dan voorzien. We hebben nu nog 1370 Zar in kas. Maar de mama’s en kinderen zijn blij! Ze hebben nu een toilet dat kan doortrekken, met een straatje waarover een rolstoel kan rijden en met een ‘verbergmuur’ ipv een deur die er steeds af waaide.
1 foto van voor, 



en een paar van na de werken 😉

geen deur meer nodig, er is nu een muurtje
en een paadje er naartoe



en een echt toilet met doortrek


MISSION ACCOMPLISHED zeker?!
Hartelijk dank aan al wie hierbij geholpen heeft!


Geen opmerkingen: