Pagina's

28 februari 2023

105 bericht: Februari: Mama Weer All Crazee Now! (Slade)

 



Woensdag 1 februari 2023:

Kom je thuis na een feestje ... zit er iemand te wachten voor je deur!🫣



Donderdag 2 februari 2023:
Jack Blue ziet er bleek uit. Het paringsseizoen is voorbij, denk ik ... of hij heeft wat zon nodig.

Maria en Guillermo zijn nog steeds on leave. Zij vertroetelen hun pasgeboren kleinkind Luca. Congratulations!
Zij zijn er vanavond dus niet bij in The Shed. Peter en Mariné zijn de DJ's en spelen hun geliefde Afrikaner musiek en tonen hun sokkie danskuns 😉. Het doet me erg denken aan mijn jonge swingende tijden… 50 jaar geleden al 😱


And... we have a newbee in The Shed!
Vrijdag 3 februari 2023:
About traditional Thonga fishing techniques!

Mam Ruth is gisteren naar Mbazwane geweest om haar nieuwe ID kaart op te halen. Naar Mbazwane Mam Ruth, dat is 70 km ver! Wij hebben hier toch ook een Home Affairs!? Het is toch weer een crazy story maar ... hebben wij er andere?

De meeste mensen hebben nog een ID in de vorm van een paspoort. Recent kan je als burger van Zuid-Afrika nu ook een ID kaart krijgen, zoals we dat in België ook hebben. Het wordt sterk gepromoot een ID kaart aan te vragen. Een paar weken geleden heeft Mam Ruth dat gedaan, hier in Manguzi bij de dienst Home Affairs. Een paar dagen geleden kreeg ze een sms dat ze de kaart kon afhalen bij Home Affairs in Mbazwane! Aanvragen moet in Manguzi gebeuren, afhalen in Mbazwane en niemand anders dan jezelf kan die kaart afhalen. Hoe crazy is dat! De Manguzi mensen moeten met de taxi of achter in een bakkie 70 km en dus een uur rijden om een ID af te halen. Niemand lijkt te weten waarom dat ID niet tot hier kan geraken! Totaal gestoord vind ik het dat onze mensen daar hun geld aan moeten geven! Mam Ruth was vroeg opgestaan, om half zeven was ze al in Mbazwane. De hele dag heeft ze er moeten wachten want alle andere dingen hadden prioriteit bij Home Affairs. Pas om 16 uur mochten de mensen binnen die een ID kwamen afhalen. Om 16.30u was ze terug buiten en om 18u. was ze pas terug thuis. Dat gaat er bij mij niet in Mam Ruth! Ik vind dat schandalig! Ruth vond dat ze nog geluk had gehad want er was nog een andere vrouw uit Manguzi die er drie dagen had moeten wachten. Die was op zoek moeten gaan naar een slaapplaats want elke keer terug naar Manguzi rijden is natuurlijk geen optie! En dat niemand hierover reclameert? Die ondergaan dat allemaal alsof het heel normaal is.

Zaterdag 4 februari 2023:


Zondag 5 februari 2023:
Olifant(en?) uitgebroken uit Tembe Elephant Park 🫢

Onze ex Staffhouse girls amuseren zich blijkbaar goed in Salt Rock😂
Wij rijden naar Josini Tiger(fish) Lodge, nemen Steve en Kirsten mee en hebben ook een zaaaalige dag... met cocktails, lunch, massage en een zwemmetje 🤗

Maandag 6 februari 2023:
Zulu's en hun Sangoma's 🤦🏻‍♀️

Dinsdag 7 februari 2023:
Jack Blue is geen kameleon maar ... hij kan toch wel een camouflagepakje aantrekken! Kan je hem vinden?


Vanmorgen laten Philip en ik ons voor de vijfde keer vaccineren tegen Covid. Om half negen zijn we paraat in cubical 6. Sawubona, Unjani! Hebben jullie Pfizer vaccin? No, doctor, we have J&J today, do you want Pfizer? Yebo, zegt Philip, zullen we morgen terugkomen? No doctor, zegt de verpleegster terwijl ze haar frigo box neemt, I will go and change it at the Pharmacy. Een half uurtje later is ze terug met ons Pfizer vaccin 🥳. De prikken worden snel gezet en Philip kan meteen naar zijn clinic vertrekken. De papierwinkel heeft wat meer tijd nodig. Die moet ik afhandelen. We willen het graag officieel geregistreerd, ook omdat we volgende maand weer naar België vliegen. O Mam, the documents are out of stock, let me go and find new ones, zegt de nurse. Oké, ik heb tijd, ik zal even wachten. Na een kwartier of zo, komt ze terug met één exemplaar. Jah, dat is niet genoeg hé! Haar overste zendt haar meteen door naar het copy center van het hospitaal en nog eens een half uur later heeft ze eindelijk een bundeltje formulieren in de hand. Ik weet dat zij het moeilijk hebben onze namen juist te lezen en te noteren, daarom stel ik voor het zelf in te vullen. Can you do that? vraagt ze blij. Yes Mam, please do it yourself! Tien minuten later heb ik dat van mezelf en dat van Philip perfect ingevuld en krijg ik van haar 10 op 10 😅😂. Ik kan eindelijk naar huis, het is al na tien uur!
Om 15.40u. vliegen de registratie mails al binnen! De nurses hebben echt een efforke gedaan voor hun doctor Philip!

's Avonds aan tafel brengt Philip het onderwerp Bushfire ( een muziekfestival in Swaziland / Eswatini) weer ter sprake. Ik zit met allerlei andere dingen in mijn hoofd en hoor het wel maar reageer er niet direct op. Daarom denkt hij dat ik misschien geen zin heb om te gaan en houdt een heel pleidooi. Ik ben al lang keen to go maar om de één of andere reden loopt onze communicatie hierover mis. Ik krijg dan ook nog een telefoontje van mijn broer als we net klaar zijn met eten en om mij nog meer te motiveren doet Philip alleen de afwas. Ik vind het so cute zodat ik dan maar meteen naar accomodatie begin te zoeken op Air B&B want ... eerst een plaats om te slapen en dan de tickets is mijn regel. Ik ga niet drie nachten in een tent slapen! Gelukkig kan ik vlug iets vinden op een half uurtje rijden van het festival. Van daaruit kunnen we ook gemakkelijk een taxi nemen! Die zijn niet duur. Allé, we kunnen al slapen, nu de tickets nog! Philip wil de VIP tickets waarmee je overal mag komen. Die kosten 150 euro per persoon voor de drie dagen. Dat is 50 euro per dag, dat valt nog goed mee vinden we. De eerste poging om te boeken mislukt omdat Philip nog snel een account moet maken om zijn ticket op naam te ontvangen. Net als we onze visakaart gegevens hebben ingegeven, slaat onze boekingstijd op nul! Te laat! We moeten opnieuw beginnen 🤦🏻‍♀️ Gelukkig weet ik nu wel hoe alles werkt en in twee minuten is het done! Ik heb voor de rest van de avond nen hele gelukkige man!

Woensdag 8 februari 2023:
 

Goed gevonden, vind ik. Moest ik een zwembad hebben... ik zou de z dan weglaten.😂 en al wat je nu denkt zijn jouw gedachten en niet de mijne! 😂😂😂

Anyway... voorlopig is het hier ook geen zwembadweer!


Voor wie Jack niet kon vinden:

Donderdag 9 februari 2023:
Rural challenge voor Philip om tot bij zijn clinics te geraken.

Vrijdag 10 februari 2023:
Vandaag zou mijn broer Bart 60 jaar geworden zijn. Spijtig genoeg heeft hij de helft niet eens gehaald. Ik denk vandaag vaak aan hem. Hoe zou hij er nu uit gezien hebben? Nog steeds als een sportman, maar dan op leeftijd? Kaal? Of grijs? Zou hij zijn grote liefde ooit gevonden hebben? Vast wel! Zou hij kinderen hebben gehad? Ik denk het. Hij zou een prachtige vader geweest zijn! Hij was toen al de beste nonkel voor Jelle. 
Ons leven zou er zeker anders uitgezien hebben met jou nog bij ons. Er is toen geen steen verlegd maar een rots weggenomen uit onze rivier en daardoor is die zeker anders gaan stromen. Ik heb je gemist in mijn leven Bart! Ik weet zeker dat je Afrika ook graaf zou gevonden hebben. En ik had zeker heel veel andere foto's met jou erop kunnen posten, getrokken met mijn of jouw smartphone want zeg nu zelf, die foto's, dat was vroeger gene vette hé! Je zit nog steeds in mijn hart broer! Gelukkige verjaardag! Lof joe for ever!
Wij rijden vandaag naar Ballito om morgenvroeg op tijd aan PG Glass te kunnen zijn waar ze Red Lips gaan opknappen.

Zaterdag 11 februari 2023:
De wekker loopt af om zes uur. Dat moet, ook al is het weekend. Om kwart voor acht moeten we ons al aanmelden bij PG Glass. Red Lips krijgt vanochtend haar nieuwe ruit. Ik maak nog snel een videootje om ons uitzicht van vandaag te showen met Ballito ochtend geluid.

Om half acht staan we er al voor de deur, ik ben altijd te vroeg 🤷🏻‍♀️. Liever veel te vroeg dan te laat is mijn motto, zo ben ik opgevoed en Philip eveneens. Natuurlijk gaat de shop pas open om acht uur, we hadden het kunnen weten! Het personeel is niet van ons kaliber, zij komen pas om acht uur aan op hun werk. Ze komen wel onmiddellijk naar ons toe, geven wat uitleg en beginnen meteen aan Red Lips. Het werk zal twee tot drie uur in beslag nemen. Yes! Go and do some shopping, we will call you when it's ready. Het shoppingcentrum is vlakbij, net aan de andere kant van de straat. Tien minuten later zitten we al op een terras voor een ontbijt. We doen onze bestelling en de koffie wordt meteen gebracht. Dan... rinkelt mijn telefoon. PG Glass! Yes Mam, we removed the window and the rust is worse than we thought it was going to be. Can you come and have a look? Jah mannen! We hebben net ontbijt besteld! O sorry Mam, I will send you pictures on Whatsapp. Do you see them? Euh ... nee, er komt geen bericht binnen. Misschien kan je de foto's naar mijn man sturen. Oké, I will do that! Can you see them? Nee, hij krijgt ook geen berichtjes. Misschien is het loadshedding en is er geen netwerk? Then ... what do we have to do Mam? Can we fix it? Jah, dat zal we moeten zeker, je kan moeilijk een nieuwe ruit in een verroest frame zetten!🤷🏻‍♀️ Kunnen jullie dat zelf of moet Red Lips dan naar een andere shop gebracht worden? We can do it Mam but it's not included in the insurance claim. Ja dat begrijp ik. Hoeveel gaat het kosten? We can do it for 800 Rand (42 euro) Mam, paid in cash.  En gaat het dan vandaag klaar geraken want morgen moeten we wel terug naar Manguzi hé? Yes Mam, it will be ready at eleven, don't worry! Oké, begin er dan maar aan. Na ons ontbijt lopen Philip toch maar even terug naar de shop om te kijken. Onderweg naar de shop komen de foto's eindelijk binnen bij Philip. 

Als we vijf minuten later bij de shop aankomen is het al bijna hersteld, ze zijn al aan het schilderen. Zo erg zal het dan wel niet geweest zijn. Kan ik misschien een suggestie doen mannen?  Laat uw klanten voortaan gewoon even wachten tot de ruit verwijderd is, dan kunnen ze het meteen zien en dan kunnen jullie het meteen bespreken. Tien minuten wachten zal de zaak ook niet maken zeker? En het is beter dan moeten terugkomen. Allé tot straks! We zijn weer weg. Rond half elf bellen ze dat Red Lips klaar is en dat we haar mogen ophalen. Ze staat er inderdaad weer te blinken in vol ornaat. Perfect clear window.
Vermits we nog niet lang geleden in Ballito kwamen winkelen, moeten we deze keer maar een klein beetje shoppen. De rest van de dag kunnen we gewoon lekker chillen.

Zondag 12 februari 2023:
We staan terug op met een zonnetje. Dat mocht wel weer eens na de regen van de afgelopen dagen. 

Na het ontbijt op de zeedijk springen we nog vlug de MTN winkel binnen. Blijkbaar hebben ze vorige keer ons contract toch niet beëindigd. We laten het nakijken en vragen deze keer een bewijs. Een uurtje later merk ik dat al onze overblijvende data verdwenen is. In orde dus!🤞Nu nog snel even binnenwippen in de Woolworths waar Valentijn ook duidelijk aanwezig is. Normaal gezien zijn hier niet zoveel snijbloemen te vinden.

En dan op naar Manguzi, ik ben benieuwd hoe de weg erbij ligt. Maria en Guillermo, die gisteren naar Manguzi reden, hadden de hele tijd regen en geen klein beetje! Het water viel met bakken uit de lucht. Zij konden soms de rijbaan niet meer zien. Wij hebben vandaag meer geluk, maar een keer of drie een regenbuitje. Als we onze straat inrijden zien we meteen dat die weer totaal naar de vaantjes is. Het zanderig deel dat onze "Wisteria Lane" voorafgaat is helemaal weggespoeld. De linkerkant van de auto rijdt nu ongeveer dertig cm lager dan de rechterkant van de auto. En daarbij zijn er ook nog diepe watervalletjes gecreëerd zodat je auto af en toe plots in een diepe put duikt.

 Red Lips kan dat nog wel aan omdat ze op grote banden staat, maar eenvoudig is het niet. Gewone auto's kunnen er niet meer door. Gelukkig hebben we ook nog een andere weg naar onze huizen en het is maar een klein ommetje. Daar is het nog wel oké. Als we de bocht van onze straat ingaan merken we meteen waar het zand naartoe gespoeld werd. Het is weer zover: Welcome to Mud Street! Pfff!

Spijtig dat je op foto's niet goed kan zien hoe dik de laag zand in. Op veel plaatsen ligt er modderlaag van 3 à 4 cm dik. Hoe gaat dat weer opgekuist geraken?

Maandag 13 februari 2023:
Ik schrijf een job card voor Maintenance om hen te vragen iemand te sturen om de straat te cleanen. Philip laat de brief ook ondertekenen door Guillermo en geeft hem 's morgens af wanneer hij zijn auto gaat halen om naar de clinics te rijden. Om half drie staan er opeens drie werkers in onze straat. Ze gaan er meteen aan beginnen, wat ik natuurlijk geweldig vind en leen ze onze kruiwagen uit. Om drie uur komen ze de kruiwagen al terug brengen, niet eens een half uur later! We stop for now Mam, we are running out of time, we go home at 4pm.🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ Nu moet je weten dat, als je traag stapt, je er 10 minuten over doet om naar Maintenance te wandelen. Om kwart over drie zijn ze zeker daar! Misschien nog even andere kleren aantrekken. Ik ben er zeker van dat ze om half vier vertrekkens klaar zitten te wachten op "de bel" van vier uur. Waar kennen we dat van???  But we will come back tomorrow morning Mam, 7.30 am we will be here! Ik denk veel maar zeg gewoon: Oké see you tomorrow! Have a nice evening!

Dinsdag 14 februari 2023:

Niet om half acht maar toch tegen acht uur begint er inderdaad een ploeg van een man of tien aan de straat te kuisen. Ik zie er een paar schuppen, een paar kruiwagens zand wegrijden en een paar gewoon staan kijken naar het hele tafereel. Ze starten bij Guillermo en Maria,het eerste huis van de straat. Bij ons zal ik ze misschien deze namiddag pas kunnen verwachten. Even later komt Mam Ruth aan en vertelt met veel enthousiasme dat de werklieden goed bezig zijn. Ik vertel haar wat er gisteren gebeurde en voorspel dat ze waarschijnlijk om negen uur zullen verdwijnen om op tijd terug bij hun "office" te kunnen zijn voor tea time om tien uur. Het is een uur wandelen hé remember 😉! Als ze dan om half elf klaar zijn met "schoftijd" en weer een uur moeten wandelen om terug hier te geraken, zien we ze misschien terug om half twaalf. En dan zullen ze waarschijnlijk rond twaalf uur stoppen om op tijd te kunnen lunchen want om één uur is het lunch tijd!😂 Ik heb het maar half bij het rechte eind. De werklui verdwijnen inderdaad om negen uur maar ... ze komen NIET meer terug! Dat was het voor vandaag, één uurtje gewerkt! En ik moet onze kruiwagen zelf terug gaan halen ergens halverwege de straat en ... er is een stuk af!🤦🏻‍♀️

Jeugdherinneringen
 

Woensdag 15 februari 2023:
Jabulanidag vandaag. Hij wil meteen aan de straat beginnen te vegen maar ik wil de werkmannen van het hospitaal toch nog eerst een kans geven. Jabu rijdt het gras af, dat is al werk genoeg want het is flink gegroeid door de regen en de warmte. Ik stuur hem op tijd naar huis en vraag hem morgen terug te komen om de dag van vorige week in te halen. Toen regende het namelijk de hele dag pijpenstelen, geen weer om in de tuin te werken.
Donderdag 16 februari 2023:
Jabulani doet vandaag de kantjes en de boordjes, de afwerking van de tuin, the finishing touch. Ik koop hem een nieuwe kruiwagen en breng meteen een nieuwe keerborstel en wat sterke zakken mee. Ik wil namelijk zandzakken maken die bij harde regenval het zand moeten tegenhouden. Niet te dik zodat we er nog wel met de auto kunnen overrijden. Jabulani helpt me bij het vullen en schikken van de zakken. Ik ga bijna dood van de hitte!


Zand om de zakken te vullen, hoeven we niet ver te zoeken. We scheppen het gewoon van de straat. Met de zakken maken Jabulani en ik een dam en ik probeer uit of ik er met onze auto kan overrijden. Geen enkel probleem. Afwachten of het plan werkt. 🙃

Vrijdag 17 februari 2023:
Vermits de streetcleaners zich helemaal niet meer hebben laten zien, komt Jabulani vandaag nog een extra dag werken. Hij kan het geld goed gebruiken. Tegen drie uur is de klus geklaard, althans ons deel vanaf de zandzakken. Ik ben benieuwd of ze zullen stand houden als er nog eens een wolkbreuk komt maar... dat wil niet zeggen dat het dit weekend al MOET regenen hé!😉
Zaterdag 18 februari 2023:

Philip is kei fier dat zijn Cycad oranje "denappels" produceert.



En Jack Blue zegt "Hi!" in alweer een ander kostuum.

Zondag 19 februari 2023:
Moet ik toch eens over nadenken 🙈



Om vier uur willen we er even tussenuit en we rijden naar Casitas voor een pizza en Steve is keen om mee te rijden. Als starter delen we a large plate of chips. Hele lekkere trouwens!
Natuurlijk krijgen Philip en ik onze pizza daarna niet meer op. Maar dat is niet erg, takeaway is in Zuid-Afrika normaal. Ik denk dat ze zelfs beledigd zijn als je het niet meeneemt. En Philip houdt van previous-day-pizza's. Net voor we naar huis rijden, neemt Johdi de eigenaresse van Casistas ons nog even mee naar hun nieuwe wetlands sinds de grote regens van vorige week. En je kan al van ver horen dat de plaatselijke kikkers er heel tevreden over zijn.
Woensdag 22 februari 2023:
We halen zelfs het Belgische nieuws met onze loadsheddings:
Donderdag 23 februari 2023:

Het wordt weer warm vandaag... om niet te zeggen HEET! Ik wil de Shed zo snel mogelijk poetsen voor de Carnaval van vanavond nu de temperatuur nog een beetje te doen is. Ik doe twee vegen met mijn borstel en er stopt al een auto voor onze deur. Twee mannen en twee vrouwen stappen uit. Zijn het mensen van management? Zijn er weer klachten over onze Shed??? Sawubona, unjani!... de normale begroeting. We are coming to ask you some questions Mam, it's for a study done by a group of research organisations. It is about HIV and TB, it will take about 45 to 60 minutes. Are you willing to participate? Jah! Ik zal het maar doen zeker. Ik ben eigenlijk ook heel nieuwsgierig naar de vragen. We gaan maar binnen zitten waar er airco is. Zelfs in de schaduw van The Shed houd ik het geen uur uit. Het viertal geeft me het Head of household Information sheet dat ik moet lezen en dan digitaal op hun Ipad moet ondertekenen. 



Ik geef hiermee ook toestemming om een HIV test te laten doen. Ik denk al meteen dat dit misschien bij geen enkele andere Household in Manguzi gaat lukken maar ik zeg er niks van en doe gehoorzaam wat er van me verwacht wordt. Na het ondertekenen van The Consent Form, vertrekken drie van de vier medewerkers, because of the Privacy, zeggen ze. Oké, privacy, ik ben nu nog meer nieuwsgierig naar de vragen. Laten we maar beginnen! Het is wel anoniem, ik moet nergens mijn naam geven, ook niet aan hen.    De survey begint wel met algemene dingen. Eerst over het huis: Is er een toilet in huis? Eentje dat je kan doortrekken? Hoeveel kamers? Heb je elektriciteit? Heb je water in huis? Kan je daarvan drinken? Heb je een ijskast? Wasmachine?... Dan volgen vragen over HIV en TB. Zou je een HIVpos familielid verzorgen? Kan je HIV krijgen door uit hetzelfde kopje te drinken? De was van dit familielid te doen? ... Door sex te hebben? Door sex te hebben met een condoom? Zonder condoom? Als jij HIVpos was, zou je dat dat aan de andere familieleden vertellen? Zou je je laten testen op HIV als je een lage CD4 zou hebben? (Hier begin ik al serieus mijn bedenkingen te hebben over wie hier buiten onze compound kan op antwoorden. Ik kan niet geloven dat ook maar één van onze buren buiten the fence enige notie heeft van wat CD4 betekent! Moest ik hier niet met doctor Philip wonen, ik zou het ook niet geweten hebben! btw CD4-cellen zijn witte bloedcellen die erg belangrijk zijn voor de afweer van ons lichaam.) Zou je je laten behandelen en pillen nemen mocht je een hoge viral load hebben? (Hetzelfde liedje als de CD4 vraag! Wie weet er hier in godsnaam wat Viral Load betekent? Het betekent het aantal virussen in je bloed. Hoe hoger de viral load, vaak hoe lager de CD4. Sommige patiënten hebben een viral load van in de miljoenen als ze hun pillen niet nemen.) Allé, de vragen over HIV en TB (Tuberculose) in't algemeen gaan nog een tijdje door. Dan beginnen de sex vragen, ook niet min! Wanneer had je voor de eerste keer sex? Gebruikte je een condoom? Gebruik je altijd een condoom? Waarom niet? Met hoeveel partners heb je al sex gehad? Wat voor sex? 🙄 (Het zijn nooit open vragen gelukkig, altijd meerkeuze 😅) Zou je PrEP nemen, als je zou weten dat je partner HIVpos is? (PrEP,afkorting van Pre-Expositie Profylaxe, is het gebruik van hiv-remmers om een hiv-infectie te voorkomen. De naam verwijst naar preventie vóór blootstelling aan een mogelijk risico. Deze preventiemethode is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben, maar wel een verhoogd risico lopen. Bijvoorbeeld voor mensen die zelf niet positief zijn maar waarvan de partner vermoedelijk positief is en misschien geen pillen neemt...) Laat je jezelf regelmatig testen? Laat je partner zich testen? Hebben jullie al eens samen getest? Ben je op de hoogte van zijn HIV status? Kan je hem hierin vertrouwen? (Volgens de laatste statistieken 2022 schat men het bevolkingsaantal van Zuid-Afrika op 60,6 miljoen inwoners waarvan er ongeveer 8,5 miljoen HIVpos zijn. Onze provincie KwaZulu-Natal is de koploper met 27,6% van mannen en vrouwen tussen 15 en 49 jaar die HIVpos zijn. Ondanks dat er meer dan 5,5 miljoen mensen in behandeling zijn, is dit maar 75% van die hun diagnose kennen. 25% neemt geen ART virusremmers. Ik kan niks zeggen over heel Zuid-Afrika maar ik weet dat in Manguzi en omstreken HIV nog steeds een heel groot taboe is. De meeste van de mensen zijn niet op de hoogte van de status van hun partner. Vrouwen zullen het niet vertellen uit schrik om afgewezen te worden, mannen zullen het niet vertellen om allerlei redenen oa bewijs van ontrouw, denken dat ze hun mannelijkheid verliezen, vinden met een condoom vrijen niet zo leuk... Zulu mannen zijn Macho's tot in het kwadraat! De meeste mannen van 25 hebben minstens 1 babymama en hoogstwaarschijnlijk 2! Mannen zijn dan ook de grootste besmetters punt!) Er komen nu ook Domestic Violence vragen, huiselijk geweld. Drink je wel eens alcohol? Hoeveel drink je dan? En je partner? Drink je soms zoveel dat je de volgende morgen niet meer weet wat er gebeurd is? En je partner? Wanneer op de dag drink je alcohol? Drink je soms 's morgens al? Hoeveel keer per week? Drink je alcohol voor je gaat vrijen? En je partner? Heb je je partner al eens geslagen? Heeft je partner jou al eens geslagen of verwond? Ben je al eens met een verwonding naar de dokter moeten gaan? Het gaat zo maar door, geen 45 minuten, geen 60 minuten maar anderhalf uur eer die vragenlijst eindelijk ingevuld is en ik heb dan nog gewoon meegelezen op haar tablet en dikwijls zelf snel het antwoord aangeduid. Als we volgens haar plan hadden gewerkt, zij de vragen en mogelijke antwoorden voorlezen, dan hadden we hier waarschijnlijk vijf uur over gedaan. Nog eens ... hoe kunnen zij in godsnaam een hele Manguzi household op één dag bevragen??? Dat gaat nooit lukken, ik weet dat nu al! Waarschijnlijk mogen ze niet eens binnen als de priest het niet in de kerk heeft afgeroepen dat ze gaan komen. En ze zijn niet eens van Manguzi maar van Durban. Goh! Dat gaat wat geven! Soit! Na de vragenlijst moet ik nu ook nog wat bloed laten aftappen voor een HIV sneltest en nog wat andere geheimzinnige testen die ze niet echt kan definiëren. Mijn HIV test is natuurlijk negatief. 1 streepje is negatief. Not pregnant, lach ik. 

Van mijn andere testen krijg ik de code. Na 12 weken, vanaf 23 mei, mag ik daarmee de resultaten gaan opvragen in Maputa Clinic. Fucking Hell, zou Philip zeggen! (Fucking Hell is een Duits biermerk. Het is genoemd naar het Oostenrijkse plaatsje Fucking, thans Fugging, in het district Braunau am Inn in combinatie met Helles(kortweg Hell), ofwel de biersoort waarin het is gebrouwen.😉😂) Om half 1, het heetste van de dag, kan ik eindelijk verder poetsen aan de Shed! Focko Hollo! Maar hier komt nog een vervolg op, ik weet het haast zeker!

Zondag 26 februari 2023:

Ik zie op de FB Manguzi News groep een foto van een auto voorbij flitsen. Het trekt mijn aandacht. De auto lijkt verdacht veel op de auto waarmee de researchers hier waren. Eens kijken of ik iets kan ontcijferen van de vragen en reacties in Zulu. Oei, ze zijn niet mals!

Wie weet er wat dit is? Pas op ze komen onze kinderen kidknappen! Ze komen rondneuzen bij onze huizen! Ze zeggen dat ze van de government zijn maar waarom weten wij dan van niks? Ze komen tellen! Tellen??? Normaal worden wij daarvan verwittigd door de gemeente of de priester. Niemand heeft iets gezegd! Pas maar op, je moet ze niet binnenlaten! Ze komen stelen!...

Er zijn VEEL reacties!😱 Ik vind niks positief, maar ik kan maar 1% ontcijferen 🙈 Ik zal het morgen nog eens bekijken want nu gaan we even uit eten naar Kosi Bay Lodge waar de waitress mij bij mijn naam noemt: Skattie 🤣 So cute!

Maandag 27 februari 2023:

Ik zoek het bericht terug op. ??? Niks meer van te vinden! Philip, heb ik dat gedroomd gisteren? Nee hoor, ik heb het hem getoond. Heel raar! Heeeel raaaar! Misschien gingen de reacties over the top en hebben de beheerders het eraf gehaald. Goed voor de researchers want de Manguzians waren elkaar zo aan het opjutten! Ik hoop dat het team gewoon snel terug naar Durban vertrokken is voor ze hier ter plaatse gelyncht worden. En nee, ik overdrijf niet! Het gebeurt hier regelmatig dat er iemand verrot of doodgeslagen wordt door de gemeenschap! Niet normaal hoor, Manguzi! 😳


PS: Vergeet niet een reactie te plaatsen, met je naam of schuilnaam asjeblieft. Ik kan de reactie ook gewoon voor mezelf houden en niet publiceren op de blog. Als je liever niet publiek wil gaan, schrijf het er gewoon bij. Suggesties en vragen zijn ook altijd welkom! Dank u wel! En... ik vind het ook fijn dat je een beetje publiciteit maakt voor mijn blog bij je vrienden of familie🙃 😘


3 opmerkingen:

Anoniem zei

Die spin , amai ! Zooo eng !!
Tot snel in maart ! 😘😘😘
Tin

Anoniem zei

Bedankt alweer voor de inkijk in jullie leven
Leerrijk, confronterend, sterk.
Herman Smits

Anoniem zei

Tof Kristel