Pagina's

29 februari 2024

117 bericht: February, gonna miss you too!


Donderdag 1 februari 2024: nog 56 dagen
Een kat in onze tuin, dat mag niet hoor! Een bedreiging voor de bezoekers van onze birdbaths en Jack Blue. Hop naar huis jij!
Vrijdag 2 februari 2024: nog 55 dagen
De baby's van de Bulbulls groeien snel, het gaat niet lang meer duren voor ze uitvliegen. Oei, val er niet uit hé!

Om vier uur rijden we naar Tembe Elephant Park, waarschijnlijk voor de laatste keer als Manguzi Hospital bewoners. Het doet pijn aan mijn hart maar ik neem me voor er EXTRA van te genieten. We blijven twee nachten, tot zondagmiddag.
Zaterdag 3 februari 2024: nog 54 dagen
Vroeg opstaan vanochtend! Vijf uur! Snel tanden poetsen, een washandje over mijn face, een wéceetje en hop naar de restaurant area voor een koffie. Ik laat Philip voorgaan, hij vangt alle spinnenwebben op, die dappere man van mij 😘😘😘! De koffie doet me eindelijk wakker worden. Om zes uur komen alle safari wagens aangereden. Onze driver is Vesi en er zijn twee koppels die ons vergezellen: Elaine en George van Salt Lake (bijna Ballito) en Ardi en Jay van India die nu in Florida wonen en ook al hun thuis hadden in Engeland. Allemaal fijne mensen en we hebben olifantrijke ochtenddrive. Om half tien ontbijten we en daarna is het tijd voor een heerlijke buitendouche en een dutje. Om twee uur zijn we weer volledig paraat voor een lasagna lunch en een volgende game drive. Geen leeuwen te vinden maar wel zebra's, hornbills, buffalo's, nyala's en impala's, red and grey duikers, arenden en ... de olifanten vliegen ons om de oren. Heerlijke trip! Om half acht hebben we dinner en niet veel later liggen we in ons bed. Philip denkt dat er in zijn bed bedbugs zitten. Ik hoop van niet!😳
Zondag 4 februari 2024: nog 53 dagen
Hetzelfde ochtend scenario als gisteren en na de game drive krijg ik nog een heerlijke massage in de bush spa. In belgië moet men een rustgevend cd'tje opzetten, hier is de muziek naturel. Wat een gelukzak ben ik toch! Om twaalf uur nemen we afscheid van al onze Tembe vrienden. Het zal nu wel een tijdje duren voor we elkaar nog eens terug zien. Geniet van ons filmpje op Youtube:2024 3-4 feb Tembe Elephant Park

Als we thuis komen zien we dat de bulbull babietjes uitgevlogen zijn. Er zit er nog eentje dat precies nog niet kan vliegen in het gras vlakbij de nestboom. De ouders vliegen nog af en aan om het eten te geven en zijn erg beschermend voor hun kleintje. Als we in de buurt komen kwetteren ze voluit om ons af te leiden. Het is goed mama en papa, we gaan binnen en doen de deur dicht.
Maandag 5 februari 2024: nog 52 dagen
Chirurgen Eddy en Sibusiso hebben een ander soort operatie in mind deze week. Ze willen marula beer maken en komen daarom onze marula's rapen. Fijn voor Jabulani! Hoeft hij dat niet eerst te doen voor hij het gras af rijdt 🥳.

Nee Philip! Die bak staat daar om eventueel het water van de airco op te vangen! Niet voor u!
Donderdag 8 februari 2024: nog 49 dagen
Om twee uur rijden we naar Police Station en Home Affairs. We zetten Red Lips op de parking van de politie maar gaan eerst binnen bij Home Affairs waar ik eens wil informeren naar mijn identiteitskaart. Hoe zou het met Kristel Eugenius M zijn? Sawubona Unjani! Did my ID arrive yet? Ze zullen eens kijken! Geef uw papier ne keer! Ze bekijken mijn papier en ik hoor met lichte paniek No ID number! No! No ID number! Met z'n drie praten ze wat overentweer, in Zulu of course. Alleen voor ID number bestaat er blijkbaar geen Zulu woord. De lade met ID's wordt open getrokken en meteen weer dichtgedaan. Een dikke kaft wordt bovengehaald. Een bundel papier zit er los in en veel verfrommelden. Eén voor één worden die gladgestreken en bekeken. Ai! Dat kan nog lang duren, we zullen maar even gaan zitten. Na tien minuten geven Philip en ik de hoop op, de man ook maar ... hij gaat toch nog eens even in de schuif kijken. Na 10 seconden... 10 seconden! heeft hij mijn ID in zijn handen! Dat hadden we niet verwacht en hij ook niet! Iedereen blij! Philip heeft ondertussen de muren van de office bestudeerd en merkt op dat mijn werk er aan de muur hangt. Ik kijk ... ja inderdaad, mijn lijst van Manguzi Hospital doctors met hun telefoonnummer en handtekening hangt naast hun bureau. Ho, ho! Gekopieerd zonder toelating! Misschien moet ik eens navraag doen. Een officer neemt ons mee terug naar het eerste kamertje. In een dik boek moet ik aftekenen dat ik mijn ID ontvangen heb. Nog een foto en dan stappen we vlug naar Police Station voor de volgende opdracht.

Het is heet buiten, op z'n minst 38 graden. Februari is toch wel de heetste maand van het jaar, puffen! Gelukkig is er airco in het nieuwe gebouw van de politie. Mmm, geen wachtrij, dat valt mee! Philip wil een police clearance (uittreksel uit het strafregister, bewijs van goed gedrag en zeden) om in België weer in te schrijven bij de Orde der Geneesheren. Nu we eindelijk klaar zijn met Zuid-Afrikaanse administratie kunnen we terug beginnen met de rompslomp van België.

Hier in Zuid-Afrika werkt ook dit Police Clearance nog met echte vingerafdrukken met echte inkt zoals voor mijn ID. Gelukkig weet ik al hoe het werkt en we hebben een bus afwasmiddel in de auto gelegd, just in case. Er is maar één iemand voor ons, dat valt mee. Very quiet today. Snel vult de officer de aanvraag in en dan worden Philips vingers één voor één in de inkt gesopt en op de juiste plaats afgedrukt.
Terwijl Philip zijn handen goed inwrijft met de zeep haalt de agent een fles water want dat komt ook in dit nieuwe moderne politiebureau niet uit de kraan. Al goed want Philip mag van mij nog niet afspoelen. Eerst vijf minuten blijven wrijven met de zeep alleen en... ik heb gelijk! Na die vijf minuten zijn z'n handen bijna helemaal proper. Nog een klein afspoeltje en de man kan weer gewoon dokter wezen 🤷🏻‍♀️. De agent zet nog een stempel op het blad en klaar is kees. We zullen het blad zelf met de courier opsturen anders zal het niet op tijd terug zijn.
Zaterdag 10 februari 2024: nog 47 dagen
Het is weer die tijd van het jaar dat zelfs kaarsen gewoon omvallen van de warmte. Philip niet! Vandaag is het ietsje frisser dan gisteren, zo'n 29 graden. De airco staat nog aan. Philip: Zeg mag dien airco af? Ik: Heddet koud? Philip: Ja! Gooodverdoeme het is geen 30 graden meer hé! 😂😂😂😂😂 De vraag: Wat gaat die in belgië doen? Een berenvel kopen?
Zondag 11 februari 2024: nog 46 dagen
We rijden naar Tembe om goodbye te zeggen tegen Ernest, één van de eigenaars van de Lodge die in Tembe woont met zijn stokoude rottweiler en die in de loop der jaren toch wel een beetje onze vriend is geworden. We rijden ook nog even naar de hide. Vorige week lieten we Ben hier zijn eigen weg gaan. Nu hangen we het plakkaatje op ter herinnering aan hem. Het was zijn lievelingsplek en wij kunnen zelfs in België een bezoekje brengen want er staat een live camera op.

Dinsdag 13 februari 2024: nog 44 dagen
Mijn eerste werk is de grote enveloppe voor de Police Clearance naar de Courier Guy brengen om op te sturen naar Pretoria. Ik ben benieuwd of we er nog ooit iets van gaan horen!
's Avonds mag even in de oma rol, Eddy komt langs met Zuri en Marula bier. Philip mag het bier proeven, ik proef liever van Zuri 🥰
Ik vind ook nog een herinnering van een paar jaar geleden.

Woensdag 14 februari 2024: nog 43 dagen
Na de zalm met puree en erwtjes doen Philip en ik onze Valentijnsactiviteit: we maken samen de kalender op voor onze laatste dagen in Manguzi 😂. Philip heeft opeens nog veel verlofdagen: 4 van vorig jaar, 6 van dit jaar en vandaag heeft hij vernomen dat er ook nog 5 special leave bijkomen, omdat ze tijdens Covid zo hard gewerkt hebben. We plannen het allemaal in en dit betekent dat mijnen beste vriend nog maar 15 dagen moet gaan werken en dat we vanaf nu tot het einde allemaal verlengde weekends hebben🥳!
Vrijdag 16 februari 2024: nog 41 dagen
Jack Blue komt goeiedag zeggen en hij komt langs de voordeur!
Zaterdag 17 februari 2024: nog 40 dagen
Dit is geen grap 😳

 Philip zegt dat ik nog ongeveer de enige decoratie van ons huis ben die overblijft.
Vrijdag 23 februari 2024: nog 34 dagen
Nu Philip nog extra covid verlofdagen heeft bijgekregen, profiteren we er dit weekend van om Saint Lucia nog eens te bezoeken. We vertrekken om half acht en eten breakfast bij Rafikis. Wij zijn dol op de hearty Hluhluwe met z'n hash browns. 
Daarna rijden we verder naar Saint Lucia, voor de voorlopig laatste keer door Hluhluwe game park. De ene gate in en een paar uur later de andere gate uit. Er zijn er heel wat die komen gedag zeggen.
Rond vier uur arriveren we in de mooie smaakvolle Bhangazi Lodge. We krijgen de zebra room zoals al voorspeld in het game park zeker?
Na een klein rustje eten we espetada's in het Braza restaurant en dan is ook deze dag voorbij.
Zaterdag 24 februari 2024: nog 33 dagen
Na het ontbijt en een klapke met Nederlandse medelodgers, trekken we naar het dorp met Philips Harman Kardon die dood is, net nu hij de boombox volgende week nodig heeft voor zijn laatste fuif! De Afrikaner man van de winkel is echter de meest slome voze verkoper die ik ooit heb gezien, totaal niet geïnteresseerd en hij weet just niks over de producten die in zijn winkel staan. Ik vraag me af of de man ooit iets verkoopt!🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ Enfin, Philip zal de karaoke boxen van Moses moeten huren voor zijn verjaardagsfeest. We zetten den Harman terug in Red Lips en winkelen nog even verder maar het is zo warm vandaag dat ik er mottig van word. We trekken ons maar terug in de koelte van onze kamer en doen ook een zwemmetje tot het weer wat koeler wordt. Rond drie uur zakt de thermometer een beetje en maken we een wandelingetje naar de oceaan.


Dan is het dringend tijd voor een cocktail in de Ski Club.
En omdat ik daarna dan al een beetje dronken ben, rijdt Philip Red Lips maar meteen naar het restaurant John Dory’s voor sushi’s en dum dums.
Van de volle maan zien we niet veel als we bij ons zwembad de rest van de wijn opdrinken. Toch wat te bewolkt? Of zijn het onze ogen? Gelukkig is er vannacht geen loadshedding. Als het loadshedding is, gaat de airco uit en dat zou ik niet aankunnen. Maar... het komt in orde dus!🥳
Zondag 25 februari 2023: nog 32 dagen
Heerlijk geslapen! Tijdens het ontbijt doen we weer een praatje met de Nederlandse medelodgers. Om half tien pakken we in, nemen afscheid en rijden ze nog even langs de Spar voor wat charcuterie en groenten. Niet zo'n geweldig aanbod als in Ballito maar toch wat anders dan in Manguzi. We zijn content 😌. Gelukkig hadden we in de kamer een koelkast met een vriezertje om onze koelelementen koud te krijgen, anders zou die hesp niet meer te eten zijn in Manguzi en we moeten het nu doen met een koelbox want onze car fridge is al verkocht! In Hluhluwe doen we een poging om iets te gaan drinken in den Delishh, een vrij nieuw restaurant met farmstall winkeltje. Als we uit de auto stappen is het zo heet dat we alleen snel het winkeltje binnenwippen en naar toilet gaan. Sorry Delishh, misschien een andere keer! Als we Manguzi naderen zien we in de auto dat de buitentemperatuur stijgt naar 40 graden, 41 graden en zelfs even naar 42 graden Celcius! Ik heb alleen bewijs van de 41 graden. Foto van 42 graden is mislukt en dat duurde niet zolang ... gelukkig!
Thuis is het gelukkig ietsje minder maar toch nog heet genoeg. Het eerste wat ik doe is de airco's aanzetten want door het ijzerenplaten dak is het er warmer dan in een sauna. Ik loop met een handdoek rond om regelmatig mijn zweet af te vegen terwijl we uitpakken. Daarna zet ik me in de zetel, recht in de wind van de airco en de deur dicht!
Maandag 26 februari 2024: nog 31 dagen
Raar maar door dat weekendje weg was ik even helemaal vergeten dat we in 31 dagen vertrekken en de organisatie ervan was deleted uit mijn hoofd. Snel resetten dus! Wat moeten we vandaag allemaal doen? Het Vodacom contract opzeggen en betalen, de Overzeese Ziekenkas opzeggen, Moses contacteren voor de boxen die Philip donderdag nodig heeft, een taart bestellen voor zijn verjaardag, brood bakken, de was doen, de verzekering contacteren om te vragen wat we met onze car tracker moeten doen als Red Lips verkocht is en Philip moet ook nog een nieuwe lab code aanvragen om resultaten van patiënten te kunnen opzoeken en een uitnodiging voor zijn feestje op de groep zetten. Dat zal het wel ongeveer zijn voor vandaag ... denk ik.
Dinsdag 27 februari 2024: nog maar 30 dagen
Toch moeten we blijven lachen!

Na regen komt altijd zonneschijn maar na zonneschijn komt er ook weer regen.

Yvonne ( in the bush) reageert hierop dat de cijfers van 2023 bekend zijn. Voor heel Zuid- Afrika zijn het 499 afgeslachte Rino's waarvan 325 in de provincie KZN, onze provincie dus!

En... maneschijn... komt ook altijd terug!
Natuurlijk gaan we vanavond chicken curry eten, wat dacht je! En dat het heerlijk is!!!

Woensdag 28 februari 2024: nog 29 dagen
Na het werk haal ik met Philip de boxen op bij Moses. Terug thuis worden die meteen uitgetest. Oef, ze werken! Anders had die man van mij geen ook dicht gedaan vannacht.
Donderdag 29 februari 2024: nog 28 dagen
Philip zijn lang weekend begint nu en hij start immediately met de voorbereidingen voor de fuif van vanavond. Nog wat mensen uitnodigen, de bestelling van de taart checken, The Shed kuisen, drank en snacks winkelen, de fridges vol duwen, limoenen oogsten en schillen voor de cocktails...
...en dan is het tijd voor een dut.
Om vijf uur maken we The Shed er echt klaar voor. Eerst de muziek en de boxen op de juiste plaats. Dan alle flessen sterke drank die we nog in huis hebben uitstallen op de tafel, de limoenen erbij en ijsblokjes. 
De party kan beginnen 🥳 en het wordt er eentje uit de duizend, the best in a long time. Iedereen gaat uit de bol van het begin tot het einde! Om twaalf uur is het echt tijd om de muziek af te zetten want anders zijn die bengels morgen nooit op tijd op het werk. Echt een heerlijk feest! De opruim is voor tomorrow. Hier een sfeerbeeld:
En Philip zag dat het goed was. Best birthday party ever!
Ik vermoed dat hij morgen, op zijn echte verjaardag, veel van zijn bed zal houden 😂
Lichtjes dronken groetjes vanuit ons Manguzi overlopend van vriendschap.
Kristel en Philip 😘
PS. Een reactie is altijd welkom en duizend keer fijner met tenminste een voornaam 😘 Lof Joe