Pagina's

31 oktober 2023

113 bericht: Oktober maandverband: You can call me M!

 

Zondag 1 oktober 2023:
Ik werk mijn september blog af en publiceer. Al snel volgt een opmerking. Anoniem maar wel heel funny. Waarschijnlijk is autocorrect de grapjas 😂
Ja, nog maar 6 keer en dan gaat deze blog in menopauze!🤣
Maandag 2 oktober 2023:
Vanochtend om vier uur maakt de airco die boven ons hoofd hangt een raar geluid. Het lijkt op dat van een regenmaker waarin de rijst naar beneden valt.
Het geluid maakt me voor 5% wakker, doet me even mijn ogen openen en naar boven kijken. Ach, 't is al terug in orde en ik ga meteen terug naar de volle 100% snurken. Even later een PLOP op ons bed achter mij. Ik draai me om en kijk, weer voor 5% wakker, met één oog naar Philip. 🤔 Nee, hij slaapt als een roos en is zeker niet de oorzaak van de plop. Misschien is er een gecko 🦎 uit de airco gevallen? Een gecko, ja het leek wel op een val van een gecko. Een gecko in mijn bed??!!! Opeens ben ik 200% wakker! Waar is de lamp? Even controleren! Ik speur maar vind niks. Jah! Nu zal ik maar meteen even naar de wc gaan. Ik neem mijn Ipad mee. Tien minuutjes later denk ik dat ik klaar ben voor mijn laatste schoonheidsslaapje en ik kruip terug in bed. Ik wil mijn Ipad op zijn plankje leggen... Er beweegt iets op het plankje! Iets met grote sprieten!!!! Een cockroach! Het is een f****** vieze kakkerlak die uit de airco is gevallen! Ik aarzel niet en met mijn siliconen lamp geef ik hem directement een flinke tik. Nee jij gaat niet onder mijn bed ontsnappen! Ik spurt naar de keuken voor een stuk keukenrol en pak de bewusteloze kakkerlak op. Die denkt dat hij lang genoeg dood gespeeld heeft en doet meteen een ontsnappingspoging. Dat is buiten deze Kristel gerekend makker! Onverbiddelijk nijp ik hem tot moes en gooi hem with proud in het groenafval bakje. Dat zal u leren manneke! Geen kakkerlakken in mijn bed! 💪 Allé, ik ben er vanaf! Maar ook van mijn slaap natuurlijk pfff! Ik blijf dan maar op en lees wat over cockroaches.
Ik leer dat als je af en toe een Oriental of een Amerikaan in huis hebt, dat niet zo erg is want die leven liefst buiten. 't Zijn de Duitsers waarvoor je echt moet panikeren, de kleinste maar bijna niet klein te krijgen en ze veroveren en teisteren in een mum van tijd je hele huis! Gelukkig moeten wij alleen af en toe dealen met een verdwaalde Amerikaan. Nog een geluk dat er geen Russen bestaan!
Woensdag 4 oktober 2023:
Ik zorg dat ik vroeg bij the gate van Home Affairs ben want ik wil informeren naar mijn identiteitskaart. Van onze dokter Sarah die daar iemand kent, hoorde ik dat er iets serieus mis mee is. Dat verwondert mij helemaal niet. De man waarbij ik zo'n zeven weken geleden mijn application deed, vroeg nog niet niet eens de helft van de documenten die volgens mij wel mee moesten. Bij de gate staat al een hele rij mensen te wachten. Een kip met vier eendagskuikens komt ook aangewandeld. Ze wil langs de poort naar binnen. Ik zeg: Oh, she also wants some birth certificates! Alle mensen lachen. De security zegt: And SASSA!(=kindergeld). Dan ligt iedereen plat van het lachen. En ik ben blij dat ik deze mensen het pleziertje van de dag heb gegeven. Al glimlachend loop ik tot bij het kantoortje. Ze kunnen niks checken, het computersysteem ligt plat. De bediende Thandeka probeert nog naar het kantoor in Mbazwane te bellen voor meer info maar ook daar is er geen netwerk. Thandeka geeft me haar telefoonnummer. Ik mag haar vrijdag bellen. Onderweg naar mijn auto kom ik mevrouw kip terug tegen. Haar application is blijkbaar ook niet geslaagd. Ook vrijdag terug komen? vraag ik. Yeeboo, zegt ze zuchtend en ze leidt haar kuikens naar wat kruimels naast de weg. Ach, we hangen niet vol inkt deze keer, das ook al iets.
Donderdag 5 oktober 2023 tot maandag 9 oktober 2023:
OUT wegens ziekte. Griep? Covid? Wie zal het zeggen?
Zaterdag probeer ik nog even naar de Gijima te gaan maar dat is een vergissing en ook de afterparty in The Shed gaat gewoon door zonder mij.



Maandag 9 oktober 2023:

Ben ik al beter? A little bit. Om acht uur belt Thandeka van Home Affairs dat ik mag komen voor the update. Ik moet ook Philip naar de clinic brengen. Hij rijdt eerst even mee langs Home Affairs, het is nog ietsje te vroeg om in de clinic te beginnen. Oei, de "parking" staat vol. Ik parkeer een beetje terug langs de kant van de weg. Met een snelle pas stappen we de steile heuvel op. Home Affairs en Police Station zijn allebei gebouwd op de top en ook het gerechtshof trouwens. We passeren Court en draaien dan het hoekje om. Wat is hier aan de hand!? Er staat een vrachtwagen Mobile Office Home Affairs en daarrond zitten en staan wel honderd mensen! Ik zoek Thandeka in haar kantoortje. Go to the truck Mam, zegt ze. In de truck proberen een paar mannen de computers op te starten. We moeten nog wachten. Als er om negen uur nog steeds geen beweging op het scherm te zien is, zeg ik tegen een officer dat ik eerst Philip naar de clinic ga brengen en daarna zal terug komen. Fine Mam,antwoordt hij, but don't come back today, come tomorrow morning. Oké, dat zal ik doen. Siyabonga.
Om half vijf krijg ik telefoon van Home Affairs. Ze hebben mijn dossier gevonden en ik mag morgenochtend komen. 👌
Dinsdag 10 oktober 2023:
Om acht uur sta ik aan de deur van Home Affairs. Er zitten nog wel wat mensen te wachten maar toch geen honderd zoals gisteren. Ik moet maar eventjes wachten, dan haalt de officer mijn dossier. Jullie moeten zeker nog al die andere documenten hebben, zeg ik. Mijn geboorteakte? Kopie van mijn paspoort? No Mam! It's an issue about your name! On all the documents it has to be the same name! Ik frons mijn wenkbrauwen! Dezelfde naa-aam!??? Yes Mam, on your Permanent Residence certificate it says Kristel Eugenius M. Smits and on your marriage certificate it says Kristel Eugenius Maria Smits! Waaa-aaat! Jah, en??? M is van Maria hé! No Mam, it must be the same!
Dit is allemaal omdat op het paspoort waarmee ik PR aanvroeg M. stond ipv Maria. Hoe moet ik dat nu weer gaan oplossen?🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ Mijn brein gaat in overdrive.
Oké, als ik de naam op de huwelijksakte kan veranderen in M, moet het opgelost zijn! Ik zal de ambassade contacteren en een oplossing zoeken, zeg ik stoer🙈. Ik kan het bijna niet geloven! Dat is toch weer typisch! Ik besluit van aria op het uittreksel weg te vegen en opnieuw af te drukken. Thuisgekomen bestudeer ik de naam op de huwelijksakte. Aria, hoe kan ik u doen verdwijnen? Dan zie ik opeens dat er inderdaad een fout in mijn naam staat! Er staat Eugenia op ipv Eugenius! Dit is de huwelijksakte die ik in juli aanvroeg met apostille. Ik zoek in mijn administratie doos naar de originele. Oef! Daarop staat Eugenius! Ik zoek op mijn computer naar degene die ik destijds voor Philip aanvroeg met apostille... ook Eugenius! En waarom staat er dan nu Eugenia!???? Ik mail de gemeente Zoersel. Er is inderdaad een fout gebeurd. Ze passen het aan en sturen een nieuwe op. Ik moet natuurlijk weer 20 euro betalen voor de apostille, wat in feite niet zou mogen want het is niet mijn fout maar soit, ik heb een juiste en met apostille op datum van vandaag. Ik veeg aria weg en druk het af. Misschien is dit fraude maar ik zie geen andere oplossing. Ik kan daarvoor toch niet een nieuw paspoort aanvragen en mijn naam laten veranderen op mijn PR certificate! Dan moet ik weer vijf jaar wachten!
Om half twaalf rijd ik terug naar Home Affairs. Did you contact your embassy Mam? Nee, ik heb mijn government gecontacteerd! Is it right now? Het is right! Mam, we are going to apply from the start! New application form, new fingerprints, everything... from the start! Ik zucht! Oké geef me het formulier, ik haal mijn pen. Op het formulier vergeet ik aria ook te schrijven natuurlijk! M is mijn derde voornaam vanaf nu. You can call me M 😂. De oude huwelijksakte scheur ik eigenhandig stuk en gooi ze in de prullenbak. Ik zorg ervoor dat heel mijn dossier klaar is voor ze aan mijn vingerafdrukken beginnen en ... ik steek ook nog een handdoekje tussen mijn BH zodat ik niet met zwarte vingers in mijn tas moet zoeken. Gelukkig is de dame die the fingerprints neemt veel voorzichtiger met de inkt. Ik was mijn handen met de grote kwak afwasmiddel die ik van haar krijg. Ik probeer de vingers zo goed mogelijk schoon te wrijven zonder dat ik er water bij doe. Dat lukt nogal goed. Alleen onder mijn nagels blijft nog wat inkt hangen. Dat is werk voor het nagelborsteltje van thuis. Is alles in orde nu? Yes Mam, you can go. We will send this new file to Head Office and you can come back to check in two months. If there are other requirements, we will contact you. Thank you!  Ik draai me om terwijl ik "Siyabonga" zeg. Ik hoor de man tegen de andere wachtenden zeggen: O!Ukhuluma isiZulu!(O! Ze spreekt Zulu) Ik glimlach en stap naar buiten. In twee maanden ... dat is op mijn 65ste verjaardag dan. Ik ben benieuwd of het inderdaad een birthday present zal zijn.
Woensdag 11 oktober 2023:
















Lente, die tijd van het jaar dat de Jacarandas in bloei staan. Beautiful! Er wordt geschat dat er in en rond Pretoria wel 65000 Jacarandas staan. Het is een uitheemse boom en komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Het is het verboden in Zuid-Afrika deze bomen nog te planten. Ze slurpen al het water van de stad op en zijn te dominant. Ze verdringen inheemse planten. Toch ben ik er verliefd op, sorry!🙈

Zondag 15 oktober 2023:
Ballito:


Adios Mother F*#ker! Who's your Daddy  zeg je? Trust me! Neem Paid Leave en Rethink your Destiny! 
BTW wij drinken er andere 😂













Ja en ... bij de laatste foto... de auto met de waterton op het dak ... de ton is er niet afgevlogen, de goten die er naast hingen wel!🙄
WC RUGBY QUARTER FINAL: FRANCE vs SOUTH AFRICA
Je kan haast geen beter moment bedenken om rustig op restaurant te gaan. In South Africa zitten alle Springbok fans voor de buis en ... dat betekent IEDEREEN! En ze winnen met 1 punt verschil! Well done Springboks! Op naar de halve finale!

Woensdag 18 oktober 2023:

Donderdag 19 oktober 2023:
Zaterdag 21 oktober 2023:
WC RUGBY SEMI FINAL: ENGLAND vs SOUTH AFRICA
En ze winnen weer met 1 punt verschil!

Alle Zuid-Afrikanen gaan door het dak! Op naar de finale! Rugby is hier nog belangrijker dan het voetbal in België 🥳. Vanavond is Engeland blijkbaar 2 maal verslagen door Zuid-Afrika, ook in WC Cricket! Gezien de geschiedenis van deze twee landen voelt Zuid-Afrika zich nu onoverwinnelijk. Wat een boost!

Voor wie niks van Rugby kent:

Zondag 22 oktober 2023:
Ik ontdek dat er ook kinderen van Jack Blue in onze voortuin wonen. Eentje heeft in het hart van de voorhistorische plant naast de deur een prachtig beschermd plaatsje in de zon gevonden. Het lijkt mij een puber. Een kleiner broertje of zusje woont in ons tuinset en waagt zich soms aan de buitenkant in het zonnetje. Zodra we te dicht komen verdwijnt het als een bliksemschicht weer naar binnen. Heerlijk vind ik dat!
Wat ik ook nog ontdek is dat er in het Nederlands geen woord bestaat voor sibling! Je kan vragen: Heb je broers of zussen? Maar er is geen verzamelwoord voor! Niet goed hé ... in het kader van gender gelijkheid en zo! Of neemt het Nederlands het woord sibling over? Nu moet je een hele uitleg doen. Ik heb twee broers en een zus maar die voelt zich ook mijn broer...🤔 Veel gemakkelijker in het Engels: I have 3 siblings. Dus ... als er nog geen woord voor is, moet er dringend eentje uitgevonden worden!
Wat ik erover lees:

Het Engelse woord "Sibling" is een samengesteld woord, bestaande uit "sib" en "ling". "Ling" betekent zoveel als "lid van" en "sib" gaat dan weer terug to het Middelengels woord "Sib" of "Sibbe", verwant aan het Duitse "Sippe" en zowel in het Oudnederlands als Middelnederlands vinden we ook het woord "Sibbe" terug. Dat woord wordt nu nog af en toe in literaire teksten gebruikt en betekent "de gezamenlijke verwanten van iemand in ruime zin, zowel in de mannelijke als in de vrouwelijke lijn of familie" en is een term die voortkomt uit de Oudgermaanse samenleving. Al deze woorden gaan terug tot het Germaanse sibja ('gezamenlijke verwanten').

Een sibbe ("sibja") was een gemeenschap, een groep bestaande uit bloedverwanten in opgaande lijn en aflopende lijn, hun echtgenotes en nageslacht en was in oorsprong een samenlevingsvorm bij de Germanen. De sibja speelde een belangrijke rol in de Germaanse gemeenschap, bv. voor de verdeling van akkerbouwland. Iemand die deel uitmaakt van zo een sibbe werd in het Oud- en Middelnederlands "sibbenlid" genoemd.

Donderdag 26 oktober 2023:
Halloween in The Shed

Vrijdag 27 oktober 2023:
De tijd van de pindanoten breekt weer aan. Hoe groeien die ook alweer? Yebo, onder de grond!
Zaterdag 28 oktober 2023:
WC RUGBY FINAL: NEW ZEALAND vs SOUTH AFRICA
Zelfs ik ben een beetje excited maar ik blijf er niet voor wakker. Rond elf uur hoor ik Philip vanuit de living roepen: Ze zijn weer gewonnen met 1 punt verschil! Ik hoor ze tot hier juichen en de berichtjes op de Shed groep stromen binnen! Ik doe even één oog open, murmel: MMMM das wel fijn!, draai me om en slaap verder. 🙈

Zondag 29 oktober 2023:
Thunderstorms in Durban. Dangerous but so beautiful!
In de namiddag begint het hier ook aanhoudend te regenen en het wordt F****** Cold! Vorige week was het 35 graden, nu nog amper 15! Dat zijn we niet gewend. Regen, dat vinden we niet erg, het moet regenen voor de tuin en de natuur maar ... euh ... niet de hele dag hé! En euh ... warme regen! Dat is wat oktober moet geven! Warme regen!
Maandag 30 oktober 2023:
Het blijft maar koud en regenen. Ik zoek mijn winterkleren terug op: t-shirt met lange mouwen onder mijn kleed, een legging, dikke sokken en nog een dikke vest. Wa is da hier zeg! En goed dat dat huis hier geïsoleerd is! Als ik de afwas doe dampen de ramen aan!

Van de president krijgen we een extra verlofdag om de overwinning van de Springboks te vieren 🥳 maar pas op 15 december om de examens van de studenten niet te verstoren 😉
Dinsdag 31 oktober 2023:
Vanochtend vliegt er alweer een vogeltje tegen ons raam. Gelukkig is dit niet dood zoals dat van zaterdag. Jah, zaterdag deed ons raam al een instant kill. Dat van vandaag is in shock. Ik zet het met veel liefde op de tuinstoel en trek er een foto van.
Als Philip tien minuten later thuis komt, is het gelukkig weg. Ik hang de glasgordijnen meteen voor het raam opdat het niet meer zou gebeuren. Ik haat glasgordijnen maar het moet, ik wil geen andere slachtoffers op mijn geweten. Als Mam Ruth even later aankomt, verbied ik haar meteen nog ooit het voorste raam te poetsen want dat komt allemaal door dat blinkende raam! Ik wist dat dit zou gebeuren. Mam Ruth, je mag alle ramen poetsen die je wilt maar NIET dit raam! Never again as long as we are still living here! 

Ook op deze laatste dag van oktober is het winterkoud en regent het van 's morgens tot 's avonds en langer. Ik heb vooral medelijden met al die mensen rondom ons die geen waterdicht huis hebben en met Stephane en Silvia, onze Duits/Belgische vrienden die volgende week naar Manguzi komen maar nu in de koude-regen-Krüger-streek reizen, ocharme!
Allé, ne medelijdense hoogdag deze laatste dag van oktober. Hopelijk zien we vanaf morgen weer de zon!
En een goodbye van deze maand zonder Jack Blue want die laat zich met zo'n weer ook niet zien. 

Nog een vrolijke noot om af te sluiten:


En... als jullie niet weten wat te doen in november ... den Dani gaat weer spelen, samen met Ineke! Nu kaarten kopen zou ik zeggen! 

Tot zover het maandverband van oktober 😉
Hope you enjoyed your scary Halloween! Tot de volgende keer!