Pagina's

31 juli 2023

110 bericht: A Bit Boring July.



Zaterdag 1 juli 2023:
A memory of elephants, a journey of giraffes....
Een kudde is niet gewoon "a herd of" in Afrika!
En een familie is niet zomaar een familie. Wij hebben een nieuwe Manguzi Hospital compound familie! Eigenlijk al van 28 juni maar het nieuws is nu pas bekend. Doc Eddy Tembe en zijn vrouw Lerato zijn bevallen van een meisje, een flinkerd van meer dan 4 kg. Haar naam: Khensani Zuri Tembe. Welcome to the world!
 
Zondag 2 juli 2023:
Waar is onze security naartoe? Sinds 15 mei 2014 voel ik mij alle dagen een Beyoncé 😂 with my personal security guards to protect me day and night!😂 Ja ... ik weet het... sttt... je hoeft het niet te zeggen! Feit is dat ik me wel veiliger voel als er een security man voor de deur zit. Af en toe staat hier namelijk opeens een psychiatrische patiënt in pyjama voor de deur die is kunnen ontsnappen en ... dat zijn niet altijd doetjes! Er zijn soms moordenaars bij! En dit is geen grap! Dus, ook al zit de security soms te slapen onder de boom ... het is het gevoel dat telt. Ik voel me veiliger. Toen de mannen van de septische putten hier bezig waren, was er genoeg volk rondom mij zodat ik het niet merkte. Donderdag ging ik The Shed poetsen en opeens viel het mij op dat er al voor de tweede week geen security boek op de tafel lag. Hebben ze een ander plaatsje gevonden? Philip weet jij het waarom de security hier niet meer zit? Nope! Vrijdag bracht ik Mam Ruth naar huis en ik stopte aan de poort om toch eens te informeren ... curieus als ik ben. Hi Guys! How are you? Don't you love me anymore? Did you find a more beautiful Beyoncé? Ha! Ha! No Mam! There's a big, BIG hole in the fence, we have to sit there now, it's very dangerous! We will come back if it's fixed! Okay guys! I hope so! Thank you! ...Een groot gat in de schutting dus! Mmmm 🤔. 

Vandaag, zondag, wil ik toch wel eens op zoek naar dat fameuze gat dat belangrijker is dan ikke! Na de middag doen Philip en ik een speurtocht langs the fence. En ja, in de tuin van één van de eerste huizen vlak naast het hospital kunnen we er niet naast kijken. Een paar mannen zijn bezig aan de herstelling en beloven ons dat ze er vandaag mee gaan klaar zijn. Ik vraag het me af maar ik zie licht in de duisternis en als we weer thuis komen stof ik de security stoel alvast af! 😉


Zondagavond op weg van Casitas naar huis. Ja, ze hebben gelijk! We moeten hier stoppen om naar de lucht te kijken!

Maandag 3 juli 2023:
Dinsdag 4 juli 2023:
Woensdag 5 juli 2023:
Ja, ik eet vanmiddag eens een hele pineapple als lunch! 😅

Donderdag 6 juli 2023:
Lange dagen in België, korte dagen in Manguzi. Zelfs op onze langste dag, 21 december, is het pikdonker om half acht 🤷🏻‍♀️

In The Shed verwelkomen we twee nieuwelingen: Thandeka, een dokteres en Sulayla, een audiologe.

Zaterdag 8 juli 2023:
Philip werkt in de tuin. Hij moet wel. Jabulani is voor twee weken naar de autorijschool in Mbazwane, zo'n 70 km van hier. Hij blijft er slapen. Over-en-weer rijden is te moeilijk en te duur. Ik ben benieuwd naar zijn avontuur maar zal het pas over een paar weken weten. In tussentijd hebben we geen gardener en haalt Philip zijn hartje op in de weekends 😉
Wij hebben het kleinste rozenplantje ever.
Onze Marulaboom verandert in een termietendorp. Je kan hun straten zien. Ik vraag me af hoe lang ze er over doen om zo'n grote boom helemaal te veroveren. 
Dokters Stef en Steph die hier vorig jaar waren, trouwden vandaag!


Zondag 9 juli 2023:
Mariné zegt YES tegen haar Peter! (kinesisten van dit jaar)

Maandag 10 juli 2023:
Vandaag is het echt koud! Elf graden als we opstaan. Real feel zeven graden! Ik geloof het! Ik haal wat teveel groenten voor deze week in de Spar. De boontjes en bloemkool blancheer ik dan maar zodat ik die in de vriezer kan steken voor een andere keer. Ik zet een pot water op en zodra het water kookt, zijn al de ruiten in een mum van tijd aangedampt! Goed geïsoleerd huis waarin wij wonen!😱 Het doet me denken aan vroegere tijden, de jaren 80 op de Oostmallebaan, waar in de winter de slaapkamer gordijnen aan het enkel glas vroren en de ijspinnen aan't plafond groeiden! Ik krijg het nog kouder maar besef dat ik nu al wat moet oefenen tegen volgend jaar. In België is de verwarming te duur, hier is gewoon geen verwarming. Toch kan ik het niet nalaten een beetje vals te spelen en ... ik zet de oven op om me wat te verwarmen zolang ik in de keuken werk en niet onder een deken kan kruipen. Als die winter hier maar snel gedaan is ze!


Dinsdag 11 juli 2023:
Jullie merken het wel, er gebeurt niet veel bijzonders in mijn wereld deze maand. It's so quiet that I'm getting bored. Met zelfs Jabulani not around, begin ik al tegen mijn eigen te klappen 🫣 Maar... vandaag heeft Philip een werkje voor mij! Hij moet volgende maand een presentatie geven over de statistieken van de clinics. Geen van de dokters vindt het maken van een statspresentatie van hun afdeling een leuk jobke en allemaal proberen ze er op één of andere manier onderuit te komen, behalve Philip. Hij weet natuurlijk dat ik de presentatie graag voor hem maak! Ik vind het heerlijk me nog eens te laten gaan. Het is ik en mijn computer vandaag, jeuh! 🥳

Donderdag 13 juli 2023:
Een braai, dat is nog eens een succes! Zelfs dokter John komt eten en een glaasje "Jesus water" 🍷drinken.😂  En lekker dat dat is! Vanaf vanavond drink ik dat ook alle dagen! So good ... Jesus water! Je moet dat zeker ook eens proberen!

Vrijdag 14 juli 2023:
Kosi Bay in wintertime. Maryke, onze kinesist, woont daar bij de meren. Dit is haar uitzicht! Ikke jaloers!
Zaterdag 15 juli 2023:
Vandaag is het de verjaardag van Ben.

Tijdens onze drive in Tembe vragen we ons af hoe dat nu weer zit met nestvlieders en nestblijvers. Ik zoek het even op.

Zondag 16 juli 2023:
Een heerlijk zonnetje vandaag. Ik hang de was buiten en ... wie komt me daar begroeten? Mijn allerbeste tuinvriend Jack Blue is back! In vol ornaat en vol testosterone! Hij is klaar voor de lente maar misschien is dat te voorbarig 😅.


About 4pm: Opeens staat Jabulani aan de deur. Hallo Jabulani, hoe gaat het? I'm good Mam. Hoe was Mbazwane Jabu? Heb je je rijbewijs? No Mam I failed pfff! Sorry Jabulani, wat nu? I'm going back Mam, I will come to work tomorrow and after work I will straight go back over there and book a new test. Oké Jabu, ga dan maar snel naar huis voor het donker is. Ik zie je morgen.

Dit had ik wel verwacht. Ik heb natuurlijk geen idee of hij wel of niet goed kan rijden... allé eigenlijk weet ik wel zeker dat hij niet goed kan rijden maar 9 op 10 kunnen niet goed genoeg rijden om een rijbewijs te halen. Hoe komt het dan dat sommigen hun rijbewijs toch krijgen? Omdat ze betaald hebben! Ergens hebben zij de examinator geld kunnen toestoppen. Hoe? Hoeveel? I don't know. Jabulani je moet dat zien uit te vissen man! Hoe kan je hen briben?!
Maandag 17 juli 2023:
How to speak African 😉

Dinsdag 18 juli 2023:


Woensdag 19 juli 2023:
Ik ontdek dat Jack Blue op een paar minuten tijd van kleur kan veranderen 😳

Donderdag 20 juli 2023:

Vrijdag 21 juli 2023:
Mam Ruth is laat vandaag, het is al na negen uur. Misschien komt ze niet? Dinsdag vertelde ze dat haar buurvrouw plots gestorven was. Bij een overlijden is het de gewoonte dat al de vrouwen in de buurt daar dan onmiddellijk naartoe gaan. Degenen die niet werken, blijven bij de familie om te helpen en te bidden tot aan de begrafenis. De vrouwen die wel werken, haasten zich er na hun werk meteen naartoe. Ook 's nachts blijven ze daar om te bidden. Misschien heeft Mam Ruth dus vannacht niet geslapen. Om tien uur arriveert ze toch. Goeiemorgen Mam Ruth, hoe gaat het? Weet je al wanneer de begrafenis is? Yes Mam, on Saturday but something else happened, we have also another funeral ... in the family. Oh, Mam Ruth! Wie? Wat is er gebeurd? My brother Mam! Je broer Mam Ruth? Yes Mam but not my real brother. Ze legt uit dat het de zoon is van de broer van haar vader, haar neef dus, maar ik denk dat ze er in Zulu geen woord voor hebben. Hij heeft een ongeluk gehad in Empangeni. Hij was de chauffeur van een grote kamion die houten palen vervoert. De palen waren geladen, hij was aan het vertrekken en reed bijna onmiddelijk van de weg in een "gracht". Hij liet zich uit de deur vallen maar de cabine van zijn truck kantelde... op hem. Op de dashcam kon men zien dat hij waarschijnlijk een hartaanval kreeg. Erg, en voor Mam Ruth dus two funerals in haar buurt dit weekend! Wat ga je nu doen Mam Ruth, want je kan toch niet bij allebei blijven? We are going to stay with our family. Rebecca and Josephina (haar zussen) are already there since yesterday. We have to cook and pray but we will attend the lady's funeral on Saturday and afterwards go back to my brother. Sorry Mam Ruth, hoe kan ik je helpen? I need you to transport drinks and pots to cook and so. Geen probleem Mam Ruth, Red Lips en ik staan volledig tot uw dienst! Ik besluit haar en de zussen ook financieel wat te helpen want alledrie hebben ze het niet breed en er wordt van hen verondersteld ook geld aan de familie te geven. Hoeveel moeten jullie betalen Mam? We all put 200 rand in an envelope. Oké, ik maak een envelop met 600 rand dan hoeven jullie dat alvast niet zelf te betalen. Overleden Manguzi mensen worden in hun tuin begraven en voor de afscheidsdienst wordt er een grote tent en stoelen gehuurd en naast het huis gezet tot na de begrafenis.
Ruth doet deze voormiddag bij mij toch een snelle kuis (omdat zij het niet anders wil) en na de middag ben ik ter harer beschikking. We rijden eerst naar de Spar. Drie six-packs 2l-cola's en -fanta's om af te geven op de ene begrafenis en mee te nemen naar de andere. Op de parking van de Spar wordt Sthelo, het autistische kleinkind van Mam Ruth door zijn mama in onze auto gedropt om mee naar huis te nemen. Als we het dorp uit rijden, begint het te regenen. Ik zet de ruitenwisser aan. Wie ie ie iet! Wat is dat! Net alsof er ijzer over mijn ruit gaat. Ik stop aan de kant van de weg om de ruitenwissers te controleren. 🤬 Helemaal verroest en de rubber er af! Het zijn lorren! Zijn dat mijn wissers wel? Ik heb ze nog maar een maand of acht geleden vervangen! Deze lijken honderd jaar oud! Ik vermoed dat iemand ze 's nachts verwisseld heeft. Anyway, ruiten wissen is momenteel geen optie. Gelukkig heeft Red Lips een klein aftrekkerke in haar materiaalbak. Ik ga er even mee over de voorruit en hoop dat het snel stopt met regenen. Op naar de homestead van de eerste funeral. Envelop met geld en 2 six-packs drank afleveren. Eén van de mannen daar, probeert de ruitenwisser te vervangen door een oude reserve die ik nog in de koffer vond. Hij weet niet hoe de oude wisser eraf te krijgen en ik ook niet, dus ... alles blijft bij het oude🤷🏻‍♀️. We rijden verder naar de berg 😉 van Mam Ruth. We laden de auto uit en weer in met warme kleren en dekens vermits ze vannacht in de kou zal blijven bidden bij haar brother. Sthelo's babysit, een buurvrouw van Mam Ruth, is niet te bespeuren. Hij moet dus ook onder haar hoede blijven tot later. Ruth haalt twee grote loodzware potten uit haar kamer tevoorschijn. 

Ze kunnen amper samen in mijn koffer maar ze zijn nodig om het nodige eten te voorzien op de begrafenis. Ruth en de zussen zullen de nacht vóór the funeral koken voor iedereen die naar de dienst komt. Veel volk waarschijnlijk want in Manguzi is iedereen uit op een gratis maaltijd. Ik rijd een volgeladen Red Lips naar funeral 2, we laden uit en daarna breng ik Mam Ruth weer naar huis met Sthelo. Ze zal bij hem thuis blijven tot zijn grote broer van zestien thuis komt van school. Dan zal ze zelf te voet terug gaan. Het is niet zo ver. Gelukkig is het ook gestopt met regenen. Ondertussen is het al half vier. Ik ga op zoek naar nieuwe ruitenwissers. Bij Skippers vind ik ze. De man is zo vriendelijk ze er voor mij op te zetten en me te teachen hoe ik het de volgende keer zelf kan doen. Heerlijk! Manguzi regen is geen pretje zonder ruitenwissers en we moeten vanavond nog naar Casitas rijden in het donker! I'm happy! 🥳

Als ik terug thuis ben, merk ik dat ik een whatsappje heb van Jabulani.
Je documenten thuis in Manguzi vergeten Jabulani. Hoe is dat nu mogelijk?🤦🏻‍♀️

 Avond 6pm
We gaan pizza's eten in Casitas. Zie hier: Philip and his Chicks 😂
En als toetje heeft onze vroegere dokter Becky, nu terug in Schotland, haar zoontje gebaard. Het is de eerste BAM mama die ik persoonlijk ken. Het is een prachtige spruit Becky! Congratulations!

Zaterdag 22 juli 2023:
Het is een lekker weertje, not too cold, not too hot! We wandelen maar eens een keertje naar't dorp en springen ook even binnen bij Shoprite, dat is al kweetnihoelang geleden. Ik ga tegenwoordig liever naar Spar. Daar hebben ze ook alles wat ik wil en het is veel makkelijker parkeren. Nu we toch te voet zijn en er passeren, wil ik wel eens even kijken of er iets speciaals is. En ... ja ... na maandenlange afwezigheid van diepvries frieten, kijk hier! Product of BELGIUM! Dat moeten we proberen!

En ons schattie heeft een nieuwe sweater om tijdens deze koude winterdagen achter den toog te staan. En het is een gepersonaliseerde! 🥳



Zondag 23 juli 2023:
About 4pm: Jabulani nestelt zich in onze terraszetel. Hij komt weer van Mbazwane. Hij heeft deze week geen rijexamen gedaan maar is geboekt voor donderdag. Hij komt morgen weer werken in onze tuin en daarna reist hij terug. Hoeveel keer per dag mag je daar dan oefenen Jabulani? One time Mam! Hoe lang dan? Een uur? Eish! No Mam, may be fifteen minutes. Waaat? Een kwartiertje per dag!??? Yes Mam, one drive through town and back. And also 15 minutes in the parking lot: driving between poles, reversing, park your car and so. OMG Jabulani! Dat is een scam Jabu! En hoeveel moet je betalen voor je accomodatie? 500 Rand for two weeks and I even had to buy a blanket myself, it's only a room with a mattress. Waarschijnlijk zijn die verhuurders familie van die examinatoren en willen die u daar zo lang mogelijk houden! Uitbuiting tot en met van naïeve en arme mensen. Ongelofelijk! Allé good luck Jabulani! Ik ben eigenlijk al zeker dat hij er niet gaat door zijn omdat... hij hen geen geld gaat toestoppen. Het feit dat je wel of niet kan rijden is hier totaal niet belangrijk maar wel hoeveel geld je onderhands toestopt. Zelfs de meeste van onze dokters hebben hun rijbewijs gewoon gekocht. Jabulani gelooft voorlopig nog in de eerlijkheid van de mens en de correctheid van het systeem. Hij gelooft trouwens ook dat je perfect met een auto kan rijden als je tien dagen lang een half uur hebt geoefend in het van de ene kant van het dorp naar de andere kant rijden tegen max 20km per uur... maar dat is naast de kwestie. Het is me hier het land wel 🤦🏻‍♀️

Maandag 24 juli 2023:
Jabulani is hier al om zeven uur! Om zeven uur! Dat is nog nooit gebeurd! Ik heb mijn pyjama nog aan en Philip is nog niet eens vertrokken! Hij heeft niet goed geslapen vannacht en wil vanmiddag al terug naar Mbazwane. Goeie reden om vroeg te beginnen Jabu!👍
Om half negen zet ik Philip af in Maputa clinic en rijd meteen langs de winkel. Ik koop een brood, een fles cola en boerewors voor Jabulani en haal ook maar een grote burger voor hem bij Steers. Waarschijnlijk heeft hij in Mbazwane nog niet al te veel gegeten de laatste weken want zoveel geld heeft hij niet. Tijdens het rijven vertelt hij nog honderduit over zijn avonturen. Ik versta er niet eens de helft van maar ik laat hem maar doen, hij heeft het nodig zijn hart eens te luchten. Ik heb eigenlijk wel compassie met hem, hij is zo enthousiast en naïef, hij ziet geen Red Flags. Ik zie er millions! Net voor hij vertrekt, bekent hij nog snel dat hij de Bluetooth oortjes die ik hem cadeau deed, heeft laten pikken 🤦🏻‍♀️. Jah, den Jabulani... ik ga hem niet kunnen redden.

In de namiddag als Jabulani vertrokken is en Philip alweer terug naar het hospitaal, werk ik wat aan mijn blog. Opeens komt er een mail binnenvliegen waar ik in de vlucht de woorden Kristel en outcome lees. Wat? Zag ik dat goed? Ik ga naar mijn mailbox.
Droom ik? De uitkomst/ beslissing van mijn aanvraag om permanent resident te worden is klaar om af te halen in Durban! Ik ... ben ... in ... shock! Ik denk meteen aan Damien, onze Franse bakker, die al twee jaar langer op die beslissing wacht. Nu is dat van mij er nog sneller dan dat van hem! Het moet zeker te maken hebben met de rechtzaak die ik via het bureau tegen hen heb aangespannen. Die waar ik vorige maand de case nr and court date van kreeg. Dat gaat nu niet meer nodig zijn. Mijn beslissing is er! Hopelijk is het een goeie uitkomst maar dat zal ik pas weten als ik de envelop kan open doen. Ik blijf de rest van de dag in shock, ik kan het bijna niet geloven! We moeten maar snel een tripje naar Durban plannen! Kalm blijven Kristel! Kalm blijven! Rustig! Adem eens diep! 😅

Donderdag 27 juli 2023:
Om half vier komt Jabulani aan van Mbazwane, totaal over zijn toeren! Niet geslaagd natuurlijk. Hij ramt een heel verhaal in mijn oren, ik versta er niks van. Het woord corruption komt er honderd keer in voor. En wat ik er nog uit opmaak is dat hij het wel goed gedaan had. Na de rit had de vrouw (examinator) hem mee naar het bureau geroepen en had hem gevraagd of hij nog vragen had. Dat was waarschijnlijk het moment om haar geld toe te stoppen. Die kans heeft hij gemist en dan heeft zij gezegd dat hij gebuisd was omdat hij voor de proef 22 minuten had nodig gehad en het moest binnen de 20 minuten. Jah, ik zou ook kwaad zijn. Ik laat Jabu uitrazen en breng hem dan maar naar huis met zijn valieske en zijn nieuw deken. Sorry Man, see you on Wednesday!

Vrijdag 28 juli 2023:
We hebben beslist: vrijdag 4 augustus rijden we naar Durban op ontdekking naar mijn visum. We blijven dat weekend vieren of treuren in Ballito. Maandag breng ik ook ineens een controle bezoekje aan de oogarts in Empangeni vooraleer we naar huis komen. Voilà, das geregeld!
Zondag 30 juli 2023:
We sluiten het weekend en de maand af met een lunchtripje van 75km enkel, naar Sodwana. Het is al zo lang geleden dat we nog eens in The Lighthouse aten. De bruschettas zijn er heerlijk en we nemen ook nog een paar pizza's mee naar huis voor straks.😉 
Fijne augustusmaand!

PS. Een opmerking is altijd welkom en duizend keer fijner met tenminste een voornaam 😘 Lof Joe!