Pagina's

28 februari 2022

93 bericht: Feb Trouble and Fun


Klik op de foto's om ze groter te maken 

Dinsdag 1 februari 2022:

Is het tijd om een alcoholpauze te nemen? Toch wel wat minderen. Maandag, dinsdag, en woensdag blijft de wijn in de kast. Ik drink geen bier. Donderdag is het Shed Night. Dan mag het maar ik hou de hoeveelheid goed in het oog. Vrijdag, zaterdag en zondag mag ook maar ik probeer het echt te beperken. Er is wel een probleem, ik lust geen frisdranken uitgezonderd tonic, en daar kan ik niet goed van slapen. Ik moet op zoek naar iets anders want water vind ik wel heel lekker maar ... soms wil ik toch wel iets met wat meer smaak. In de Morgen vind ik alvast wat hulp. Spijtig genoeg zijn die dranken hier niet te verkrijgen. Volgende keer in Ballito zal ik eens uitkijken naar iets lekker alcoholvrij. Voorlopig probeer ik wat te wennen aan ice tea sugar free.
















Woensdag 2 februari 2022:














Donderdag 3 februari 2022:

Het is vandaag een bloedhete dag. Ik doe werkjes voor Philip aan mijn computer met de deur dicht en de airco op high speed. Rond 13 uur klopt er iemand op de deur. Het is Fanele (één van de jongens die ik vroeger de tafels probeerde aan te leren maar die ze nu op zijn vijftiende nog steeds niet kan!🤦‍♀️) die weer geld nodig heeft. I am looking for a job mam. Jah Fanele, vandaag is er niks te doen. Jabulani heeft gisteren het gras gemaaid en dus ook de afgevallen marula's opgeraapt! Misschien kan je zaterdag of zo eens terug komen. Of geef me je telefoonnummer, ik zal je bellen als er wat te doen valt.  Trouwens Fanele, waarom ben jij niet op school? Ben je gestopt met naar school gaan? No Mam, didn't you hear about my high school? The school is closed may be even until month end. Waarom Fanele? Because strange things are happening. Lots of people are euh, I don't know the English word for it. Oké Fanele, vertel het dan maar in Zulu tegen Mam Ruth, zij zal het wel vertalen. Mam Ruth vertelt me dan dat er rare dingen gebeuren op zijn school. Meisjes, jongens, leraars vallen flauw op een bepaalde plaats. Papieren vliegen weg zonder reden...🤦‍♀️ En wat nu Fanele? Now school is closed until further notice and a lot of Sangoma's* and Pastors are investigating it. 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ Sangoma's en Pastors... ik denk niet dat ze iets gaan vinden Fanele, maar we zullen zien 😉Als Fanele vertrokken is (Met een warme jas aan trouwens! Niet moeilijk dat je dan flauw valt als het 35 graden is! Of als je met deze hitte met 94 in  één klaslokaal zit zoals Lou) praat Mam Ruth er nog verder over. Zij is er ook van overtuigd dat er hogere krachten aan het werk zijn en dat de duivel zal moeten verwijderd worden door de Sangoma's en de Pastoors. Jah, stel u voor dat jij de Sangoma of Pastoor bent die het probleem kan oplossen. Weet je hoeveel geld die man in zijn zakken zal kunnen steken! En waarschijnlijk ook meteen een promotie tot SuperSangoma of SuperPastor! Mannekes, mannekes, het is hier nog primitief hoor!

*Sangoma's zijn de traditionele genezers van Zuid-Afrika. De term "sangoma" is Zoeloe, maar wordt vaak ook gebruikt voor genezers van andere gemeenschappen ook verder noordelijk in Afrika. Hun rol in de maatschappij kan vergeleken worden met die van de sjamanen van Azië of de medicijnmannen van de Amerikaanse indianen.

's Avonds in The Shed I do need my fan! Het blijft bloedheet en zweterig vandaag pfff!


Zaterdag 5 februari 2022:












Onze nieuwe big tuskers zijn gisteren op Rural Challenge Weekend vertrokken om het echte leven zoals het is in Manguzi te ervaren.


Aan de foto's te zien die ze ons opsturen, hebben ze een fijne tijd!













Philip en ik moeten dealen met onze eigen rural challenge: schimmel op de plafonds in de slaapkamers. Een tijdje geleden hadden we van Ballito al een product meegebracht om dat te behandelen maar het is er nooit van gekomem er effectief aan te beginnen. Nu één van onze kinderen ons in april komt bezoeken, werd vorige week de druk en daarmee ook de stress bij mij veel groter. Hoe moet ik dat allemaal organiseren, waar kunnen we de spullen uit die kamers stockeren? Met welke kamer beginnen we? En misschien moeten die plafonds terug geschilderd worden, doen we dat zelf of vragen we Simphiwe?... veel stress dus. Maandag zag ik opeens wat licht. Onze buren Maria en Guillermo zijn twee weken op verlof dus kunnen we van 1 kamer de spullen eventjes in hun huis placeren en kunnen we als één kamer klaar is, de spullen van de andere kamer naar die kamer verhuizen 💡Ik vroeg toelating aan de buren en het antwoord was: Mi casa es tu casa. 🤗.Dinsdag verhuisde ik met Mam Ruth de spullen van de spare room zodat ons huis tijdens de werken toch leefbaar kon blijven. En nu zijn we dus zover: we beginnen eraan! Vermits schimmel niet zo onschuldig is en javel ook niet, doen we gespecialiseerde kleding aan. Philip die op de ladder zal kruipen, doet een overall aan, zet een douche muts op zijn hoofd en een veiligheidsbril over zijn gewone bril. Ik trek een oude pyjama aan en draag  ook een douche muts. Maskers vergeten we natuurlijk ook niet maar die moeten we niet ver gaan zoeken 😉 We lijken wel 2 marginalen 😂 Gelukkig hoeven we zo niet buiten te komen, de security zou ons waarschijnlijk meteen afvoeren naar de psychiatrie!



En we beginnen eraan!


Kijk hoe vies het eruit ziet!😱 Maar Philip spuit het product erop en veegt erover met het sponsje. Niet te geloven maar... het verdwijnt als sneeuw voor de zon! Mijn hart maakt al een sprongetje! Ik durf nog niet meteen helemaal blij worden. Zal het wel overal zo goed gaan? Ja hoor! Als een fluitje van een cent en we hoeven helemaal niet meer te schilderen! Alle zorgen en stress hups verdwenen. Het is echt zoals in het filmpje van Mister Proper! Wij zijn zo blij! Twee uur later zijn we volledig klaar!🤩 Team K&P heeft het geflikt!



's Avonds eten we take-away van Mimi's ons Ethiopian restaurant.

Maandag 7 februari 2022:

Vandaag wil ik mijn booster halen. Ik ga tegen 8 uur naar het hospitaal. De gezangen en gebeden waarmee de nurses hun dag beginnen zijn al afgelopen. Kan ik mijn booster hier krijgen, vraag ik aan een nurse. Yes, but you have to wait until there are 5 people, then I can open it for you. Oké, ik kom dan later wel eens terug. Ik breng dan Philip naar Maputa Clinic. Die bevindt zich op een kilometer van het hospitaal. We passeren de vaccinatie site van mijn eerste vaccins. Op de terugweg spring ik daar even binnen. Misschien doen ze het daar wel meteen. Oei wat is dat hier? De parking staat bijna vol en ik zie een hoop mensen. Ik vind nog een plaats voor mijn auto en ga toch eens informeren. Ondertussen blijft het volk maar toestromen. Het zijn niet de normale Manguzi mensen. Bijna allemaal mensen in deftige pakken en uniformen. Bij de aanmeldtafel zitten 2 nurses. Zij vertellen mij dat er een meeting plaatsvindt maar dat het vaccinatieteam dadelijk wel zal komen. Ik moet maar even wachten op een stoel. Na 10 minuten komt er een nurse die ik  herken van het hospitaal even informeren waarop ik wacht. Hij zegt dat Tribal geen vaccinatie site meer is, maar dat ik het in Maputa clinic kan krijgen. Ik bel Philip om te informeren of dat waar is en of ik nu kan komen. Yebo! You can come now now! Ik rijd er dus meteen weer naartoe. De vaccinatie site bevindt zich buiten onder het afdak. 4 nurses zitten op mij te wachten en niemand in the cue! O Mrs Philip, nice to see you! Yes please come! Yeeees we can give it! Mijn gegevens worden genoteerd en ik krijg meteen de spuit achter het gordijn. Mijn vaccinatiekaart ligt al ingevuld klaar en hop ik ben weer weg! Dat kon niet sneller. Thuisgekomen eet ik eerst een ontbijtje en bekijk dan fier mijn inentingskaart. Oei! Mijn naam is fout geschreven, dat zou wel eens problemen kunnen geven als we reizen. En... welke datum staat daar nu? Terug komen op 21 maart 2022 en datum van vandaag ook 21 maart 2022.😱 Wat ben ik toch dom! Ik heb me weer eens laten vangen en het daar niet nagekeken 🤦‍♀️ Ja, ik kan dus terug! Ik stuur een berichtje naar Philip. Ja, kom maar terug en kom me maar meteen halen, zegt die. De nurses zitten er nog gewoon te wachten. Er zijn geen andere liefhebbers-voor-vaccinatie-patiënten. Sorry, mijn kaartje is verkeerd ingevuld en ik moet we echt een juist hebben om te kunnen reizen. Sooory missis😂Philip! Ze maken er meteen een nieuw en schrijven de datum weer verkeerd!🤦‍♀️ Nog een nieuw dan maar en ik mag uiteindelijk kiezen welk van de drie ik wil 🥳😂 Ondertussen is Philip ook buiten gekomen. Hij trekt deze foto. 

Dinsdag 8 februari 2022:5

Bij dit begin van de dag neem ik Mam Ruth mee naar Maputa Clinic om te boosteren. Het is zo geflikt. De nurses zeggen that I must bring all my neighbours. Aan al de patiënten die de clinic bezoeken vragen zij wie er wil vaccineren. Ze antwoorden niet, kijken naar hun voeten en doen alsof ze het niet horen. De nurses zijn boos en zeggen  teleurgesteld en boos :You don't trust us! Jaaa, bijgeloof is de schuldige. Bijgeloof en roddel en gebrek aan onderwijs! Spijtig!













's Avonds komt Fanele na school een werkje doen, hij mag de marula's oprapen. Het zijn er veel. We zouden er liters bier van kunnen maken. 







Tijdens de lockdown zou dat een goeie optie geweest zijn. Onze buurman Santana heeft het eens geprobeerd vorig jaar. Het mislukte totaal. Daarna hield hij het bij pineapple beer. Dat was een echt succes. Momenteel moet je maar gewoon in onze tuin tussen de marula's gaan staan om dronken te worden. Ik zal dadelijk, als Fanele naar huis gaat, maar eens controleren of hij niet zat is, anders worden we misschien nog aangeklaagd voor het geven van alcohol aan minderjarigen!😅🤣

Als hij na een uurtje klaar is en zijn 100 Zar komt ontvangen, vraag ik Fanele hoe het nu is op school. Is everything sorted out now with the collapses? Blijkbaar waren het vooral teachers die flauwgevallen waren en de reden: ze hadden teveel *muthi genomen. All back to normal now!

*Muthi= African traditional medicine makes use of various natural product, many derived from trees and other plants. Botanical medicine prescibed by an inyanga or herbal healer is generally known as "muthi", but the term can apply to other traditional medical formulations, including those that are zoological or mineral in composition.

Stel u voor in België: Na de speeltijd beginnen een paar leerkrachten raar te doen. De volgende dag weer na de speeltijd en het zijn niet allemaal dezelfde als de dag ervoor. En de volgende dag hetzelfde verschijnsel. Niemand heeft er een verklaring voor. De school wordt tijdelijk gesloten voor nader onderzoek. Wat hebben de leerkrachten gedaan tijdens die speeltijd? Koffie of thee gedronken en de cakejes gegeten die juffrouw Josephina bakte voor haar verjaardag. Lekkere cakejes met de kruiden die haar zoon meebracht van de Provence. Mogen we die provencaalse kruiden eens zien Juf?  Na onderzoek blijkt dat juf Josephina marihuana muffins had gebakken. Oeps! School weer open.😂😂😂 In België zou dat zeker voorpagina nieuws zijn in de kranten, in koeien van letters!

Woensdag 9 februari 2022:

Om 8 am ben ik al bij de Spar. Het is er nu nog rustig maar alle car checker en trolley pushing boys die een centje willen verdienen staan al paraat bij de ingang van de winkel. Mam, can I check your car? Mam, can I push your trolley? Ze weten dat als ze voor mij mogen werken, ze alvast minstens een cold drink kunnen kopen. Ik ben een gemakkelijke prooi 🙈 maar ik ben alleen maar gul als ze iets voor mij doen. Mensen die werken voor hun geld, daar hou ik van. Aan gewone bedelaars geef ik niks. Als jij iets doet voor mij, doe ik iets voor jou. Dat is mijn motto. Poeh wat is het al heet! Op de terugweg naar huis, krijg ik telefoon van Rebecca die bij dr Sarah werkt. Mam Sarah forgot to unlock the door again! Ja Rebecca, ik ben bijna thuis, ik zal haar bellen. Ik heb de telefoon nog maar net afgedrukt en krijg al een volgende oproep. Adri, ik zit in de auto, bel me terug binnen 10 minuten please. Thuis gooi ik eerst de frieten in de diepvries voor ze al gebakken zijn! Ik bel Sarah dat ze de deur moet gaan open doen. Ik bel Rebecca dat Sarah zal komen. Een paar minuten later belt Adri of ik mensen wil ronselen om deel te nemen aan een workshop WASTE2TOYS. En ze stuurt me een folder. Ze zegt dat ze straks inschrijvingsformulieren zal brengen.


Ik vind het wel een leuk idee. Ik bel Mam Ruth. Het is misschien wel iets voor de jonge mama's in haar buurt of voor haarzelf want ze babysit dikwijls op de kleinkinderen. Goedkoop speelgoed!? Ik overtuig Subisiso, de gardener van onze buren. Subisiso, zo kan je low cost speelgoed maken en misschien wel verkopen 😉 Dan bel ik naar de Congolezen.  Alleen Issa neemt de telefoon op. Ze hebben momenteel bijna geen customers. Zij willen wel met z'n allen gaan. Ik zeg dat ze het al maar eens moeten lezen en dat ik de inschrijvingsformulieren later zal bezorgen. En ja, het is gratis! Een half uurtje later belt de papa William mij terug. Nog eens heel de uitleg want hij weet nog van niks. Hij vertelt mij ook dat hun business heel slecht gaat de laatste maand. Het verwondert mij niet. Hun shop bevindt zich next to afgebrande Shoprite waar ze nu met kranen en vrachtwagens aan het werken zijn. 

De mensen passeren niet meer langs hun shop. 😱 We hebben geen eten voor vanavond weet hij me te vertellen. Philip en ik supporten de familie nog elke maand met 2000 Zar. Ik stort dat bedrag telkens op de 15de van de maand. Deze keer zal ik het bedrag dan al maar vandaag op hun rekening zetten. Tussen de telefoontjes in, zet ik Jabulani aan het werk en probeer ik de folder van Adri een keertje af te drukken. Mijn printer denkt (verkeerdelijk btw) dat ik barbie ben en hij print alles roze. Wat nu weer? Ik maak een diepe zucht en zeg een paar keer het meer ergere woord dan potverdorie. Spuitkanaaltjes verstopt! Handleiding opzoeken. Ik voer een reiniging uit. Geen blauw te zien. Nog eens, en nog eens. 3 keer moet ik proberen. Het is nog niet klaar. Een krachtige reiniging uitvoeren dan, zeggen ze, maar eerst uw printer 12 uur laten rusten. Het vervolg zal iets voor morgen zijn dus. Philip moet zeker vanavond nog resultaten printen, gelukkig zonder kleur. Morgenvroeg het eerste werk met een uitgeslapen printer. De folder afdrukken kan ik nu ook wel vergeten. Adri stuurt een berichtje dat ze de formulieren vergeten is, ze zal ze straks na het werk brengen. Hoe laat is het al? Kwart voor 1. Eten maken voor Jabulani en ook voor Subisiso want Lou de buurvrouw ligt ziek in bed, waarschijnlijk weer Covid, al voor de tweede keer. Ik kijk naar buiten en zie dat Jabulani al 3 uur bezig is op dezelfde plek en eigenlijk alleen maar met de security man zit te babbelen ipv te werken. Hop Jabulani, etenstijd! Zorg dat dat plekje done is in 10 minuten. Na de lunch moet je aan wat anders beginnen. Ik bel de Congolese papa William  nog eens terug om te vragen of zij al een booster vaccin hebben gehaald. No Mam, we are not vaccinated yet. Not at all. Waaaat??? Nog niet gevaccineerd? 😱 o m g! Waarom niet? I am scared Mam! Bang van wat? I don't know Christelle (Congolees dus op z'n Frans). William, bang van wat? Bang van de prik? Bang dat je geen kinderen meer gaat kunnen krijgen? Bang dat de president heel de bevolking gaat vergiftigen? Bang van wat??? I don't know Christelle. Can I think about it and call you back later? Ja William, doe dat en Philip gaat hier ook niet happy mee zijn. Iemand die bij ons een job wil, moet gevaccineerd zijn. Denk daar maar eens goed over na. I will let you know Christelle. Allé dat is ook weer wat. Om drie uur is het tijd voor het wekelijkse beluur met mijn moeder. Tussendoor komt Philip thuis van de clinics, eet hij een snelle hap en doet vlug een powernapje. Nog voor ik klaar ben met mijn moeder, vertrekt hij alweer naar het hospitaal. Om 4 uur begin ik aan het klaarmaken van ons eten, of toch althans aan de voorbereidingen. Even later is Philip alweer thuis. Hij is in alle staten! Hij heeft een brief gekregen van de CEO via de medical manager. 


Er is blijkbaar een complaint geweest van een security guard! Dat wij alcohol zouden verkopen. Een dikke valse beschuldiging dus! Wij verkopen juist niks. Iedereen moet zijn eigen drinken en snacks zelf meebrengen, altijd!  En dan nog een complaint van een security guard! Je moet goed begrijpen dat de security elke nacht in onze Shed mag zitten ipv buiten onder de boom. Als het regent mogen ze er zitten, ze mogen hun phones opladen, hun eten en drinken in onze ijskast zetten ... Waarom doe je dan zoiets? Ik begrijp dat niet. Philip heeft op weg naar huis de brief al laten zien aan de supervisor van de security aan de gate. Hij heeft er meteen bijverteld dat hij geen spoor van security mannen meer wil zien in onze Shed. Het is gedaan! En het blijft gedaan tot degene die de klacht heeft ingediend zich kenbaar maakt en gaat zeggen dat hij heeft gelogen! Allé vanavond weten we weeral wat doen want binnen de 24 uur moet er een antwoord ingediend worden. Philip begint er meteen aan. Bijna hebben wij ook nog ruzie omdat ik niks mag zeggen want dan kan hij niet nadenken. Stom gedoe hier. Ik probeer me dan maar verder in stilte bezig te houden met koken maar stilte en ik ... dat gaat niet goed samen. Kalm blijven Kristel, adem eens diep. Rond 7 uur is de brief klaar. Eindelijk rust voor de rest van de avond hoop ik. Wat een dag! En weer een woensdag. Woensdag en ik, wij zijn geen goeie match! Hier nog het antwoord van Philip:




Donderdag 10 februari 2022:

Philip probeert na de morning meeting de brief persoonlijk af te geven aan de CEO maar die is op vakantie. Dan toch maar aan de nieuwe systems manager. Eigenlijk is die de oorzaak van de hele heisa. Vorige week kwam hij bij mij langs om zich voor te stellen. Hij was tegen mij vol lof over our beautiful garden, house and shed. Geïnteresseerd vroeg hij waar we de shed voor gebruiken. Enthousiast vertelde ik hem over de ontmoetingsplaats van de donderdag avond, dat iedereen zijn eigen snacks en drinks meebrengt en dat wij niks verkopen. Ook vroeg hij me naar de meer dan 100 lege blikjes die tegen de muur hangen. Ik verklaarde dat wij met z'n allen begonnen zijn met zo veel mogelijk verschillende blikjes te verzamelen, zowel van bieren als van soft drinks. Er zijn er geen 2 dezelfde. Onze vrienden die op reis gaan kijken steeds uit naar nieuwe en brengen die dan mee om hier te hangen. De systems manager deed kei vriendelijk tegen mij en diezelfde avond ook tegen Philip toen die zijn auto van de clinics binnen bracht. O, dr Philip! I was at your beautiful house!.... en bla bla bla en bla bla bla. Gisterenmorgen kwam hij zelfs nog terug langs ons huis. Everything fine with the house mrs Philip? Alles prima met mijn huis system manager! Can I have a cappuccino mrs Philip. Natuurlijk, kom binnen! No, no, another time, I have a meeting now! Een paar uur later steekt hij Philip het mes in de rug. Dat is het management van het hospitaal!

Vanmorgen geeft Philip zijn antwoord dus toch maar aan de systems manager want de CEO is er niet. Gelukkig heeft hij wel een getuige, zijn assistent manager zit er ook. Philip zegt erbij dat hij heel sad is dat ze zomaar iemands false accusations geloven en dat hij daarvoor een brief moet schrijven alsof hij een criminal is. De assistente verstart en haar mond valt open van ongeloof. Philip draait zich om en vertrekt met zijn auto naar de clinics. Ik ben benieuwd of dat verhaal nog een vervolg gaat kennen.

Om 16 uur kondigt Philip toch de Shed night van vanavond aan. Natuurlijk is de historie het gespreksonderwerp van de avond. Onze bezoekers proberen de security die nu onder de boom aan de overkant van de Shed zit ook nog wat te sarren door met opzet luid dingen te zeggen als: How much for this Philip? How can I pay you Philip? Och, ondanks alles is het weer een fijne avond. We lachen alle stress en frustraties out of our mind and body!💪🏻😂

Vrijdag 11 februari 2022:

De Swazi King heeft een brilliante nieuwe wet 😂


Zondag 13 februari 2022:

We rijden eens naar Ndumo park vanmorgen.



 In Ndumo is de big 5 niet te vinden, uitgezonderd misschien een verloren gelopen luipaard maar zelf dat betwijfel ik. Er dwalen wel wat giraffen rond, veel reeachtigen, warthogs... meer het kleine grut. Het is vooral bekend als vogelpark en heeft prachtige bush, weer heel andere natuur dan de parken waar we gewoonlijk in vertoeven. We zijn er al eens een keertje eerder geweest, een paar jaar terug. We willen nu eens verkennen of het de moeite waard is om er eens een weekendje naartoe te trekken met onze Manguzi vrienden of met visite van België. Ndumo ligt op 75 km van ons en doen we er een uurtje over om er te geraken. De laatste 20 km taffelen we over een weg vol geiten en koeien. We voelen ons weer echt in Afrika. Fijn gevoel!










Als we ons inschrijven bij de gate, merken we dat we de enige visitors zijn van de dag. De vorige mensen die zich inschreven, arriveerden op vrijdag. Misschien zijn ze hier nog, anders hebben wij het park helemaal voor onszelf 💪🏻 We rijden eerst tot bij de lodge. Er staat inderdaad nog 1 andere auto maar het lijkt alsof ze gaan vertrekken...of toch nog niet meteen. De voorband van hun van vrienden geleende auto kan je geen voorband meer noemen. Rond de velg hangen enkel nog flarden van rubber 😱.In de paar dagen dat ze nog maar onderweg zijn, is dit al hun tweede pech moment. Ze hebben ook al de batterij moeten vervangen. En nu de band maar ze weten niet hoe ze het veiligheidsslot van het wiel moeten halen en ze hebben helemaal geen gereedschap. Gelukkig voor hen is deze vrouw hier op alles voorzien en tover  het nodige materiaal uit speciaal op maat gemaakte gereedschapskoffer van Red Lips 😉 Daarna is het wiel zo vervangen, wel door zo'n belachelijk reservewieltje waar je eigenlijk alleen maar recht naar de plaatselijke garage kan rijden en niet door een 4X4 game park. Goed voorziene wagen, die leenauto 🤦‍♀️, maar ... het is gelukkig niet ons probleem en we hebben ze toch al aardig terug op weg geholpen. Tijd om de accomodatie te herontdekken.









Ja hoor, de huisjes staan er nog allemaal en zijn zelfs verbeterd. Vroeger moest iedereen gebruik maken van gemeenschappelijke toiletten en douches, zoals op een camping, maar nu heeft elk huisje een eigen badkamer en toilet. Dat vind ik heel fijn! Ik hou er niet zo van 's nachts in de pikkedonkere naar een wc te moeten slaapwandelen met misschien wel snakes on the way! Ook zijn er nu wat grotere familiehuizen waar je met meer dan 2 personen in kan slapen. Die zijn echter nu nog niet helemaal klaar, waarschijnlijk pas in april. Met hun telefoonnummer in the pocket, rijden we dan het park in. De thermometer staat alweer op 29 graden. Er zijn bijna geen dieren te zien, ze verstoppen zich voor de zon. En de bush staat heel dik, bijna ondoordringbaar en ondoorzichtig. De enkele nyala's en impala's die we op de weg tegenkomen, verdwijnen snel in de bush als ze ons zien aankomen. Dat is dus geen succes. We rijden naar de hide bij de rivier. Kans op krokodillen en vogels. Om bij de hide te komen, moeten we onze auto parkeren en nog 450m te voet gaan. Op het pad staat het gras vrij hoog. Je merkt dat er maar weinig mensen komen anders zou het gras platgetrapt zijn. Ik ben een beetje bang dat een teek mij zal vinden.  De ziekte van Lyme komt hier niet voor maar wel tick bite fever. Ongeveer 14 dagen na de beet krijg je koorts, hoofdpijn, spierpijn... en je merkt ook dat de wonde van de tekenbeet niet geneest maar eerder groter en groter wordt. Philip heeft dat al een gehad. Ik griezel al van het gedacht.


Ik loop toch wat voorzichtiger op het pad naar de hide. Rond en tussen onze benen vliegen ook nog andere rare insecten. Ik denk dat het dragonflies zijn. Met 4 vleugels en een zwart vierkantje aan het uiteinde van elke vleugel. Ja mannekes, doe eens niet zo ambetant!

Philip vindt dat ik toch moet lachen voor de foto. Een beetje groen ja!



Het is een prachtig zicht vanuit de hide.



En in de bomen op "het eiland" rechts zitten er allerlei vogels waarvan de ooievaars en pelikanen de grootsten zijn. We hebben onze nieuwe verrekijker bij. Excellent materiaal! Die chique camera's met hun enorme lenzen waarmee je de beste close-ups kan trekken, hebben we helaas niet. We zijn ooit eens begonnen met een degelijke camera en toebehoren aan te schaffen maar voor we de grote lens konden kopen, hebben ze de camera al uit ons huis gestolen. Sindsdien trekken we gewoon foto's met onze phone. Het is toch vooral het genieten op het moment zelf dat telt.


In het filmpje kan je het lawaai van de kwetterende vogels wel goed horen.

Rond de middag rijden we langs de bananenplantage weer naar huis. We zullen nog eens terug komen als het lente is, dan is het minder warm, staan er minder blaren aan de bomen en misschien zien we dan wel veel jonge spruitjes bij de dieren.










Thuisgekomen merkt Philip op dat onze hele bananen plantage (1boom)😂 ook staat te blinken van zwangerheid. Dat is geen schijnzwangerschap!🥳








Maandag 14 februari 2022:

https://youtu.be/kLuIoZH0uCw filmpje over situatie in Manguzi

Red Lips is absoluut niet de veiligste auto om hier rond te rijden. Erg gegeerd door carjackers. Gelukkig wonen wij in de  fenced area van het hospitaal en rijden we nooit als het donker is. We beseffen al lang dat we niet in Manguzi kunnen blijven wonen als Philip op pensioen gaat. Dan zouden we een vogel voor de kat zijn tenzij we in een krotteke gaan wonen zonder 4x4.😢

Vanavond gaan we met een deel van de Manguzi kids in Forrest Lodge eten voor Valentijn. We zullen maar voorzichtig zijn. Philip en ik vertrekken al om vijf uur als eerste van de bende van 12. Wij willen nog genieten van de zonsondergang aan het meer. Het is geen geweldig blauwe lucht maar de zon doet toch haar best. Druppelgewijs arriveren ook de anderen.

Sawubona unjani, een wijntje en hop gaan genieten op het deck aan het meer.
















We blijven op het dek tot de zon verdwenen is en ook de Zulu mama met het riet naar huis vertrekt.








Het is een fijne avond met traditional food in buffetvorm: lamb curry, grilled fish, chicken and boerewors. Ook chakalaka* is van de partij. En groenten en samp*with peanut butter. Als dessert krijgen we grilled pineapple kebabs.
*chakalaka is a South African vegetable relish, usually spicy. And relishes are finely cut vegetables or fruit in sour, sweet-sour or spicy sauce.
* samp is an African food consisting of dried kernels that haven been pounded and chopped until broken, but not as finely ground as mealie-meal or mielie rice. The coating around the kernel loosens and is removed during the pounding and stamping process.


En het prijskaartje? Drank inbegrepen.Sommigen drinken cocktails, anderen wijn en anderen soft drinks. We geven ook een tip van 10%. Alles te samen en gedeeld door 12 komt neer op 275 Zar per persoon. Omgerekend is dat 16,5 euro per persoon. Jaloers België? Ik weet het, het zal moeilijk aanpassen zijn voor ons als we in 2024 terug daar komen wonen🙈 We vragen ons nu al af hoe lang we dat gaan uithouden.

Woensdag 16 februari 2022:
Dit taaltje is maar klein grut tegen hoe ik op mijn blog schrijf 😂 de na-apers!

Weetje over Kosi Bay


Donderdag 17 februari 2022:


De Shed night is een T night vandaag. Omdat we afscheid nemen van Tina 
verkleden we ons in iets met een T zoals Turtle, Tiger, Trash, Toilet, Teagan, .....

Dit is de aankondiging op de groep:

Om zeven uur is Troela Trash er volledig klaar voor en Tiger ook.


Tiger is vrij van DJ duty want the young ones hebben een karaoke georganiseerd. Het wordt een top avond  waarbij heel hard gezongen wordt maar geen The Voice ontdekkingen worden gedaan, waarbij ietske te veel gedronken wordt en uit de bol wordt gegaan, een avond waar bijna alle foto's die getrokken worden gelukkig te donker zijn en een avond die iets te laat eindigt maar ... bovenal een avond with lots of fun and no regrets 😅😂




Of toch almost no regrets 😂
The next morning:


Zondag 20 februari 2022:
Op de terugweg van een weekendje Saint Lucia Estuary, maken we weer een stop bij de Zulu Croq. Deze keer niet voor een ontbijt of lunch maar ... om de krokodillen te zien. 


We boeken een gids want we willen er alles over weten. Er is nog 1 ander koppel dat ons op the guided tour vergezeld. Bij de ingang van het park hebben ze een miniatuur van een traditioneel dorpje neergeplant. Mooi gedaan!


De gids zit ons vol enthousiasme op te wachten. Hij is volop bezig zijn computer op te starten want hij wil met de beamer een hele uiteenzetting op de muur schijnen... maar... zijn computer is... dood! Na een kwartier reanimatie (stekkers in en uit, andere kabel, andere verlengdraad...) geeft hij zijn PowerPoint eindelijk op en begint hij aan de slangenles. In het begin is zijn brein een beetje in de war door de overwachte dood der ondersteunende technologie maar dan komt hij op dreef en is niet meer te stoppen. Waarvoor zijn slangen belangrijk? De hele wereldgeschiedenis wordt erbij betrokken. Waarom zijn er in Europa zoveel ratten? Omdat er geen slangen zijn! En ratten kweken als ... ratten. Hij heeft het zelf uitgetest. Van 1 moederrat 175 nakomelingen in 1 jaar! Daarom waren er ook al die ziektes in de jaren stillekes. De ratten verspreidden die. In Afrika kregen de ratten niet zoveel kansen om te vermenigvuldigen want ... daar waren de slangen en ... daarom ook minder ziektes! En van slangengif worden ook medicamenten gemaakt. De waterval van zijn woorden maakt dat ik het in mijn hoofd ook allemaal niet zo geordend krijg. In zijn betoog heeft hij het ook nog over Colombus en Vasco Da Gama en Bartholomew Dias en Jan van Riebeeck. Hij slaat met de geschiedenis om onze oren en verliest zich helemaal in zijn enthousiasme maar het is interessant en hij vertelt geen nonsens. Op het einde haalt hij ook nog wat slangen boven in de ring en ik houd voor de eerste keer in mijn leven een slang vast, een Python van een metertje of zo maar Philip is natuurlijk vergeten ervan een foto te trekken. Ik heb dus geen bewijs. 


Angry cobra
Angry Cobra

Na deze bijzondere slangenles mogen we naar de oerbeesten van krokodillen. Wat ik daar vooral van onhoud is dat krokodillen nooit naar de tandarts moeten. Is er een tand stuk, dan komt er gewoon een andere. Zo kunnen ze tijdens hun leven wel 6000 tanden vormen. Hoe gemakkelijk is dat!









Maandag 21 februari 2022:
Hoe zit het met de Shed affaire? We hebben er niks meer over gehoord. Natuurlijk is er geen security man komen bekennen en ik vermoed zelfs dat er eigenlijk helemaal geen security man was die een klacht heeft ingediend. Ik heb die anonieme klachten, mijn hele leven al vuil gevonden. Als uw meerdere komt zeggen: Jaah... ik heb een klacht gekregen over u maaaar... ik kan niet zeggen van wie hoor! Dat was voor mij al genoeg om te zeggen: Dan wil ik het zelfs niet horen want dan is het bullshit. Ten eerste is dat een beschuldiging waarbij je je niet kan verdedigen en je weet maar half waarover het gaat. Ten tweede als het een terechte klacht is, weet je toch over wie het gaat. Ten derde voel je je erg in de steek gelaten door de mensen die jou op de eerste plaats moeten verdedigen. Ten vierde kan diegene die met die zogezegde anonieme klacht bij jou zijn verhaal komt halen evengoed zelf de klachtbedenker zijn maar het snel op een anonieme persoon steken. Sorry hé, ik haat dat soort spelletjes. Ofwel is er iets, ofwel is er niks. Ofwel kom je eerst naar mij en kunnen we er face to face over praten ofwel zwijg je. Gewoon belachelijk die anonieme dingen. Het maakt de dingen gewoonlijk zelfs erger dan het is en die tussenpersonen zijn daar de schuld van. Die tussenpersonen zijn ook meestal dezelfde soort van mensen, mensen die zich belangrijk voelen en machtig. Waarom zeg je niet, als directie op school bijvoorbeeld tegen ouders die een klacht hebben, kom we halen de leerkracht er even bij dan kunnen we erover praten!? Waarom zeg je als moeder tegen je kind: iemand heeft u daar gezien maar ik kan niet zeggen wie want ik heb beloofd dat niet te vertellen? Wat wil je daarmee bereiken? 
Als je het mij vraagt: anonieme klachten die werp je meteen in de vuilnisbak. Die komen altijd van mensen die het niet goed met u voorhebben en zijn altijd bullshit.

Tot zover mijn lezing over anonieme klachten. Vermits deze blog toch ook wel een soort van mijn dagboek is, mag ik er ook wel eens mijn frustratie in kwijt. Ik neem het jullie niet kwalijk dat jullie die delen over slaan 🙈😂

Back to the point 😂 Philip en ik hebben dus ook gepraat over de Shed affaire en we hebben besloten dat het waarschijnlijk gewoon de manager zelf was die de klacht indiende maar zijn gezicht wilde redden en het daarom maar op een security man heeft gestoken. Daarom maken we vandaag een brief dat de security terug welkom is in de Shed. Ik hang de brief uit en vertel het de man die vandaag van dienst is. Hij is heel blij. 


De security man die de nachtdienst in gaat, wandelt 's avonds even tot bij Philip die de tuin staat te sproeien. Ik hoor hen praten. 
Philip: How can he do this? This manager is a Christian! A Pastor!
Security: No sir, he is not a Christian, he is a churchgoer! He goes for the wrong reasons.
En deze woorden geven mij alweer een beter inzicht op deze samenleving.

Dinsdag 22 februari 2022:

Africa is ... je verlekkeren op beef pastrami


En tijdens het opeten van je boterham op de achterkant van het pakje lezen dat je toch weer kip eet. Ik dacht al: dat is zo wit!🤣

Zaterdag 26 februari 2022:
We boeken ons vliegtuig naar België. 

Maandag 28 februari 2022:4

De laatste dag van de maand, tijd voor de STATS


Byoooo!




Ps gepubliceerd op 1 maart, Philips verjaardag 😉