Pagina's

31 oktober 2021

89 bericht: Oktober, back to business.

 89 bericht: Oktober, back to business.

Zondag 3 oktober 2021:

Vandaag is het een koude regendag in Manguzi. Gelukkig schijnt Mimi's zonnetje 's avonds in haar steeds veranderende restaurantje met haar original Ethiopian food. Thanks Mimi!



















The only time Philip drinks coffee... at Mimi's!😉😂









Maandag 4 oktober 2021:

Vandaag brengt de koerier mijn nieuwe bankkaart. Ik herinner me van de vorige keer dat het een heel gedoe is om te bewijzen dat jij de persoon bent vermeld op de kaart. Toen wachtte de koerier me op aan OPD. Ik had enkel mijn nieuw paspoort bij me, hij had nog het nummer van het oude. Hij wilde niet wachten tot ik het oude thuis gehaald had en ging er gewoon weer vandoor met mijn kaart.🙄 Later moest ik ze dan in het Manguzi bankkantoor ophalen. Ik dacht: Ze gaan me deze keer zo niet hebben! Vorige week kreeg ik een telefoontje van FNB dat ze mijn kaart gingen leveren en ze vroegen het juiste adres. Even later kreeg ik een sms:








Waaaat? Hospital Road? KwaMazambane? Neeee!  Ik heb maar meteen teruggebeld: Manguzi Hospital house 18!!! Inside the hospital! Als dat maar goed komt!🤨

Vanmorgen krijg ik een nieuwe sms:








Och! Kopie van mijn paspoort. Welk? Want ik heb er weer een nieuw sinds augustus en dat heb ik nog niet aan de bank gemeld. Ik druk een kopie af van alle drie en ik maak ook voor  drie paspoorten een proof of residence. Ik zeg ook tegen Philip dat ik hem vandaag niet naar Thengani clinic breng en dat hij zelf maar moet rijden met onze auto. Ik wil thuis zijn als de koerier aankomt. Natuurlijk is de man nog niet geweest als Philip even na 12 terug thuiskomt. Om 12.32u gaat mijn telefoon. De koerier is bij the gate. Ik zeg: Kom maar naar mijn huis, huis 18! Vraag het maar aan de security. Mrs Philip Vanleene house 18! Ja maar ik moet Kristel Smits hebben, zegt hij! Ik zeg: Ja dat ben ik ook! O that's also you! zegt hij verwonderd. Ja! Kom nu maar! At the gate to the left and then straight! Ik wacht een paar minuten...Er komt geen auto te voorschijn. Ik besluit hem tegemoet te gaan. Halfweg bel ik hem opnieuw: Where are you? Bij nurses home. Dat is de verkeerde richting! Turn around and go back to the real road! What is the real road? The one built of stones not sand! I don't see a real road! Ok STOP! Ik kom naar jou toe! Ik vind hem terug. Natuurlijk was hij niet straight gereden pfff. Allé, volg mij maar naar mijn huis. No, I can give you your card here. But I don't have my passport with me. It's still in the house! It doesn't matter! Just sign! Ik teken voor ontvangst en zet hem in de goede richting voor zijn volgende levering. Al gierend kom ik ons huis binnen. Philip kijkt mij aan. Heb je je kaart al? Ja! Zomaar! Moest mij niet identificeren! Al lachend gooi ik alle afgedrukte documenten in de vuilnisbak. Alle stress voor niks!😂😂😂

Op Radio één hebben ze het over DE KUS vandaag.












En het is dierendag!











 Een kaart van de parken in Zuid-Afrika:










En parken dicht bij ons:











Woensdag 6 oktober 2021: 

Morgen hebben we een speciale donderdagavond georganiseerd door de meisjes van Staff house. Dit staat er op het programma:











Wij, de Belgen, zorgen dus voor een kennismaking met ons land. Philip zal hen ontvangen met Belgische muziek en Stella. Ik zal vandaag rijstvlaaikes maken of iets wat er op trekt. Ik houd me aan het recept van Guy Verellen maar probeer kleine "vlaaikes" te maken i.p.v. 1 grote en ik bak ze in de air fryer. Bij de eerste lading is het even zoeken. Hoe lang? Hoe warm? Maar ik perfectioneer bij de volgende lading: eerst 170°C 20 minuten in de silicone vormpjes en dan nog 7 minuten met hun jasje uit. Ik bak er 60 en alles bij elkaar, afwas inbegrepen, ben ik er 6 uur mee bezig. Gelukkig heb ik ze vandaag al gebakken en heb ik niet gewacht tot morgen. Met al dat gepruts heb ik het ferm in mijn rug. Enfin, we hebben alles klaar en morgen zal ik ze, net voor ze in België aankomen, nog snel even opwarmen. Komt helemaal in orde nu !💪🏻🥳











Donderdag 7 oktober 2021:     

Wat een fijne avond is dit! We starten Mexico  🇲🇽 waar de hostessen ons staan op te wachten. Als we boarden krijgen we een  pakje om onze vlucht aangenamer te maken. Er zit een lolly in en een Panado, eventueel voor de koppijn morgen. Dat hebben die meiden goed bedacht 😂 ! 

We krijgen ook allemaal een bekertje om aan te hangen zodat we het op al onze reizen kunnen meenemen. Mexicaanse muziek galmt door hun boombox. De eerste shots  Tequila worden vlotjes naar binnen gekapt. Daarna maken Sol biertjes en Mexican Wraps het bezoek aan Mexico compleet. 






















We ontmoeten meteen onze nieuwe Belgische! dokter Sarah met haar vriend Siswe die in Manguzi een restaurant wil beginnen. Welkom allebei!












Een half uur later vliegen we naar Zuid-Afrika , 🇿🇦 naar Damien and Adri. Zoals dat moet in Zuid-Afrika, ligt de boerewors al te bakken op de braai. Onze bekertjes moeten verzamelen op de tafel. Ze worden gevuld met een beetje ijs, een flinke portie Klipdrift en cola. Wow, wow! Niet te veel! Ik wil nog een paar huizen verder geraken!














Weer een half uur verder is het tijd voor USA met zijn hotdogs en Budweiser American Lager.


















Genoeg voorgedronken! Tijd om naar het festival te gaan in Duitsland.🇩🇪


Een hippie festival met Jägermeister, Tequila en Red Bull 












Van daar vliegen we naar Portugal 🇵🇹waar Mike, Lou en Michelle zich thuis voelen met pork skewers en Porto op het menu. Philip vindt hier een momentje om zijn Belgische bieren t-shirt totaal te ruïneren met Porto 🤦‍♀️






















Het bezoek aan Portugal sla ik over. Het is tijd om in België 🇧🇪 de Shed ijskast te vullen met Stella en mijn rijsttaartjes op te warmen. Net op tijd alles klaar om de al een beetje aangeschoten bende te ontvangen. Zoals een echte Belgische kroeg dat moet doen, blijven we vandaag een uurtje later open dan gewoonlijk, omdat het zo leuk is. 




















Staff house girls, dank je wel voor het organiseren van een heel fijne avond!😘

Zaterdag 9 oktober 2021:

😱 Eén van de Josini Tiger Lodge cruise boten is uitgebrand!










Zondag 10 oktober 2021:

Dit weekend hebben we weer veel last van loadsheddings. De elektriciteit gaat er regelmatig voor een paar uur vandoor, zodat ons internet daar ook onder lijdt zodra de spare power in de toren finished is. Eskom doet dat ons aan. Ik ben dan ook blij deze foto te zien waar de Eskom ( in België Electrabel)winkel zelf ook de generator moet aanzetten.











De verkiezingen komen eraan in Zuid-Afrika 😂





























Maandag 11 oktober 2021:

Dit water komt er vanmorgen uit de kraan als ik mijn tanden poets 🤢 en de was zit al in de wasmachine, great! Hij zal er weer more dirty uitkomen dan dat hij erin ging. 💃🏻











Het is vandaag ook Wereldmeisjesdag. 











In Zuid-Afrika ook nog veel werk aan de winkel want hen betreft.

En... de lente is in het land. The Green Wood Hoopoes ( groene kakelaars, ook wel roodsnavelhoppen of groene boomhoppen genoemd) domineren deze ochtend het geluid in onze tuin. Ze kakelen er op los en zijn niet te stoppen. Tegen elkaar op, al dansend op een tak. Een paringsritueel?


















Nog meer lente in de tuin.

Voor de eerste keer mango's, hopelijk worden het van die grote, die lekkere grote!💃🏻











Voor de eerste keer citroenen:












Voor de eerste keer nog een verrassing aan deze boom: appelsienen? Wie weet!

En onze papaya blijft maar groeien en vruchten geven. De security mannen zijn er gek op.











Woensdag 13 oktober 2021:

Nieuwtje van Maria, onze Cubaanse dokter:











Philip merkt op dat Guillermo er niet bij staat, maar hij is dan ook Cubaan. Maria zegt dat Guillermo the craziest is. Yes, he has a wife but he likes his bike the most. For him number 1,2, 3 and 4 is the bike. Philip concludeert daaruit dat Guillermo nu al 4 bikes heeft! Probably true!

En onze buurman Mike stuurt me het ontwerp voor mijn tatoe: 











😂🤣😂🤣 Ik zou inderdaad best betaald mogen worden door Philips voor het promoten van hun air-fryer!


En... Yes! Een extra dag verlof dit jaar! Dank u Cyril! Dan kunnen we nog eens naar Ballito 🥳





Donderdag 14 oktober 2021:

In de gevangenis van Empangheni:














Ja, hoe zou dat de gevangenis binnen geraken?🤔  😂

In België spelen ze ondertussen de flauwe-mopjes-homo-universalis-quiz:







Vrijdag 15 oktober 2021:

Ik kreeg deze week opeens berichtjes binnen i.v.m. mijn visum:







En vandaag:





Mijn visa outcome is klaar om op te halen. Zo snel? Ik zag dat anderen 6 tot 12 maanden moeten wachten, en ik heb pas op 2 augustus mijn applicatie gedaan! Als dit maar goed is😱.  Ik maak dus meteen een afspraak voor 29 oktober. Dan hebben we toch al een weekendje Ballito geboekt. Die vrijdag  plakken we eraan vast om het visum (of geen visum) in Durban op te halen. Hopelijk is het goed nieuws.


Er zijn veel plaatsen ter wereld die de naam van Philip kregen. Ik vraag me af of die er ook zijn met mijn naam, met de zelfde schrijfwijze KRISTEL... en ja hoor!



















En in Gdyel Algerije en Kranevo Bulgarije is er zelfs een Kristel Park! Waar ik mij toch mee bezig houd 🙈

Zaterdag 16 oktober 2021:

Taxi War in Johannesburg:



















En in Swaziland zijn ze niet zo blij  met hun King!



















Zondag 17 oktober 2021:
Yvonne, een Nederlandse die met haar man en kindje in Tembe Elephant Park woont, maakte een mini reportage over een verhuizing van een olifant naar een ander park:





































En wij doen weer mee met de Buckets and Bags of Love. Jullie ook?



















Maandag 18 oktober 2021:

Turtle news van bij ons:



















En dit is de Miss South Africa 2021, afkomstig van Richards Bay. Eentje van KZN dus 💪🏽



















Donderdag 21 oktober 2021:
Vanmorgen krijgen we slecht nieuws: de vader van Maria, onze Cubaanse buurvrouw, is gisteren overleden door Covid in Cuba. Hard voor Maria. Ze verlangde er al een hele tijd naar nog eens naar Cuba op bezoek te kunnen gaan maar door de Covid lockdowns en de quarantaine werd het steeds maar uitgesteld. Vorige week kreeg ze het nieuws dat haar ouders en haar broer positief waren. Tijdens het weekend wist ze met zichzelf geen blijf, werd verteerd door schuld en onmacht. Radeloos. Zondag leek het wat beter te gaan met de ouders en toch is het plots verkeerd gegaan. Zo erg voor haar en de familie. Er wordt verteld dat de quarantaine van 10 dagen in een duur hotel dat je zelf moet betalen, begin november zal opgeheven worden. Ik hoop het voor haar en ik hoop ook dat het met haar moeder wel goed komt want die is ook al een eind in de tachtig. I am so sorry Maria! Veel sterkte.
Maria's vader was vroeger een generaal in het leger. Daarom kwam dit nieuws ook op de Cubaanse TV: Fallece Manuel Fernández Falcón https://youtu.be/8NopvhOnoI8

Zonder dit te weten kon ik gisteren moeilijk mijn slaap vatten. Ik dacht over het gezegde: Ieder huisje heeft zijn kruisje. Dat is so true! In mijn gedachten overliep ik alle families die ik kende in België. Ik kon er geen enkele vinden zonder moeilijkheden. Ja, het ene kruis is het andere niet  maar iedereen die ik ken heeft al klappen te verwerken gehad: ongelukken met zware gevolgen, problemen met kinderen, ziekten, verwaarlozing, misbruik, geweld, armoede, dood, problemen met de ouders, alcoholisme, drugs,... En het is niet dat je kan denken : ik heb het mijne al gehad, ik ben safe nu. Laten we dus mekaar maar wat helpen in de strijd die we moeten voeren en mekaar vooral graag zien om overeind te blijven. 😘

Vrijdag 22 oktober 2021:
Regelmatig brengt Philip een patiëntendossier mee naar huis om wat beter te bekijken. Meestal is het er eentje van een HIV positieve patiënt die zijn pillen niet of te onregelmatig neemt. Dan neem ik het voorbereidend werk op mij. Dit is het dossier dat Philip vandaag meebrengt:


















Een dik dossier met de nota's van verschillende dokters en testresultaten allemaal aan elkaar vastgeniet en totaal niet in chronologische volgorde. Ik doe er een uur over om alle nietjes eruit te halen zonder dat ik de  documenten te veel beschadig. Deze keer zijn het meer dan honderd nietjes.


















Terwijl ik de nietjes verwijder maak ik meteen drie stapels: nota's, testresultaten en roze pillenfiches. Daarna doe ik er een uur over om de documenten chronologisch te sorteren. Dat is niet gemakkelijk. Soms staan nota's van 2014 op hetzelfde blad als die van 2017. Het is echt een rommeltje. Daarna werk ik alleen verder met de testresultaten. Ik zoek naar de resultaten belangrijk voor HIV patiënten : Viral Loads, CD4, Creatinine, Cholesterol, ... en ik noteer alle gegevens mooi op een blad. Ik speur ook naar het juiste adres, telefoonnummer en identiteitsnummer van de patiënt en zoek uit of de resultaten inderdaad wel van deze man of vrouw zijn. Het gebeurt regelmatig dat er resultaten tussen zitten van iemand met dezelfde naam maar een andere geboortedatum. Aan mij dan om uit te vinden of de geboortedatum verkeerd was doorgegeven of dat het misschien over een totaal andere patiënt gaat met dezelfde naam. Dezelfde naam hebben is hier niet abnormaal. Zoveel verschillende achternamen zijn er niet in Manguzi en wat voornamen betreft, is de originaliteit ook ver te zoeken. Vermits er hier geen straatnamen zijn, is het adres ook maar een benadering van, zoals Engozini next to Tuck Shop. Dit is een adres als: Deurne, aan  het Rivierenhof, vlakbij het tankstation. Maar... het wijst toch al in de richting van 😉 Enfin, na een uur of 3 werk in totaal heb ik eindelijk mijn overzicht klaar om aan Philip door te geven. 's Avonds bekijkt hij het door mij💪🏻 🙈prachtig georganiseerd dossier en heeft hij nog maar een kwartier werk om het verder af te werken. Morgen zal Philip het aan onze Manguzi HIV'specialist' dr Maria doorgeven die deze patiënt verder onder handen neemt😉 Team work!
















B.T.W. Ik heb toch al een zestigtal patiëntendossiers geprepareerd de laatste jaren.

Maandag 25 oktober 2021:
Rhino nieuws.  




































 Dinsdag 26 oktober 2021: grapjesdag
Vandaag breng ik nog eens een bezoekje aan Spar Tops, de drankshop. We hebben dringend nog eens wat wijn nodig 🙈 Wanneer ik aan de kassa sta valt mijn oog op een standje met kleine pakjes. Ha! Dat is leuk en goed gezien! Je koopt een hevige fles en meteen ook een dosis Panado tegen de kater de volgende dag!🥳 Zouden ze dat hebben afgekeken van de Staff house girls?
















Op de hospitaal parking staan alle auto's altijd kriskras door elkaar.  De één of andere manager was dat waarschijnlijk beu en liet bordjes maken en plaatsen om parkingplaatsen aan te duiden. Wie ze geplaatst heeft, weet ik niet maar in elk geval iemand die ten eerste geen idee heeft hoe groot een auto is en ten tweede iemand die niet weet dat je niet over een andere auto kan rijden om in of uit een parkeerplaats te geraken. Dat hebben jullie weer goed gedaan mannen!🤣















En voor diegenen die het zich afvragen:






Vrijdag 29 oktober 2021:
Omdat ik vandaag mijn visum kan afhalen vertrekken we vanochtend om 6 uur naar Durban. In Hluhluwe maken we een stop in de garage van Atti. De lampjes die blijven branden baren me zorgen.


Dries van Mac Auto heeft me wel verzekerd dat ik er gewoon mee kan rijden maar dat geeft mij geen gemoedsrust. Atti's computer bevestigt dat het de ABS tracker is. Er moet een nieuwe in en die moet eerst besteld worden. 3000 en nog wat ZAR maar ... het zal wel moeten zeker? We mogen zo verder rijden naar Durban maar wel voorzichtig zijn en een noodstop vermijden begrijp ik. Rond half 2 komen we aan in Ballito. We hebben daar een studio op het strand geboekt. Het ziet er goed. We droppen snel onze bagage, proberen de WC uit en hop verder naar VFS in Durban. Het is druk onderweg en vele verkeerslichten werken niet, waarschijnlijk weer loadsheddings. In Zuid-Afrika is de regel dan: wie het eerst bij het kruispunt is heeft voorrang. Goed opletten dus maar het systeem is niet slecht. Hier en daar bij hele drukke kruispunten staan agenten het verkeer te regelen. We komen ruim op tijd aan bij VFS. Ik ga proberen 2 visums af te halen: dat van mezelf en ook dat van Damien die gisteren bericht kreeg dat het zijne klaar was. De mensen aan de receptie zijn zeer vriendelijk en wijzen de weg waar ik moet wachten. Er zit veel volk maar gelukkig niet iedereen moet een visum afhalen en na 10 minuten is  het mijn beurt. De vrouw achter de bali (een Indische) is echt onvriendelijk. Ze murmelt iets en is dan nors omdat ik het niet van de eerste keer versta en haar vriendelijk vraag de vraag nog eens te herhalen. Gelukkig ben ik met alles in orde om mijn en Damiens visum af te halen. Er is nog een klein addertje onder het gras. Ze vraagt me Philips ID nummer. Ik denk:Shit! Ik heb dat in de auto gelaten! Zij zegt al: Go outside and get it! Maar... mijn brein zegt plots: Kijk in uw foto's van reisdocumenten!!! Ja hoor, natuurlijk heb ik een copy van zijn ID in mijn phone!💪🏻 OEF! Ik mag vertrekken. Ondanks haar onbeleefde norse gedrag, wens ik haar vriendelijk  een prettige dag en een fijn weekend. Nu moet ik wel dringend naar toilet. De security man buiten vertelt me dat ik daar niet naar toilet kan gaan maar wel in het gebouw daarnaast. Hij doet de poort en de deur voor me open met een badge en ik ga op zoek naar het toilet op de eerste verdieping. Daarna snel weer naar de deur die naar de parking leidt. De deur gaat niet meer open en de security man is alweer terug naar zijn post. Gelukkig is het een glazen deur. Telkens de man mijn richting uitkijkt, zwaai ik en roep ik joehoe! Na 10 minuten of zo, ziet hij mij en komt me snel verlossen. Sorry Mam, it's so busy. It's fine, thank you! I'm happy I could go to the toilet. I don't understand why they don't have one in the VFS builing! Weer in de auto kan ik mijn visum eens goed bekijken. Het ziet er goed uit. Het is 2 jaar geldig.

Damien heeft minder geluk. Zijn visum is niet eens een jaar geldig, tot 31 augustus 2021.Waarom? Dat zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen. En hij wacht er al een jaar op! Ik nog niet eens drie maanden! Hij zal niet content zijn! Allé, wij hebben toch weer iets om te vieren. We gaan voor sushi in ons favoriete restaurant en genieten ervan alsof het de laatste keer zal zijn. (Dat is het ook, voor dit jaar toch! Het verlof is op 🙄) Na het eten gaan we naar ons huisje. De pijp is uit.

Zaterdag 30 oktober 2021:
We eten vanochtend nog een eigengemaakt boterhammetje met omelet dat nog over was van gisteren. Tijdens het ontbijt valt mijn oog op een school dolfijnen. Ze surfen op de hoge golven vlak voor ons deur. Het zijn er echt veel en zo dichtbij. Prachtig! Het ziet eruit alsof het een regenachtige dag zal bijven vandaag. Dat is niet erg, door die dolfijnen kan onze dag al niet meer stuk en bovendien goed om te winkelen in een shoppingcentrum. Ik ga voor de laatste keer dit jaar naar de kapper, Philip wilt zijn staartje nog niet kwijt. Na 1 verdieping in het shoppingcentrum zijn we het al beu en nemen in het huisje een rustpauze. De dolfijnen zijn ook weer van de partij! We hebben echt geluk vandaag. Om half zes trekken we weer naar het restaurant. Pork Belly voor mij en Beef Fillet voor Philip. H E E E ER L IJ K!


Zondag 31 oktober 2021:
We starten onze dag met een wandeling op het houten weggetje naast het strand. Het is nog niet eens 8 uur en er zijn al dapperen die zich aan een zwemmetje wagen. Perfecte tijd voor een wandeling, lekker warm maar niet te heet. De dolfijnen zijn niet te zien vandaag, waarschijnlijk omdat ze de golven vandaag moeten delen met menselijke surfers. Ach, we hebben gisteren onze vertoning gehad.🐬 We zijn content!



De rest van de dag shoppen we weer wat en doen een afsluiter van het weekend bij de Griek.

Maandag 1 november 2021:
Om half 8 is alles alweer gezakt en gepakt. We gaan eerst tanken en daarna nog even langs de Spar en Woolworths voor de verse voeding die in onze autoijskast moet. Om 09.48u beginnen we aan onze terugtocht en om 15 uur zijn we thuis. 5 uur rijden, het is toch wel weer genoeg geweest. Net voor valavond ontdekt Philip een nieuw vriendje buiten in de muur bij de kraan. Gelukkig is het nog maar een baby'tje 😅


En zo zit deze blogmaand er weer op. Ik eindig zoals gewoonlijk met de Covid-19 statistieken. Zoals jullie kunnen zien is het vrij rustig hier momenteel.



Tot de volgende keer! Philip&Kristel