Pagina's

31 augustus 2021

87 bericht: Augustus 2021 met Belgische vlinders in de buik.

 86 bericht: Augustus 2021 met Belgische vlinders in de buik.

Donderdag 5 augustus 2021: 

Vandaag is er nog eens een theme party in The Shed. Alleen muziek uit de jaren '60 en '70 en dress up as hippies ... of course! De best verklede krijgt een prijs. Iedereen doet zijn best. De Staffhouse girls maken voor deze gelegenheid zelfs hun eigen t-shirts met de uitgelopen kleuren. Ik vind nog een Bob Marley pagne en een Indisch sjaaltje om in mijn haar te doen. Voor Philips sjaaltje duik ik bij mam Ruth in de kast. Zijn tweede vrouw 😉 is very happy hem er eentje te mogen lenen. Vandaag is iedereen op tijd. Ja vroeger begon de fuif ook om 7 uur hé en moesten we om middernacht thuis zijn🥳 Philip start de fuif met Get ready van Rare Earth, as it supposed to be! We laten de jonge hippies zelf de best verklede man en vrouw kiezen. Mijn voorspelling voor de fuif begon, dat Adri in de prijzen zou vallen, komt uit. Zij deelt de eerste plaats met Susanne. De winnaars krijgen elk een fles wijn en een Duvel. Voor de beste hippie man sla ik de bal mis. Musa is een echte hippie, niet alleen deze avond. Ik dacht dat hij zou winnen maar had niet gerekend op de aantrekkingskracht van het jonge alfa mannetje dat zich alle dagen laat verwennen door de jonge single staffhouse vrouwen. Sam wordt door hen verkozen tot Alfa male hippie 😂. Anyway, het is een ontzettend leuke avond en het is een ietsie pietsie later dan Manguzi midnight (22uur) voor de muziek stopt. Vroeger betekende dat: verdorie net de laatste bus gemist! Nu betekent dat... just niks 😂🤣😂🥳 Heerlijk toch!































Vrijdag 6 augustus 2021: 

Ik ben druk bezig met brood bakken als Fanele, één van mijn eerste Manguzi vriendjes die me iedere dag een bezoekje bracht, op de deur klopt. Hij is nu al bijna 15 en, ik merk het, een echte puber. Mam, I need a job! I broke the phone of a friend and I need money to fix it! Ik zag het al aankomen, als het voor money is, weten ze heel goed waar ik woon😉. Ik doe niet gemakkelijk deze keer en leg hem op de rooster. Wat is er gebeurd? I had the phone in my hand, we were playing, someone pushed me, the phone fell out off my hand and now it is broken. Ja? En? Moet jij dat dan alleen betalen? Wat met diegene die je geduwd heeft? He's not going to help mam! En waar was de eigenaar van de phone? He was not there mam? I borrowed the phone for sending music to my phone. Hoe dom van jou om die phone mee te nemen om te gaan 'spelen'! Je had hem beter thuis gelaten! Hoeveel geld heb je nodig? 1000 Zar mam but I've already sold my jeans for 400 Zar so I still need 600. Allé, zucht, neem daar maar een emmer en maak eerst maar een toertje in het bos en ruim het zwerfvuil op. Ik denk ondertussen even na. Wat moet ik daar nu weer mee?! En mijn brood staat ondertussen ook al te lang in de oven! Nog een zucht!

Ik overleg met Mam Ruth die aan't stofzuigen is. Mam Ruth, ik kan dat geld niet zomaar geven! No Mam children they think money grows in the cupboard, zegt ze. Opeens heb ik een plan. Mam Ruth, heb jij thuis nog een jobke te doen voor die bengel? Ik zal wel betalen, maar hij moet ervoor werken. Zeker 3 dagen! Kan jij hem gebruiken? In je tuin of zo? Yes mam! He can come on Saturdays! Deal! Het voelt aan alsof ik hem heb veroordeeld tot dwangarbeid 😅

Fanele komt uit het bos met een emmer vol afval. Ik leg hem het plan uit. Hij vindt het een goed plan. Ik weet niet of dat echt waar is, maar hij heeft geen andere keuze. Morgen moet hij om 9 uur bij Mam Ruth zijn! Ik ben benieuwd!

Voor hij vertrekt kan ik het niet nalaten hem nog eens te testen op de tafels van vermenigvuldiging. Hoeveel is 7x8? Hij gaat in shock, hij weet het niet! Ik had het kunnen weten. Hij stelt me gerust: Mam, don't worry, in this grade I don't need maths anymore. Ik ben het die nu een hartinfarct krijgt. I don't need maths anymore???!!!??? 😱Waarom heb ik dat nu weer gevraagd? Ik doe het mezelf aan.🤦‍♀️ Bye Fanele! Be on time tomorrow at Mam Ruth's house. Remember 9 o'clock!


Zaterdag 7 augustus 2021: 

Fanele is op tijd bij Mam Ruth en heeft zelfs zijn broer Spay meegenomen om te helpen✅

In SA tijd van het jaar om belastingsbrief in te vullen. Ook mogelijk online! Daarvoor moet je wel eerst registreren door o.a. een foto van jezelf op te sturen terwijl je je ID vasthoudt. Zou dit een goede foto zijn?











Zondag 8 augustus 2021:

Een lekker weertje om wat in de tuin te vertoeven. Philip doet wat snoeiwerk, ik inspecteer de planten. Hoe doen ze het in deze wintertijd?













Onze Marula heeft nu bijna geen enkel blad meer.




En onze mango die voortkomt uit een geplante pit in 2014, heeft voor het eerst bloemen! Goeie hoop op vruchten dit jaar in december!😍












Philip heeft horen zeggen dat we een eagle nest hebben in onze compound tuin. Natuurlijk gaan we op zoek. We vinden geen eagles maar wel spotted eagle owls. 1 fluffy baby en de mama die een afleidingsmanoeuvre doet en dan in een boom dichtbij de wacht houdt. Awesome! Maar snel weer weg voor de security het ook ziet. Vorige keer verkochten ze ons uilenjong aan een sangoma voor 50 Zar! 😱







































Donderdag 12 augustus 2021:

Vandaag ga ik de jaarlijkse taks van de auto betalen in de postoffice. Ik zorg ervoor dat ik alles bij heb: 1 ingevuld aanvraagformulier, 2  proof of residence ( bewijs dat ik in Manguzi woon) , 3 een kopie van mijn traffic ID ( een officieel document met foto dat je moet hebben voor je een auto kan registreren), 4 een kopie van mijn paspoort. De originelen van het traffic ID en paspoort neem ik ook maar mee, just in case, want ik heb geen zin in nog eens aanschuiven. Als ik bij de postoffice aankom, staat er een rij van zeker 200 man te wachten. Ik kruip er door tot aan de security man, vertel hem wat ik kom doen en vraag hem in welke rij ik moet wachten. Gelukkig krijg ik maar een klein rijtje toegewezen. Maar een paar mensen moeten bij loket 4 zijn om hun autotaks te vernieuwen. De andere +200 personen komen aanschuiven om hun Covid grants van de maand te incasseren. Een toelage van een 300 Zar (20 euro) voor mensen zonder inkomen. Vermits hier ongeveer 90% werkeloosheid is in Manguzi, staan daar elke dag honderden mensen. Mensen die zich niet veel aantrekken van Covid regels. Ze houden geen afstand en dragen hun masker niet of niet correct. Waarschijnlijk willen ze ook niet vaccineren want... als de Covid verdwijnt, krijgen ze geen grants meer. Dus, als Covid verdwijnt, betekent het voor hen: terug naar af! Leve de covid! (My opinion, Philip does not agree) Ik ben blij dat ik niet in hun rij moet aanschuiven en ben in een half uur weer weg.  De kostprijs: 1020 Zar. Dat is evenveel als de covid grant van minstens 3 personen. Goed besteed!











Vanavond is het weer donderdagse Shed Night. Het is een koude en winderige avond, 16°C. Daarom maak ik nog eens gluhwein ondanks dat ik zelf helemaal niet van cinnamon houd. Je moet iets doen om de bengels gelukkig te maken 😉. Dokter Mark heeft nieuws over de uiltjes die bij zijn huis nestelen. Er zijn 3 jongen maar eentje is uit de boom gevlogen/ gevallen. Mark heeft geprobeerd het kleintje terug in een boom te zetten maar het was er zo terug uit. Dan probeerde hij het op de carport te zetten. Ook dat was geen succes. Omdat het echt te gevaarlijk is op de grond o.w.v. honden, katten, security mannen... heeft hij het nu in huis genomen en voedt hij het jong verder tot het echt kan vliegen. Nu, Mark weet wel wat hij doet. Hij heeft altijd allerhande  dieren in huis: 5 honden, een paar katten, een slang, kippen, eenden, ... En ja ik zeg IN huis. Momenteel slapen er 2 eenden in hun bed!🙄 En hij heeft ook al eens stiekem een hond geopereerd in de operatiekamer van het ziekenhuis, lang geleden. Dat verhaal doet toch nog steeds de ronde!🙈





















Zondag 15 augustus 2021: 

Ik vind een paar artikels over onze gemeente in de krant. Niks om fier op te zijn!🙄









































Maandag 23 augustus 2021:  

Nog 1 week en dan vliegen we naar België. In het weekend zochten we de valiezen en handbagage, we controleerden onze lijstjes, vulden aan en vinkten af. Ongelofelijk waar je allemaal aan moet denken. Gelukkig heb ik reeds jaren een standaard reislijst. Door de covid-19 oorlog is onze grootste zorg de PCR test (Polymerase Chain Reaction) Philip zegt: Ze zoeken kleine deeltjes van het virus in u.

Vanmorgen doen we al een eerste test. Stel je voor dat we positief zijn 🙄 dan kunnen we alles nog proberen uit te stellen. We weten dan ook meteen hoe lang het duurt voor we het resultaat hebben. Om kwart voor 8 vertrekt Philip naar de morning meeting. Even voor half 9 belt hij me om te zeggen dat ik moet komen. De test kan NU doorgaan. Als ik daar aankom is de test bij Philip al gebeurd. Hij zegt dat het wel meeviel. Ik kan meteen binnen en 5 minuten later weet ik dat hij FLINK GELOGEN heeft. Dat valt helemaal niet mee! Dat doet fucking zeer! 5 tellen, zei Philip! Ha! Ik was vergeten dat ze hier niet kunnen tellen! Bij mij zijn ze na tel 3 zeker nog 2 keer opnieuw beginnen tellen! Wel om 11 uur voel ik het nog steeds! Toffen test! Niet van te verschieten dat mensen die denken dat ze covid hebben niet happig zijn om te gaan testen. Kunnen ze daar niks beters op verzinnen? Keuteren tot in my brain, that's too much!


Wat is nog too much?!
















Op het toilet

Volgens dit artikel zitten mannen 7 uur per jaar op het toilet zonder reden.











7 uur = 7 keer 60 minuten = 420 minuten.

365 dagen in een jaar. Dat is dan maar ietje meer dan een minuut per dag! Zonder reden! Dat is niks!

En hoeveel uur zitten ze per jaar op het toilet met (hun escape) reden? 🤔15 minuten x 365= 5475 minuten = 91 uur 🤣

Maar... het is gewoon een stom artikel. Iedereen zit wel eens graag op toilet voor de rust. Een reden te meer eigenlijk om daar een mooi plekje van te maken.










Om 16u49 vliegt mijn resultaat al binnen.











Gelukkig negatief, we can proceed with our plans!😅 Ondanks dat ik mijn naam duidelijk geschreven doorgegeven heb, staat hij weer fout in de sms. Kristel Shuts deze keer. Na Kristel Smith, Krister Suits en ... Knistel Shits van de laatste keer, komt het toch weer in de buurt. Bij mijn test van zaterdag zullen ze het toch correct moeten schrijven. Ik zal maar een getypt briefje maken.

Dinsdag 24 augustus 2021:

Vanochtend belt Mam Ruth me dat ze gaat testen op Covid. Ze niesde en hoestte wat op vrijdag. Ze zegt dat ze nog steeds moet niezen en wil persé gaan testen, ook al zeg ik en Philip dat het geen Covid zal zijn. Een half uurtje later komt ze aan met een dichtgeniet briefje. 








Nee Mam Ruth, je hebt geen Covid! Na wat bevraging begrijp ik dat ze schrik heeft om ons te besmetten en dat we dan door haar schuld niet naar België kunnen gaan. Ze werkt nu met haar masker op en is er toch niet gerust in. Ocharme!

Philip komt ook nog thuis met een verhaal na de morning meeting:

1 Er is nog steeds niets beslist over de security firma. Ze werken nog steeds alle twee. Ze worden ook alletwee betaald. Voor het hospitaal betekent dat een flinke hap uit het budget want die firma's worden elk anderhalf miljoen rand per maand betaald! En dit door de fout van de government! Zij maakten de fout en het hospitaal moet betalen! Daardoor kunnen andere belangrijke dingen niet gedaan of aangekocht worden. Dit is nog eens een alledaags voorbeeld van corruptie in Zuid-Afrika!

2 Door die vete tussen de twee security firma's hebben we nu wel overal dubbel bewaking, ook bij de clinics. We zouden dus dubbel beschermd moeten zijn voor de prijs van 3 miljoen ZAR per maand, niet? Toch zijn in Mahlungulu clinic de 4 security mannen overrompeld (aan't slapen???)en vastgebonden door 4 gangsters. Ze hebben cell phones en alles van waarde moeten afgeven. Daarna zijn de gangsters het domein van de clinic binnengedrongen en hebben alle huizen die daar op het compoundje staan overvallen. Alle nurses die daar wonen hebben hun bezittingen moeten afgeven. Tof! ( Philip weet niet wanneer dit gebeurd is, gisteren of al in het weekend)

3 Vannacht zijn er in Mshudu 3 mannen doodgeschoten. Een vierde is ontsnapt en kwam naar het hospitaal. Hij vertelde de dokter van wacht dat hij niet wist waarom er geschoten was. Deuh! Hij was gewoon op bezoek... 's nachts. Ha ha ha! 🙄. 

Woensdag 25 augustus 2021:

Vorige week hebben we samen met Mam Ruth besloten van een reliable man aan te spreken om haar water  te fixen. Ik had  het telefoonnummer nog van de man die de put boorde bij de crèche. Mam Ruth had ook al iemand in gedachten en toevallig spraken we over dezelfde💁🏻‍♀️ Mam Ruth heeft hem dan meteen gebeld en een prijs afgesproken. En... ze moest niks betalen voor alles in orde was. Zo moet dat toch! Woensdag  stond hij al bij haar huis met al zijn equipment en 's avonds was het water gevonden! Om de één of andere reden moest het dan een paar dagen rusten alvorens de pomp te installeren. Zondag hebben ze alles afgewerkt en heb ik na de goedkeuring en zegen van Ruth de man betaald. Voilá! Ik heb Mam Ruth wel gezegd dat ze nog moet blijven proberen de 5000 Zar die de andere man van haar gestolen heeft, terug te krijgen, the crook!🤬































Het prijskaartje:









Vrijdag 27 augustus 2021:

Vanochtend vertrekt naar Philip naar de clinics en meldt mij dat de band van onze auto precies een beetje plat staat. Ik rijd naar Engine om het te laten checken. Een man checkt de banden één voor één. 180...180... 99... WAAAT? 99? Er is echt iets mis. De man wijst aan wat er mis is. Hier in het midden zit een grote vijs! Oh nee! Dan maar meteen naar Supa Quick. We moeten dit weekend vertrekken en met deze auto nog naar Johannesburg rijden! Geen paniek, bij Supa Quick herstellen ze hem super quick. Wat een geluk dat Philip het opmerkte! Onderweg zelf een lekke band vervangen is nu niet direct mijn lievelingsbezigheid!











Zaterdag 28 augustus 2021: 

Nu wordt het echt spannend! De hele ochtend maken we valiezen. Inpakken, valies dicht, wegen, valies open, meer inpakken, valies dicht, wegen... Zo gaat het verder tot half 1. Dan rijden we naar dokter  Qwabe voor onze Covid test. Philip is er van overtuigd dat als we privé gaan, we zeker het resultaat op tijd zullen hebben. We moeten wel 850 Zar per test betalen. Dr Qwabe doet het grondig. Hij doet een swap in de keel en ook nog één in elk neusgat. Gelukkig gaat hij niet tot mijn brain want dat is nog steeds lek van maandag 🙈. Ik hoop dat onze resultaten inderdaad op tijd aankomen en negatief zijn. 

Na het bezoek aan de dokter maken we alle documenten in orde, een hele kaft! Ook de spullen om een laatste keer in Zuid-Afrika te overnachten pakken we apart. Dan kunnen we die in de auto op het vliegveld achterlaten. 's Avonds eten we het laatste op wat we in huis hebben: frieten en chicken pops.😂 Na het eten nog een wijntje en nog wat filmpjes op het internet. Dat duurt ook niet lang. Door de harde wind is er duidelijk iets mis met zowel Vodacom als MTN. Het is ook koud! Ik kruip maar gewoon onder de wol en om 21 uur slaap ik al!😴

Zondag 29 augustus 2021: 

Ik heb heel goed geslapen maar om half 6 ben ik klaar wakker. Werkt het internet al? Is er al nieuws van onze testen? De vlinders in mijn buik veranderen in motten. De spanning stijgt. Wachten is niet leuk.


De Covid-19 Stats:












































Wij vertrekken!

Tot na onze vakantie🥳

Kristel en Philip