Pagina's

30 juni 2021

85 bericht: The June Tune

 85 bericht: The June Tune.

De voetbal gaat beginnen zeker? 😂










Laat ons maar beginnen met een cocktail! Proost! Dat het een goeie maand mag zijn!










Dinsdag 1 juni 2021:

De eerste dag van de maand. De COVID-19 stats van mei zijn allemaal binnen, dus kan ik de mei blog afwerken en publiceren. Toch altijd weer spannend.

Philip is naar Zama Zama  en Mboza clinics vandaag. Er zijn tegenwoordig alleen nog maar skorokoro cars beschikbaar voor de dokters. Het was vroeger al erg maar sinds dat Guillermo de Toyota Hilux om zeep heeft geholpen en er ook nog wat andere auto's gestolen zijn en enkele politiek belangrijkere personen dan dokters nu auto's opeisen voor de vaccination sites, blijft er voor de dokters niet veel meer over dan auto's die in België alleen op de schroothoop te vinden zijn en zeker niet door de controle zouden geraken. Ik zeg elke morgen tegen Philip dat hij tenminste moet zien dat de bouten van de wielen er allemaal vast inzitten. Toch wordt mijn voorgevoel weer bevestigd. Om 16 uur belt hij mij dat ze in panne staan op zo'n 33 km van thuis, ongeveer in de helft van de terugweg. De auto is opeens gestopt en wil niet meer starten. Transport is al verwittigd. Ze zullen een takelwagen sturen en een andere auto om het team van 4 op te halen. Philip rekent op een half uur wachten dat uiteindelijk uitdraait op anderhalf uur. Even na zessen komt hij thuis. Het is ondertussen al stikdonker en koud. Voor ons is 18°C koud en zeker als je alleen maar een hemd met korte mouwen draagt. Het wordt winter en het was vandaag een regenachtige dag.(Sorry Belgen🙈) Philip zegt dat ik ook nog maar het halve verhaal weet. In Mboza was er ook nog een ander team dat daar een platte band kreeg. Ook die moesten opgehaald worden want ze hadden geen reservewiel. De man die hen moest gaan depanneren is onderweg naar hen toe op een koe gereden. De man die het team van Philip kwam ophalen moest dus ook nog verder rijden om ook het andere team uit de nood te halen. Gelukkig kwam bij Philip een bus van de mobile clinic voorbij. (Kunnen jullie nog volgen?) Philip en zijn team hebben zich dan in de mobile clinic car gepropt om naar huis te komen. Hun rescue car is dan het andere team gaan ophalen. Zulke verhalen zijn hier dagelijkse kost. Jeroen Meus kan daar een poepje aan ruiken!😱









Donderdag 3 juni 2021: 

Vanmorgen staan we op en het is voor ons freezing cold! 14 °C  Dat is hier echt alleen maar in ons putteke winter... soms! Allemaal niet zo erg...als je daar kleren voor hebt. Die hebben wij dus niet. Vanavond is het Shed night en Philip vreest al dat er niemand gaat komen omdat het zo koud en winderig is. Het voelt aan als Kersttijd in België : regen, veel wind, en koud. Gluhwein, zegt Philip, Gluhwein kan het redden. Wat hebben we daar voor nodig? Even opzoeken! Rode wijn natuurlijk, appelsienen, citroenen, suiker, kaneelstokjes, steranijs en kruidnagel. De vier eerste ingrediënten zijn geen probleem maar de kruiden, niet in poedervorm, dat is een andere zaak. Hoe zeg je die dingen in het Engels? Philip vraagt op de groep of er iemand cinnamon sticks, cloves en star anise heeft. Meteen wordt er gereageerd: Are we getting gluhwein tonight???? Looks like it, antwoordt Philip. Ogenblikkelijk is iedereen enthousiast. Ik heb dit, ik heb dat en er moet ook Jägermeister zijn! Ik heb al begrepen wat mijn hoofdjob voor vandaag zal zijn, nog voor ik goed en wel wakker ben. Naar de liquor store voor wijn en Jägermeister, naar de Spar voor citroenen en sinaasappels en de kruiden verzamelen. Om 7.20u stipt vertrekt Philip naar zijn werk en 1 minuut later is hij al terug thuis met een volle zak cinnamon van Maria. Maria overdrijft altijd als Philip iets vraagt. Philip vraagt 1 ei en hij komt thuis met minstens 6 eieren. Nu ook heeft hij 5 kaneelstokjes gevraagd, hij komt terug, zo fier als een gieter, . met ... een kilogram! Zeg Philip! mopper ik. Ja, je kent Maria lacht hij! Bah, straks ruikt het hele huis naar cinnamon en ik vind dat verschrikkelijk! Ik heb niks met cinnamon, het is mijn vriend niet en zal het ook nooit worden. Ik zal straks ook geen gluhwein drinken maar het brouwsel prepareren kan ik nog net aan. Maria weet dat en ze appt: Guillermo said... Why is Philip asking for all the things Kristel hates? 😂 Ik stuur terug: Why do you hate me so much that you give me the company of a big bag of cinnamon for the whole day!🙈😂 Allé, ik zal het wel overleven. Ik neem een douche en ... let's do the job!

Als Philip 's avonds thuis komt zijn de ingrediënten en ik er volledig klaar voor. We maken eerst zes flessen. Het is een makkie eigenlijk.









 De Shedgang is op tijd vandaag en ze vinden het allemaal een awesome idea! In no time is de eerste pot van 3 flessen op. Om 20 uur haal ik de tweede pot en om 20.30u maak ik snel nog 2 flessen klaar.  Om 22 uur, het sluitingsuur van de Shed, is alles op: de 8 flessen wijn en de Jägermeister. Deze 'aprés-ski' was zeker een succes, voor herhaling vatbaar. Wie weet hoe koud wordt het nog deze winter?











Vrijdag 4 juni 2021:

Vanmorgen, na de morning meeting, komt Philip thuis met een verhaal. In het hospitaal zijn een aantal psychiatrische patiënten. Security moet een oogje op hen houden zodat ze niet op de hospital grounds gaan ronddwalen. Omdat die Security people hun werk niet goed doen, gebeurt het regelmatig dat wij zo'n patient in pyjama aan de deur krijgen, totaal verward. Deze keer is een psychiatrische patient in een auto van een nurse gestapt en ermee weggereden tot aan de poort. De auto was open en de sleutel stak er op... ook niet slim van die nurse natuurlijk! Bij de poort zagen de security lui de patiënt in pyjama in de auto zitten en herkenden hem .Ze hebben hem uit de auto gekregen maar hij is wel op de loop gegaan met de sleutels van de auto. Security heeft hem kunnen vatten maar de sleutels waren verdwenen. Die had hij ergens weggegooid. Het heeft twee dagen geduurd voor ze de sleutels weer vonden. En denk nu niet dat ze hun lesje wel geleerd hebben nu. Heel misschien worden die patiënten een paar dagen wat beter in het oog gehouden en heel waarschijnlijk staat er nu nog steeds een auto, open en met sleutels in het contact op de parking. Hoe moet dat ooit verbeteren?

Rond 11.30 u. belt Philip van de clinic dat ik Ruth niet mag thuisbrengen vandaag en niet met de auto naar de winkel mag, en dit al zeker tot en met zondag. Waarom? Eén van zijn nurses kreeg dit bericht op een whatsapp groep:


















Nu denk ik wel dat dit bericht niet over Manguzi gaat. Parkings in Shopping malls en red robots... dat hebben we niet in ons dorp maar... ik spreek toch af met Mam Ruth dat ik haar voorlopig niet meer kom halen 's morgens. Altijd op hetzelfde tijdstip naar de bush... waarschijnlijk word ik wel in het oog gehouden door louche figuren. Daar twijfel ik niet aan.

Mam Ruth vertelt trouwens dat er jongeren van Msudu geweigerd worden in de Manguzi scholen omdat men weet dat ze in mooie huizen wonen en toch geen job hebben, noch hun ouders. Volgens Mam Ruth verdienen die veel geld door samen te werken met hijackers. Ze houden welbegeerde 4x4 auto's in het oog en verklikken de routine aan hen. Zo verdienen ze grof geld. De scholen weten dat en willen niet dat die jongeren van Mshudu de leerlingen in hun scholen komen aansteken met deze slechte manieren.

Corruption

Ik vind dit op het internet gevonden en vraag me af hoeveel corruptie zal er in dit kantoor van Home Affairs zijn? Een afdeling van Home Affairs die de corruptie in Home Affairs moet opsporen. Dat zal goed werken!











En de oorzaak van die verdomde loadsheddings!












































De loadsheddings zijn zo frequent dat men er al voorlichtingsposters voor maakt.










Zondag 6 juni 2021: weekend kookkunsten van Philip: Burrito








Een enkel vriendje in de tuin



Onze Toad Tree heeft voor het eerst 2 vruchten
Blijkbaar gebruikten ze het sap vroeger om bij vers gemolken melk te doen, hadden ze meteen karnemelk. Ik ga dat niet proberen.

Zaterdag 12 juni 2021:
Vandaag vertrekken we voor 5 dagen naar Pretoria. Het is wel 620 km ver en 9 uur onderweg, inclusief een  3 tal korte plasstops. We vertrekken als het net licht wordt, om half 7. Philip mag de driver zijn voor de eerste 100 km tot in Josini. Die weg kent hij op zijn duimpje. Hij rijdt bijna dagelijks die kant uit op weg naar de clinics. Elke speed bump en alle potholes weet hij blindelings liggen. Hij doet dat goed. Anderhalf uur later rijden we Josini dam over. Ik moet toch eerst plassen vooraleer ik me aan Josini mountain waag. Sinds dat onze Rhino daar eens ontploft is, heb ik het er niet meer mee. Ik blijf een beetje zenuwachtig ook al weet ik dat Red Lips dit gemakkelijk aan kan. Even later doet die inderdaad met gemak de bergpas. Red lips heeft nog zoveel power over dat ze zelfs bij het stijgen nog andere auto's kan inhalen.  Bij de Rhino moesten we haast mee duwen en boven op de top checken of de remmen niet moesten opgepompt worden🙈😅 We zijn toch een beetje blij dat die tijd achter de rug is. Smoothly rijden we bergop en bergaf naar Pretoria waar we onderweg Onverwacht, Pongola, Piet Retief en Ermeloo ontmoeten en ook Nooitgedacht, Amsterdam en Middelburg. Ja, het is geen vergissing! Onverwacht en Nooitgedacht zijn inderdaad plaatsnamen!😉 Om 15.30u. staan we voor de poort van de air B&B. Onze host Helena toont ons ons Tiny house voor 4 nachten.


Het is wel erg tiny, zeker omdat we hier zijn tijdens de winter de buitenruimte niet echt kunnen gebruiken. Maar alles is aanwezig, zelfs hetgeen ik nu het meest op prijs stel : een klein heatertje dat ik een klein badkamervuurtje noem. Het zal van katoen mogen geven want na vier uur zakt de temperatuur snel onder 10°C. We installeren  ons en nemen dan een Uber naar een Chinees in de buurt, Fortune Dragon. Het is meer een afhaal Chinees maar wij besluiten het toch daar op te eten. Zoals in een frituur in België, staan er een paar tafeltjes. We eten shrimp spring rolls (🍤 loempia's) en daarna chop choy met kip. Een half uurtje later uberen we weer naar ons tiny huisje en kruipen onder de wol nadat ik nog een nachttafeltje voor mijn water en ipad naast het hoge bed improviseer. Het was een lange dag.

Waar uberden we vandaag al in Pretoria?

Zondag 13 juni 2021:
Ik ben vroeg wakker. Terwijl Philip nog een beetje blijft soezen, maak ik al een kopje koffie. Even echt wakker worden en dan ben ik klaar voor de douche. De douche is echter niet klaar voor mij. Ik krijg hem van geen kanten geregeld. Het is ofwel verbranden, ofwel bevriezen. Geen weg er tussen! Philip heeft de zelfde ervaring. Echt niet te doen en hij heeft zijn haar al ingezeept 😱!Chance dat hij niet veel spoelwater nodig heeft! Ik stuur meteen een bericht naar Helena. Zij belooft morgen de plumber te contacteren. Philip en ik uberen warm aangekleed naar Menlyn Park Shopping Centre waar we eerst bij de Mug and Bean een ontbijtje doen.


Daarna lopen we wat langs de winkels op zoek naar dingen die we in Manguzi noch in Ballito kunnen vinden. Het blijft vooral bij kijken. We hebben er al snel genoeg van en zoeken het Pretoria Hard Rock Café op waar we in het zonnetje even na de middag een lekkere cocktail drinken. We kopen er ook een glas bij en een t-shirt voor Philip. In het zonnetje is het nu zo warm dat ik mijn kousen, t-shirt met lange mouwen en vestje voor een tijdje kan opbergen in de rugzak.







Dan uberen we weer even terug naar ons huisje om wat spulletjes te droppen en rijden verder naar de Union Buildings Gardens. Union Building is de officiële zetel van de Zuid-Afrikaanse regering. Het imposante gebouw is gelegen op de Meintjieskop en kijkt uit over Pretoria. Wij gaan vooral om het enorme beeld van Mandela te zien in de tuin.



Tussen Mandela's benen zit er een dronken man tegen Mandela te klagen en te zagen. Hij is duidelijk kwaad op hem.😅

Philip gaat er dan maar even voor staan.

Ja de zon stond een beetje verkeerd voor heldere foto's.
Het park wordt duidelijk ook gebruikt voor protesten.

We vonden er ook nog gedenkplaten met namen van soldaten die tijdens de oorlog 1914-1918 sneuvelden, maar die waren erg beschadigd. Misschien was het brons nuttiger voor andere doeleinden?

Na deze zonnige wandeling in het park is het tijd voor een korte rustpauze in onze tiny room. Voor we weer naar de Sibeliusstraat uberen vind ik in de walls van de Union Building gelukkig nog een toilet. Dat was anders niet goed gekomen! De Mojito van het Hard Rock Café doet zijn werk.🙈 Het gat in de muur waar de toiletruimte zich bevindt, tot Philips grote verbazing, is mijn redding!
Na een uurtje platte rust is het tijd om te gaan eten, terug met warme kleren aan! We eten een heerlijke burger bij Crawdaddy's en we ontdekken een wijn die we nog niet kenden: Allesverloren. Philip wil een foto van de fles. Hij probeert er de kurk terug op te zetten, de fles kantelt en dominoot mijn glas om. Onze reflex is niet slecht maar de helft van de wijn van mijn glas ligt nu wel op de stoel, mijn handtas en de vloer. Gelukkig niks op onze kleren en gelukkig niet Allesverloren!









Na dit eetavontuur klimmen we weer in ons hoge bed en vallen snel in't slaap maar rond een uur of 2 worden we ook allebei weer wakker. We kunnen onze draai niet meer goed vinden. Normaal slaap ik aan de rechterkant en Philip links maar door die muur wilde ik van kant wisselen zodat ik een nachttafeltje kon maken. Deze nacht is er toch een reorganisatie nodig en we draaien alles gewoon om. Niet links/ rechts maar boven/onder zodat we nu met ons hoofdkussen op het voeteneinde liggen en ... alles is weer heel normaal. Héhé!😉

Waar hebben we vandaag ge-uberd?


Maandag 14 juni 2021:
Wakker om 7 uur. Ik wil vanmorgen mijn haar wassen. Vanmiddag om half twee heb ik een afspraak in de Belgische ambassade voor een nieuw paspoort. Ik moet toch een beetje deftig op die foto staan zeker! Helena zegt dat ze straks de loodgieter gaat bellen. Straks? Dan is het te laat! Mijn plan valt dus in duigen pfff! Ach, knop in mijn hoofd wordt terug omgedraaid naar Afrika modus. We uberen naar Café 41 voor ons ontbijt.


Na die latte en warme chocomelk zijn we helemaal klaar om erin te vliegen. In een naburig winkeltje kopen we wat cadeautjes voor de kleinkinderen en we uberen naar mijn hoogtepunt van de reis: Miss Jacqs Fabric Boutique!

Goh, we kiezen 5 nieuwe stofjes.  🥳 

We zetten de nieuwe lading af in ons huisje en dan is het tijd voor mijn afspraak in de ambassade. We zijn wat te vroeg en moeten buiten de poort wachten tot het half 2 is. Philip ergert zich een beetje. Hoe kan het dat een Belg zijn ambassade niet binnen mag? Wat als ik in gevaar was? Hij kan er niet van over. Het is ook wel een beetje raar. We maken een praatje met een Zuid-Afrikaanse papa die het visum van zijn dochter en schoonzoon komt ophalen. Die vertrekken overmorgen naar België. Ze gaan werken in Gent. Omgekeerde wereld! Wij zeggen: vertel hen maar dat ze zelf gaan moeten tanken en hun ramen kuisen 😂
Om half twee mogen we binnen. Wegens Covid is er maar 1 beambte om ons te helpen. Zij spreekt geen Nederlands. Heeeeeel raar. Zij is het ook niet gewend van paspoorten te doen en moet wel 5 keer naar haar collega bellen om te vragen wat en hoe ze het moet doen. Allé uiteindelijk lukt het toch. Twee digitale vingerafdrukken en een pasfoto met ongewassen haar later staan we weer buiten het kantoor in het zonnetje. Toch nog snel een foto van de ambassade... of is dat verboden?
Btw dat tuinhuis rechts, is het kantoor!
We stappen terug naar ons huisje. Het is maar 1 km, dat zal wel veilig zijn. Als we weer thuis zijn, krijg ik bericht van Helena. Zij komt naar het warm water kijken. De loodgieter heeft haar verteld dat de geiser misschien te hoog staat en dat is inderdaad ook zo. We merken ook dat het koude water niet met het warme wil mengen, daarom draaien we de geiser zo laag dat het warme water dat geproduceerd wordt net warm genoeg is voor een heerlijke douche. No need of cold water anymore! Happy! Happy! Happy!
Daarna wil Philip naar een bookshop in de Irene Village Mall. We uberen er naartoe. Het is nogal ver en het lijkt wel een spook shopping mall, zo weinig volk! 
Philip waar is die shop? Waar moeten we zoeken? Philip kijkt op google. Dan ontdekt hij dat de shop permanent gesloten is.🤦‍♀️ Laat ons toch maar even rondlopen. Niks interessants te vinden uitgezonderd deze omgedraaide koe!

We proberen de uber te boeken. OOOO! Geen uber in de buurt! En ook geen andere taxi's? Wat doen we nu? Ik besluit Helena te bellen om te vragen of zij ons misschien een nummer van een taxibedrijf kan geven. Zij is heel lief en komt ons zelf ophalen. Ik ben blij maar ook een beetje beschaamd! Ondertussen hebben we ook het restaurant afgebeld waar we om18 uur geboekt hebben. Dat halen we nooit! Even voor 18 uur zijn we thuis. We moeten nu een nieuw restaurant zoeken. We zullen Culture Club proberen in Hazelwood. Gelukkig is er nu wel weer een uber te vinden. Culture Club is fabulous! We zitten buiten naast een heater en we eten geweldige tapas! We ontdekken bij het betalen dat onze waiter eigenlijk ook een dokter is. Hij moet echter zijn internship nog doen en is al anderhalf jaar aan het wachten op een plaats. Het is een Syrische jongen, heeft hier gestudeerd en nu laten ze hem vallen omdat hij een 'witte' buitenlander is. Wat erg! Terwijl er zoveel dokters nodig zijn! We wensen hem goeie moed maar vrezen het ergste!





En zo zit de dag er weeral op!
Deze nacht slapen we weer heerlijk omgekeerd vanaf het begin!

Waar in Pretoria waren wij vandaag te vinden?


Dinsdag 15 juni 2021:
We beginnen onze dag met een heerlijk doucheke! Eindelijk blij vanaf 's morgens!🙃
Ik groet de vogels op het dak. Zij hebben duidelijk het plaatje NIET......OP HET DAK! omgegooid.


Daarna trekken we meteen weer naar Menlyn Park Shopping Centre. Vandaag doen we echt inkopen. We zoeken naar een warm zacht deken voor Ruth dat we vinden bij Checkers. Ik vind nieuwe Birkenstocks die hier normaal niet te vinden zijn. Gewoonlijk koop ik elk jaar een paar of twee in België! Ook Woolworths Food brengen we een bezoek voor hesp, salami, 🦬 mozzarella balls en nog wat andere voor ons delicatessen. Omstreeks 3 uur uberen we met onze winkelwaar naar het huisje en stoppen het ijskastje vol tot morgen. Platte rust nadat Philip ons restaurant voor vanavond gereserveerd heeft! Na het dutje pakken we al alles in wat we vanavond niet meer nodig hebben. Morgen willen we om half zeven weer  naar Manguzi vertrekken. Daarna vertrekken we  naar Alfie's Italian Café voor de heerlijke anti-pasta. Ongelofelijk lekker! We genieten en Philip kan er niet genoeg van krijgen. Hij bestelt nog een extraatje.







Mooi einde van ons Pretoria avontuur!

Vandaag waren we hier:


Woensdag 16 juni 2021: 
 Vandaag zijn we al op om 5 uur, we willen om half 7 op weg zijn naar Manguzi. Dat lukt want we hadden gisteren alles al ingepakt en al zoveel mogelijk in de auto gestoken. Om 5 minuten voor half 7 stuur ik, zoals afgesproken, een berichtje naar Helena. Zij komt de sleutel ophalen en de poort voor ons open doen. We stellen de Google Maps in en weg zijn wij. Ik ben nog niet goed wakker precies want ik rijd door een rood licht!😱 Gelukkig is er nog niemand op de baan. Pretoria slaapt nog op deze koude ochtend. In ieder geval ben ik nu wel 100% wakker en gefocust. De zon komt op en ik moet mijn zonnebril opzetten. Prachtige sunrise maar echt koud! Om 7.21u is het 1°C. Gelukkig maakt den Eros het wat warmer in de auto!

Een kwartiertje later maken we onze eerste stop. Even een ontbijtje kopen. We bestellen 3 toasted sandwishes en terwijl we op onze bestelling wachten, maak ik al een toiletbezoek. Even later komt Philip naar de auto met een grote papieren zak. We ontdekken dat het toasted sandwiches zijn MET frieten! Dat kunnen wij zo vroeg op de ochtend nog niet af. We doen al de frieten samen in 1 container en geven die aan de man van Josini die op onze auto lette. Ja zo gaat dat in Zuid-Afrika. Op de parking lopen mannen rond die komen vragen of ze op je auto mogen letten. Ze helpen je ook met je winkelkar, het uitladen in je auto, het terug wegbrengen van je winkelkar en het uitrijden van je parkeerplaats. Dit allemaal voor een kleine fooi, 5 tot 10 rand is vaak al genoeg. Het is een informele business maar zij doen tenminste iets voor hun geld en wij zijn er mee geholpen. Bedelaars geven we nooit geld maar mensen die iets willen doen voor hun geld geven we met graagte een goeie fooi. Onze man is heel blij met de frieten en deelt ze onmiddellijk met zijn maatje. Waarschijnlijk hebben ze vandaag nog niks gegeten. Hij herkent onze nummerplaat die begint met NIN, dat staat voor Natal INgwavuma, de streek waar wij vandaan komen. Hij vertelt ons dat hij ook van Ingwavuma is, meer specifiek van Josini, en vraagt waar wij vandaan komen. Van Manguzi, O thank you! My first car today is from my area! Thank you so much! Fijn dat mensen hier zo blij zijn met een klein gebaar! Dat is wat mij deze reis meer opgevallen is o.a. bij al onze Uber drivers. Eerst zijn ze maar stilletjes als je in de auto stapt. Als ik dan aan hen vraag of ze van Pretoria zijn? Original? En geïnteresseerd vragen stel over hun werk, leven, familie... dan veranderen ze meteen. Er komen lichtjes in hun ogen, er verschijnt meteen een lach op hun gezicht en ze beginnen enthousiast te vertellen. Na de rit van die paar minuten heb ik steeds het gevoel dat ik hun dag heb gemaakt. Warm gevoel voor beide partijen.

Allé we zijn weer op weg terug naar Manguzi. Alles verloopt vlotjes en om 13.56u rijden we bij een temperatuur van 28°C Josini mountain op. 

We worden helemaal blij van die temperatuur en Red Lips die het zo goed doet. Om half 4 rijden we onze compound op. Dat hebben we weer goed gedaan!

Het is vandaag dus 16 juni, een public holiday in Zuid-Afrika: YOUTH DAY






Vandaag wordt de hoge werkeloosheid van de jeugd nog eens in de spotlights gezet.






Donderdag 17 juni 2021:

Hier enkele foto's van de auto die Philip vandaag heeft gekregen om naar de clinic te rijden. Deze auto wordt ook gebruikt om het vuilnis op te halen. Er liggen nog enkele afgekloven kippenboutjes in het bakkie. De driver's seat is kapot en doorgezakt. Och het is maar voor de dokter!





Vanmorgen moet ik eerst naar de winkel om eten want onze ijskast is leeg. Ik had alle bederfbare dingen meegegeven aan Ruth voor we naar Pretoria vertrokken en nu is er dus geen enkel groentje meer in huis. Het is vanavond weer Shed Evening. Vermits het doc Robert's birthday is en hij morgen ook zijn laatste dag in Manguzi werkt, wordt er van mij een efforreke verwacht. Ik moet ook dringend langs de liquor store want ook die voorraad is erg geslonken en nu onze president ons weer teruggestuurd heeft naar lockdown level 3, is het heel goed mogelijk dat hij de alcoholdeur onverwachts weer helemaal terug op slot doet.


Ik ga om half 9 eerst naar de Shoprite en rijd meteen daarna naar Tops, de alcohol shop van de Spar. De shop mag pas om 10 uur open en er staat nu al een lange rij aan te schuiven. Ik besluit dan maar straks terug te komen. Om kwart over 10 doe ik een tweede poging. Het is al druk op de parking maar ik vind achteraan toch nog een plaatje voor Red Lips. Ik stap uit en doe haar met de afstandsbediening op slot en controleer of mijn deur gesloten is. Nee. Ik sluit opnieuw. Raar! Geen geluid, geen geflikker van de lichten! Ik ben nu haast zeker dat ergens dicht bij mij iemand staat die de afstandsbediening hackt. Ik denk: niet met mij manneke! Ik stap terug in mijn auto en denk eraan terug naar huis te rijden. No way dat ik mijn auto hier open laat staan. Dan zie ik Simphiwe die mijn richting uit komt.. Ik stap terug uit en roep expres nogal luid: Hi Simphiwe how are you? Somebody here is trying to steal my car! Ik kijk rond terwijl ik het verdere verhaal aan Simphiwe vertel. Ik zie een heel verdacht figuur met een phone in zijn handen, agressief rondkijkend, vertrekken. Ik ben er bijna zeker van dat hij the one is maar kan natuurlijk niks bewijzen. Als hij weg is, probeer ik de auto weer te sluiten. Deze keer lukt het wel en voor ik met Simphiwe naar de shop stap, controleer ik alle deuren. Ik zie Bravo, een man die planten vekoopt vanuit zijn kruiwagen. Ik heb geen planten nodig. I know, zegt hij, but I am hungry!  Oké Bravo, als jij op mijn auto past terwijl ik in de shop ben, geef ik je dadelijk wat geld voor eten. Dat is een deal. Simphiwe helpt me in de shop voor een paar pintjes en Bravo let op Red Lips tot we terug zijn. Ik geef Bravo 100 rand en rijd weer naar huis. Zo hebben we mekaar weer geholpen zé en Red Lips is niet gestolen noch leeggeplunderd.

Ik kom rond 11 uur thuis. Einde van tea time en ik zie Maria en Guillermo net terug naar het hospitaal vertrekken met de auto. Guillermo is ook clinic dokter vandaag. Waarschijnlijk rijdt hij meteen door naar zijn tweede clinic. Op donderdag doet Philip 2 clinics en Guillermo 2 andere.  Terwijl ik mijn wijn uit de auto laad, komt Guillermo terug aangereden, parkeert zijn auto op het grasveld, stapt uit, loopt rond de auto, kijkt eronder...Er is precies iets mis. Something wrong Guillermo? Hij doet teken dat ik moet komen. Oei! Het stuur staat los, het wiel staat precies half naast de auto, de auto lijkt wel doorgezakt en steunt op het wiel en er ligt een grote bout naast. En de deur kraakt verschrikkelijk als we ze willen open doen! O O O O O 😱 Guillermo belt de mekanieker. Die gaat morgen komen kijken. De Cubaanse pechvogel neemt dan maar zijn andere auto om naar de clinic te rijden.


Rond 16 uur begin ik aan mijn quiche muffins met spek, champignon, spinazie, ui, paprika, tomaat, mozzarella en een ei. Voor de vegetariërs maak ik er ook zonder spek. Per 4 bak ik ze in mijn airfryer, 14 minuten op 180 graden. Om 18 uur heb ik er 24 klaar. Voilà, de Shed evening kan beginnen.






Happy Birthday Robert en ook Goodbye Robert want dinsdag verlaat hij Manguzi om weer in Johannesburg te gaan werken.







Wat een fijne avond!


Donderdag 24 juni 2021:

Vanavond is het weer Shed evening van 19u tot 22u. Gewoonlijk blijf ik nog een tijdje in huis tot ik stemmen hoor, zo ook vandaag. Rond half 8 hoor ik Philips stem. Ik maak me klaar om naar buiten te gaan. Dan komt Philip al lachend binnen. Ik vraag of Guillermo er is. Nee, zegt hij, dit ga je niet geloven. Zijn verhaal:
Ik stond achter de toog een spelletje te spelen op mijn Ipad en opeens stond er a black guy voor mij. Ik dacht, ik ken die gast niet, maar door die maskers die we overdag moeten dragen in het ziekenhuis, herken ik het gezicht misschien niet!? Dan zag ik dat hij een pyjama aan had, eentje van het ziekenhuis. Het was dus een aan het oog van de security ontsnapte psychiatrische patiënt. Hij vroeg of hij 1 sigaret kon kopen. Ik: I don't smoke, I'm a doctor. You have to be at the shop at the gate.
Hij: That shop is closed now...You built this paradise all for yourself!?
Ik: That's right but I think they are looking for you!
Ik zag opeens in het donker een aantal flash lights springen en naderen. Aan die flash lights hingen angry security mannen vast, bleek even later. Tien sorry's voor mij later, grepen ze hem vast en brachten hem weer where he belongs. Je zag dat de security er volledig klaar mee was. Haaach!
Volle maan vandaag 🤷🏻‍♀️

Zaterdag 26 juni 2021:
We blijven dit weekend weer gewoon thuis maar een extraatje kan er wel bij. Vandaag doen we takeaway bij Mimi's Ethiopian Restaurant. Even buiten wachten tot het klaar is.





Zondag 27 juni 2021:
Onze president komt weer speechen op tv. Twee weken geleden gingen we al terug naar lockdown level 3 en vanaf morgen gaan we nog een stap terug. Back to 4! De Covid is weer aan de winnende hand in deze oorlog. Pfff!



Philip gaat vanavond bij onze Cubanen voetbal kijken, België-Portugal. Gelukkig blijkt dat een 1-0 winnertje!


En hier zijn de Covid-19 stats van deze maand juni 2021








Fijne zomer gewenst voor jullie!
Kristel en Philip